• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

«Чекаємо ухвалення законопроєкту 5557, щоб створювати міцну територіальну оборону в межах Полтавщини», – Костянтин Калентьєв

25 травня Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкт Закону «Про основи національного спротиву» №5557. У разі схвалення документа в Україні буде створено комплексну всеохопну систему національного спротиву, протидії агресору за рахунок залучення населення до територіальної оборони на підконтрольних територіях або до руху опору на окупованих чи захоплених територіях, підготовки громадян України до виконання специфічних завдань територіальної оборони.

Невідомий об'єктЯкі зміни передбачені законопроєктом і чому органи територіальної оборони потребують його прийняття, розповіли на пресконференції командир військової частини А7044 при Полтавському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки підполковник Костянтин Калентьєв, командир батальйону територіальної оборони майор Богдан Пось і заступник директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами ОДА Геннадій Безуглий.

Геннадій Безуглий поінформував, що згідно із законопроєктом сили тероборони стають окремим родом сил ЗСУ, виводяться з підпорядкування командувача Сухопутних військ і переходять у пряме підпорядкування Головнокомандувача Збройних сил України. Передбачено залучення сил територіальної оборони для надання допомоги у захисті населення, територій, довкілля та майна від надзвичайних ситуацій. Тож загони тероборони можуть виконувати не тільки військові, а й цивільні завдання.

«Територіальна оборона має дві складові – військову та добровольчу. Перша – у кожній області будуть створені бригади тероборони, у кожному районі – батальйони. Друга – формування добровольчих загонів у територіальних громадах. Буде унормовано соціально-правовий захист військовослужбовців і добровольців територіальної оборони», – зазначив Геннадій Безуглий.

Додав, що законопроєктом 5557 унормовується рух опору, який має діяти на окупованій, захопленій території, перешкоджати діям військ, сил агресора, противника, брати участь у проведенні спеціальних, розвідувальних, інформаційно-психологічних та інших операцій.

Третя складова законопроєкту спрямована на забезпечення підготовки громадян України до національного спротиву.

«Вводиться загальновійськова підготовка громадян України. Узаконюється початкова підготовка, яка охоплює загальноосвітні навчальні заклади – школи, гімназії, ліцеї тощо. Вводиться базова підготовка для громадян України віком від 18 років, які не проходили службу в армії. Визначаються органи, відповідальні за підготовку», – зазначив Геннадій Безуглий.

За словами Богдана Пося, під час розробки проєкту документа вивчали і враховували міжнародну практику, брали за основу моделі, які вже діють в інших країнах, проте у законопроєкті вони адаптовані для України, з урахуванням нинішніх процесів, які відбуваються в державі. Після ухвалення закону будуть розроблені низка підзаконних актів.

«Відповідно до законопроєкту в кожній зоні тероборони – сухопутній ділянці території, яка збігається з адміністративними межами області, – створюється бригада територіальної оборони, у кожному районі – батальйон. Додатково на адміністративний центр області також формується батальйон. До територіальної оборони залучаються також поліція, Служба безпеки, ДСНС, Національна гвардія, державна спеціальна служба транспорту. Тобто залучені як військова складова, так і інші підрозділи сил безпеки та оборони. Відповідальність за територіальну оборону в межах області покладається на голову обласної державної адміністрації, адже він є керівником зони територіальної оборони. У районі територіальної оборони – на голову райдержадміністрації», – деталізував Богдан Пось.

«Нині перебуваємо в стадії реформування. Очікуємо ухвалення закону про основи національного спротиву, в якому чітко визначені завдання територіальної оборони. Він деталізований, містить розмежовані повноваження як військових органів, так і органів державного управління, задіяних в організації територіальної оборони зокрема й Полтавської області, – розповів командир військової частини А7044 Костянтин Калентьєв. – Представників підрозділів тероборони залучатимуть до підготовки молоді в закладах освіти. Буде створений профільний підрозділ, який моніторитиме стан справ і відповідатиме за навчання цих категорій громадян. Зокрема, вони опановуватимуть основи медичної, тактичної підготовки».

Костянтин Калентьєв розповів, що після виконання поставлених завдань особовий склад підрозділів територіальної оборони повертатиметься до свого цивільного життя, за військовослужбовцями зберігаються всі соціальні гарантії, які нині діють.

«Чекаємо ухвалення законопроєкту 5557, щоб працювати належним чином і створювати міцну територіальну оборону в межах Полтавщини, захищати нашу державу, громадян в умовах сучасних викликів», – підсумував Костянтин Калентьєв.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk