• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

На Полтавщині відбувся фестиваль кераміки

Регіональний  фестиваль «Феєрія гончарства» відбувся сьогодні в Опішні. Захід організували на території Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

Усі охочі могли взяти участь майстер-класах, які давали гончарі з Полтаської, Дніпропетровської, Київської та Черкаської областей. На фестиваль приїхала відома художниця-керамістка, українка за походженням  Наталка Кормелюк із США.

Учасників фестивалю вітали заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко та перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко. 

«Приємно знаходитися в одному із найяскравіших туристичних магнітів нашої області, знаному на всю Україну і далеко за її межами. Тішить, що громада не зупиняється у своєму розвитку, й продовжує робити селище привабливим для туристів. Сюди відкритий веломаршрут, їдуть люди на масштабні події, але основною привабливістю лишається гончарство. Немає рівних Опішні в гончарському мистецтві, в його збереженні й популяризації, у кількості й майстерності умільців, –  сказала  Катерина Рижеченко. –  Щиро вдячна працівникам музею, майстрам за те, що попри всі умови, які склалися для всіх нас упродовж останніх двох років, сьогодні знову по-новому відкриваємо такі події. І згадуємо, як це зустрічатися, радіти й не святкувати в «онлайн» режимі. Тож сьогодні в новому форматі, трішки змінено, але не менш очікувано й радісно відбувається ця подія і для жителів області, і для України, яка популяризує опішнянське гончарство на весь світ», – зауважила  заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко.

«Опішня, насамперед, має свою туристичну привабливість й про Опішнянську громаду знають за межами України. І це чудово, бо туристична привабливість породжує інвестиції. Для мене особисто важливо те, що зберігаються традиції промислів і наша культурна, національна  ідентичність. Її треба зберігати й підтримувати. Все це наша історія, і саме завдяки таким фестивалям і заходам можемо молодому поколінню передавати історичні традиції. Дякую організаторам за таке чудове свято», – Олександр Лемешко.

На фестивалі представили виставку  художньої кераміки, роботи керамістів, художників, працював міні-ярмарок «Гончарська веселка», проводили майстер-класи з приготування страв української кухні: качаної каші, борщу та вареників.

Презентували мистецькі проекти учасників Кераморезиденції-2021 та учнів і майстрів Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату «Колегіум мистецтв  у Опішному».

«Традиційно у музеї проводили фестивалі, починаючи із 1988 року. Спочатку вони були місцевого значення, потім регіонального, а з 2009 року – набули статусу національного, –  сказав генеральний директор Національного музею-заповідника Олесь Пошивайло. – Водночас у нас проходить і літня академія гончарства, де 11 молодих юдей із різних регіонів України, а також із Франції та Німеччини навчаються  гончарству. Завтра ця академія в них завершується. Мета заходу – популяризація українського гончарства. Ми робимо все для того, щоб популяризувати колекцію музеїв, які налічують більше 60 000 одиниць збережень – це найбільша колекція кераміки в Україні. Робимо все, щоб гончарство й надалі розвивалося в різних регіонах України, а гончарний посуд активно використовувався в побуті українців. Намагаємося інтегрувати гончарську культуру в європейську й світову, залучаючи для цього іноземних художників».

Фестиваль провели за підтримки облдержадміністрації, Департаменту культури та туризму ОДА, облради.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk