• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві відбулося спецпогашення конверта «Віра Роїк. 1911-2010»

22 квітня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулося спецпогашення художнього немаркованого конверта «Віра Роїк. 1911-2010». Культурно-мистецький захід присвячений 110-й річниці від дня народження відомої вишивальниці з Полтавщини, майстра народної творчості, засновниці української народної вишивки у Криму, Героя України Віри Роїк.

На іменних конвертах тиражем 50 тисяч зображене панно «Свято врожаю» зі словами славетної землячки: «Я щаслива, що моя маленька, така тоненька, із золотим вушком голочка прикрасила цей світ».

Участь у церемонії спецпогашення взяли заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, доцент кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Гліб Кудряшов, керівник Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» Юрій Набасов, голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко.

«Я дякую за організований навіть в умовах карантину захід АТ «Укрпошта», Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації,  Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського. Ми гуртуємося навколо одвічних цінностей. Віра Роїк своїм життєвим і творчим шляхом «сшиває» Україну сьогодні. Її  майстерність – це символ того, що наша країна – єдина, а Полтавщина – щедра й багата на таланти», – зауважила заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Із метою консолідації й формування історичної свідомості українського народу та збереження національної пам’яті постановою Верховної Ради України № 1092-IX від 16.12.2020 передбачено вшанування пам’яті Віри Роїк на загальнодержавному рівні.

 

Віра Роїк народилася 25 квітня 1911 року в місті Лубни Полтавської області.

Із 1952 року вишивальниця жила в Сімферополі.

Загалом майстриня організувала 140 персональних виставок своїх робіт «Український рушничок» в обласних центрах України, а також у Німеччині, Болгарії, Польщі, Туреччині. Брала участь у 287 загальних художніх виставках України, Бельгії, Франції, Угорщини, Італії, Монголії, США, Хорватії. Роботи вишивальниці зберігаються в 43 музеях різних країн світу.

Наша землячка є засновницею музею декоративного мистецтва народних умільців, салону живопису самодіяльних художників Криму і школи української вишивки в Криму.

Віра Роїк була членом Національної спілки художників України і майстрів народної творчості України. Володіла 300 видами технік вишивання.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk