• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Приєднуйтесь до флешмобу!

З метою підвищення обізнаності студентської молоді, населення про профілактику,  фактори ризику виникнення ВІЛ, СНІДу та вірусних гепатитів В, С, збільшення кількості усвідомлених тестувань на ВІЛ та вірусні гепатити В та С колектив кафедри гігієни екології пропонує провести флешмоб в рамках проведення Всесвітнього Дня солідарності з хворими на СНІД (01.12) та до Європейського тижня тестування на СНІД та вірусні гепатити В та С (20-27 листопада).

Проблема ВІЛ та вірусних гепатитів не надумана. Вона може стосуватися кожного. Є міф, що захворіти на ВІЛ можуть лише асоціальні групи населення. Решти населення ця проблема не стосується, тому й тестуватися не обов’язково.

Є міф, що гепатити С та В – це хвороби наркоманів та алкоголіків. Лікування дуже дороге. Щоб придбати ліки, доведеться продати квартиру. Багато людей не знають, що насправді гепати С можна вилікувати досить швидко (за три місяці) і для пацієнта безкоштовно. Лікування ефективне, просте і доволі швидке.

За даними ЦГЗ України в державі  близько 1,3 млн. людей інфіковано гепатитом С, а гепатитом В – понад 500 000. Вірусні гепатити В і С надзвичайно небезпечні. Близько 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми зумовлено саме цими типами вірусних гепатитів.

Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя. Водночас, зважаючи на те, що ризиків інфікуватися доволі багато, варто тестуватися після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт з інфікованою кров’ю.

Кожен, хто підписав декларацію із сімейним лікарем, може безплатно пройти швидкий тест на діагностування вірусних гепатитів.

Безкоштовно можна протестуватися у недержавній громадській організації (якщо ви належите до групи ризику, яку обслуговує ця організація).

Безкоштовне тестування на вірусні гепатити відбувається під час кожного донорського здавання крові.

У разі негативного результату обстеження вам нададуть інформацію щодо методів профілактики, яких необхідно дотримуватися, щоб попередити інфікування в подальшому.

У разі отримання сумнівного або некоректного результату вам запропонують повторний скринінг із використанням іншого швидкого тесту.

У разі позитивного результату необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога, який спрямує на додаткове обстеження для підтвердження діагнозу.

Якщо результат підтверджувальної діагностики — позитивний, слід пройти додаткові обстеження, щоб з’ясувати стан печінки. Також лікар скерує для подальшого лікування.

Вірусний гепатит С — виліковний. Вірусний гепатит В потребує довічного лікування. Водночас, проти нього існує вакцина. Вакцини проти вірусного гепатиту С наразі немає.

Детально на https://www.phc.org.ua/news/zrobiti-test-na-virusni-gepatiti-varto-khocha-b-raz-protyagom-zhittya

ОСНОВНІ МЕСЕДЖІ

  • «Зроби тест, зупини віруси»
  • «Не дай вірусам шанс»
  • «Це може кожен»
  • Не дай вірусам шанс!
  • Зроби тест на ВІЛ та гепатит С!
  • Зроби тест – зупини віруси!
  • Перевірся на ВІЛ та гепатит С!
  • Це може кожен!
  • Знайди 15 хвилин, щоб перевіритися на ВІЛ та гепатит С!
  • Гепатит С – виліковний. Ліки є!
  • Захворіти на ВІЛ та вірусні гепатити В та С може кожен. Якщо ти вчасно про них дізнаєшся та звернешся до лікаря, ти будеш гарантовано мати повноцінне та здорове життя.

На фото: колектив кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі УМСА.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk