• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Сучасна діагностика туберкульозу у ВІЛ-інфікованих пацієнтів із тяжким імунодефіцитом

24 березня – Всесвітній день боротьби із туберкульозом. За останні кілька років зростає захворюваність на поєднану інфекцію ТБ/ВІЛ. Кожен п’ятий хворий на туберкульоз має супутню ВІЛ-інфекцію. Туберкульоз – це головна опортуністична інфекція у хворих на ВІЛ та головна причина смерті. Найбільша проблема під час ведення випадку комбінованої інфекції ВІЛ/туберкульоз полягає у вираженому імунодефіциті. Це значно ускладнює діагностику туберкульозу стандартними методами (мікробіологічним та променевим), особливо позалегеневого туберкульозу.

У чому полягає інновація?

Державною установою «Центр громадського здоров’я МОЗ України» у 2018-2020 рр. вперше в Україні, згідно з рекомендаціями ВООЗ, впроваджено інноваційний метод діагностики туберкульозу у ВІЛ-позитивних осіб із використанням тесту визначення ліпоарабіманану в сечі (далі – ЬР-ЬАМ тест). Це стало можливим завдяки реалізації проекту Глобального фонду для боротьби з туберкульозом та малярією. Використання ЬР-ЬАМ тесту спрямоване на покращення виявлення туберкульозу серед ВІЛ-позитивних пацієнтів із вираженою імуносупресією, тяжкими проявами хвороби, у важких діагностичних випадках. Перевагою цього тесту є простота у використанні та швидке отримання результату.

Імунохроматографічний ЬР- ЬАМ тест – це сучасний метод швидкої діагностики захворювання на туберкульоз будь-якої локалізації у ВІЛ-інфікованих осіб із вираженим імунодефіцитом, який віднині використовується і в Полтавській області. Особливо ефективний в діагностиці позалегеневого туберкульозу. При захворюванні на ТБ в місці проникнення збудника в організм утворюється туберкулома (гранулематозне запалення), яка обмежує потрапляння збудника в кров та подальше його поширення в організмі. За формування туберкуломи відповідають Т-лімфоцити СП 4, рівень яких критично знижується при ВІЛ-інфекції. Тому при тяжкому імунодефіциті (критичний рівень СП 4) мікобактерії вільно поширюються з током крові по організму (бактеріемія), що зумовлює тривалу не характерну для ТБ лихоманку та відсутність кашлю (оскільки немає казеозного некрозу). Тому класичний підхід до діагностики туберкульозу (скринінг-променева діагностика, мікробіологічне дослідження) в цих умовах не спрацьовує. Тяжкий імунодефіцит також зумовлює зниження чутливості мікробіологічного та променевого методу діагностики туберкульозу. При рівні СП 4 менше 100 клітин/мл у 25 відсотках випадків не знаходять КСП під час мікроскопії мазка у хворої на туберкульоз людини. Тому в випадках тяжкої імуносупресії до класичних методів діагностики додають метод ЬР-ЬАМ.

Переваги і недоліки тесту

Цей тест використовують в дітей та дорослих з ВІЛ-інфекцією лише при рівні СП 4 менше 100 клітин/мл (за показаннями – при рівні СП 4 менше 200 клітин/мл) та симптомами туберкульозу або без них, а також в осіб з тяжким перебігом ВІЛ-інфекції незалежно від рівня СП 4. Перевагами методу ЬАМ тесту є простота, доступність, невисока вартість, висока чутливість.

Недоліками ЬР-ЬАМ-тесту є те, що він не дозволяє виявити локалізацію туберкульозного процесу, не дозволяє відрізнити мікобактерії туберкульозу від нетуберкульозних мікобактерій та визначити медикаментозну чутливість збудника. Тому цей тест не може бути самостійним методом діагностики туберкульозу. Золотим стандартом діагностики туберкульозу у людей з тяжким імунодефіцитом  є поєднання РРЬАМ та молекулярно-генетичного дослідження мокроти (ОепеХрегІ).

Цей тест гарантує раннє виявлення легеневого та позалегеневого туберкульозу у ЛЖВ та своєчасний початок специфічного лікування ТБ. Досліджуваним матеріалом є сеча пацієнта з тяжким імунодефіцитом та підозрою на супутній туберкульоз. Імунохроматографічним методом в сечі визначають наявність ліпоарабіманану (ЬАМ – компонент клітинної стінки мікобактерії туберкульозу). Під час масивної бактеріемії (яка спостерігається при вираженому імунодефіциті) частина мікобактерій туберкульозу руйнується в нирках і в сечу виділяється ліпоарабіманан, який потім визначають за допомогою ЬР-ЬАМ тесту. Дослідження проводиться за допомогою тест-смужок. На тест-смужку наносять 60 мл ранкової сечі і через 25 хвилин проводять оцінку результату: одна смужка свідчить про негативний результат, дві – про позитивний.

Висновки

Важливо пам’ятати, що ЬР-ЬАМ-тест  є ефективним доступним методом діагностики туберкульозу у лише ВІЛ-інфікованих осіб з тяжким імунодефіцитом. Він дозволяє своєчасно розпочати специфічне лікування, але не дозволяє визначити локалізацію туберкульозного процесу, збудника та його чутливість до антибіотиків. Золотим стандартом діагностики туберкульозу у ВІЛ-інфікованих осіб є поєднання ЬР-ЬАМ та молекулярно-генетичного дослідження мокроти (ОепеХрегІ).

 

О.Г. Шперно, лікар-фтизіатр психотуберкульозного відділення КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР»

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk