• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

14 жовтня – Всесвітній день зору

Щорічно, у другий четвер жовтня, весь світ відзначає міжнародний день зору. Дата була ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), щоб привернути увагу до проблем зору та розвитку офтальмологічних захворювань.

Цей день відзначають з метою привернення уваги громадськості до проблеми сліпоти, порушення зору у дітей та їх реабілітації. Крім того, він є основною подією глобальної ініціативи з профілактики  сліпоти «Бачення 2020: право на зір», створеної Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міжнародним агентством  з профілактики сліпоти.

За останні роки збільшилась кількість порушень зору внаслідок розвитку короткозорості, астигматизму, тощо. Так,  серед дитячого населення поширеність короткозорості складає від 30 % до 50 % серед усіх захворювань очей. Користування гаджетами, недотримання зорової гігієни, недостатній рівень обізнаності та просте невиконання правил роботи за ПК – основні причини ситуації.

Рекомендацій, які допоможуть зберегти хороший зір.

  1. Ведіть здоровий спосіб життя. Звучить легко, проте інколи так складно дотримуватись збалансованого харчування. Включіть у свій раціон продукти, що містять вітаміни А, С, Е і рибофлавін та Омега -3 кислоти.
  2. Контролюйте час, проведений за комп'ютером. Не рекомендується перебувати за монітором довше 2 годин без перерви. Робіть паузи у роботі кожні 30 хвилин, особливо якщо ви постійно працюєте за комп’ютером. 4 години – для дорослих, дітям – 20-40 хвилин у день.
  3. Паління збільшує ризик розвитку захворювань ока і посилює сухість слизової оболонки ока.
  4. Викиньте старий набір для макіяжу очей, адже його термін придатності – 3 місяці.
  5. Займіться спортом. Запишіться у спортзал або ж виходьте на ранкову пробіжку у найближчий парк.
  6. Носіть лише правильно підібрані сонцезахисні окуляри.
  7. Дізнайтеся, чи не впливають інші захворювання на стан ваших очей. Наприклад, високий артеріальний тиск і діабет є факторами ризику захворювань очей.
  8. Проходьте профілактичні огляди у офтальмолога щороку.

Завдяки зору людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ, необхідної як для повноцінного існування та орієнтування, так і для естетичного сприйняття світу, реалізації прагнень.

Все про “дзеркало нашої душі” – очі - знають лікарі-офтальмологи. Сьогодні завдяки сучасному рівню знань і технологій можна запобігти близько 80% очних захворювань, приблизно стільки ж піддаються лікуванню. Однак, несвоєчасна діагностика може привести до незворотної втрати зорових функцій.

Турбуйтеся про здоров’я своїх очей вчасно!

 

Ольга Солянник,

лікар-офтальмолог 

 КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня Полтавської  обласної ради»

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk