• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Тренд, який нас вбиває: Як зупинити поширення куріння електронних сигарет?

Вживання тютюну – одна з головних причин передчасної смертності в Україні. Щорічно в Україні помирає понад 85 тисяч людей через хвороби, спричинені курінням, – серцево-судинні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет, онкологічні захворювання. У такій самій небезпеці перебувають пасивні курці – люди, які вдихають вторинний тютюновий дим.

Під час горіння тютюну утворюється близько 7000 хімічних сполук: 250 з них є токсичними, а 69 можуть викликати онкологічні захворювання. Вони є особливо небезпечним для дітей, вагітних жінок та людей із хронічними захворюваннями.

Протягом останніх років Україна досягла суттєвого прогресу у зменшенні поширеності куріння сигарет. Дослідження останніх років говорять про зниження рівня вживання тютюнових виробів на 20% серед дорослих та 23% серед підлітків. Однак, із розвитком технологій на ринку з’явилися нові пристрої для куріння – системи для нагрівання тютюну та електронні сигарети, які становлять суттєві ризики для здоров’я населення.

Електронні сигарети – портативні пристрої, в яких нагрівається рідина, в результаті утворюється пара, яку вдихає курець. До речі, вейпи, які зараз популярні серед молоді, – це різновид електронних сигарет.

Вважати, що електронні сигарети є безпечними, неправильно. До складу рідини, що використовується в електронних сигаретах, входять гліцерин, пропіленгліколь та різноманітні смакові добавки. Також часто додається нікотин. У процесі нагрівання рідини утворюються небезпечні речовини. Результати останніх досліджень свідчать, що вони завдають шкоди здоров’ю як курцю, так і людям навколо.

Нове покоління курців

Головна мета виробників електронних сигарет (так само, як і виробників тютюнових виробів) – «підсадити» на свій продукт якомога більше людей, починаючи з дитячого та підліткового віку. Поки проводяться наукові дослідження щодо впливу е-сигарет на організм людини, маркетологи компаній-виробників формують покоління споживачів, які будуть залежати від їхнього продукту. Зазвичай це відбувається шляхом реклами у соціальних мережах та із залученням лідерів думок.

На сьогодні в Україні кожен п’ятий підліток віком 13-15 років курить електронні сигарети, а понад 50% – пробували курити ці пристрої.

До того ж, доведено, що діти, які курять електронні сигарети, мають вищі ризики почати курити звичайні сигарети у старшому віці.

Загалом опитування, проведені у 2019 та 2020 рр., показали, що частка курців електронних сигарет лише за рік збільшилась у декілька разів. Серед чоловіків цей показник виріс з 3,9% у 2019 році до 6,4% у 2020 році, а серед жінок – з 5,8% до 13,2% відповідно.

Міфи про е-сигарети

Електронні сигарети – більш безпечна та комфортна альтернатива сигаретам.

Речовини, які містяться у парі з електронних сигарет, є токсичними та можуть спричиняти патологічні зміни в організмі (серцево-судинні захворювання, подразнення слизової оболонки, а також хронічних легеневих патологій).

Шкідлива дія нікотину на організм, який викликає залежність, вже давно доведена. Використовуючи електронні сигарети, курці можуть отримувати дози нікотину такі ж, як і при курінні звичайних сигарет, або навіть більші.

Небезпека також пов’язана з домішками та ароматизаторами, які додають до рідин електронних сигарет. У 2019 році у США масово говорили про «епідемію EVALI», яка призвела до спалаху випадків ураження легень. У ході розслідування з'ясували, що усі хворі додавали до рідини ацетат вітаміну Е. Токсини, які виділялись внаслідок хімічної реакції, і призвели до 2,5 тис. випадків захворювань легень та майже 60 смертей. Зараз молодь створює власні комбінації «начинок» для електронних пристроїв, зокрема, використовуючи наркотичні речовини.

Не варто забувати про випадки, коли електронні сигарети вибухають у руках або роті курця, завдаючи серйозних пошкоджень. Відомі випадки отруєння рідинами для електронних сигарет. Ці питання особливо актуальні для України. Оскільки ринок електронних сигарет не  врегульований, часто ці пристрої  не  мають сертифікатів якості, а рідини – належного маркування.

Електронні сигарети не шкодять людям навколо і виділяють менше диму.

Вище вже йшлося про те, що аерозоль від електронних сигарет містить багато шкідливих речовин. Нещодавні дослідження  показали, що рівень деяких з них такий самий, як і у сигаретному димі. Тому пасивне вдихання цієї пари також шкодить здоров’ю людини.

Електронні сигарети допоможуть швидше кинути курити.

Часто виробники електронних сигарет просувають їх, як засіб відмови від куріння. Дані останнього мета-аналізу, проведеного серед усіх досліджень з цієї теми, показали, що дорослі курці, які використовують електронні сигарети, мають на 28% менше шансів припинити курити. Таким чином, використання електронних сигарет може затягувати процес відмови або призвести до того, що курець зовсім облишить цю ідею.

Щоб успішно кинути курити, фахівці рекомендують користуватися методами з доведеною ефективністю. Дедальніше про них можна прочитати на сайті www.stopsmoking.org.ua.

Підходи до регулювання електронних сигарет

Електронні сигарети з’явилися на ринку не так давно, вони є об’єктом багатьох досліджень та викликають занепокоєння міжнародних організацій, які опікуються питаннями здоров’я.

Нещодавно заяву опублікував Науковий Комітет з питань здоров’я, навколишнього середовища і надзвичайних ситуацій, який за дорученням Європейської Комісії провів дослідження впливу електронних сигарет на здоров’я, а також їх роль у стимулюванні людей почати або кинути курити.

У документі йдеться про доведені ризики негативного впливу е-сигарет на здоров’я курців та пасивних курців. Зазначено, що немає достатніх доказів того, що електронні сигарети допомагають кинути курити. А також наголошено, що привабливість е-сигарет для молоді викликана, насамперед, ароматизаторами та смаковими добавками.

Ця заява вкотре доводить, що курцям не варто вірити у безпечність електронних сигарет, а також використовувати їх як засіб відмови від куріння. А державам варто запроваджувати ефективне регулювання цих пристроїв, зокрема, для того, щоб обмежити їх доступність для молоді.

В Україні ринок електронних сигарет донедавна майже не був врегульований. Єдина норма, яка діяла з 2012 року, – заборона курити ці пристрої у громадських місцях. Відтак, електронні сигарети були доступними для дітей та підлітків, що, на фоні досить агресивного маркетингу, призвело до їх стрімкого поширення.

У грудні 2020 року ВРУ прийняла Закон №1019, що забороняє продаж електронних сигарет та рідин до них неповнолітнім. У квітні 2021 року перше читання пройшов законопроект, покликаний заборонити рекламу е-сигарет. Але крім законів про заборону реклами та куріння в громадських місцях, потрібно підвищувати акцизи на ці товари, контролювати маркування упаковок та запроваджувати жорсткіші штрафи за порушення чинних законів.

Наприклад, у Польщі штраф за куріння у громадських місцях коливається від 20 до 500 злотих (від 148 до 3 700 гривень), а у Німеччині – від 100 до 1000 євро (від 3 200 до 32 000 гривень). В Україні ж за куріння у громадських місцях порушнику доведеться сплатити лише від 51 до 340 гривень штрафу.

Що ж з цим робити?

Боротьба з курінням – це злагоджена та системна робота держави та громадськості. Для України важливо впроваджувати комплексне регулювання електронних сигарет, щоб зробити їх менш привабливими та доступними, насамперед для дітей та підлітків. Окрім законів та обмежень, необхідно проводити просвітницькі кампанії для того, щоб розвінчувати наявні міфи, а також підтримувати людей, які хочуть кинути курити.

Можна вигадувати багато альтернативних способів вживати тютюн та тішити себе думкою, що якийсь із них менш шкідливий. Однак варто пам’ятати, – безпечного вживання тютюну не існує! Найкраще, що кожен курець може зробити для себе, – взагалі відмовитися від куріння. А Всесвітній день без тютюну, який відзначається щороку 31 травня, може стати гарною нагодою для того, щоб це зробити.

За інформацією україно-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk