• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

«Гінцівська стоянка – пам’ятка, яку потрібно продовжити виводити на новий рівень міжнародної наукової та туристичної промоції», – Катерина Рижеченко

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко з робочою поїздкою відвідала Лубенський район.  Провела нараду з питань визначення перспектив розвитку Гінцівської стоянки як об’єкта культурної спадщини.

Розташована пам’ятка між селами Духове і Гінці Лубенського району, на правому березі річки Удай. Виявили її у 1871 році. Розкопки почали вести у 1873 році на чолі з лубенським археологом Камінським. Нині вона є однією з найдавніших пам’яток доби палеоліту в Східній Європі. Тільки тут можна побачити відтворений вигляд найдавнішого на Полтавщині житла мисливців на мамонтів, зроблених із археологічних знахідок – кісток мамонтів.

«Цю пам’ятку археології необхідно продовжити виводити на новий рівень міжнародної наукової та туристичної промоції. Хочеться привернути увагу туристів, щоб більше людей дізналися про це місце. Це унікальна знахідка. Такого в Україні немає. Але першочергове наше завдання – зберегти її в такому стані, в якому вона нині», – сказала Катерина Рижеченко.

Нині КЗ «Центр охорони та дослідження пам’яток археології» виготовляє облікову документацію. Коли вона буде готова, Департамент культури і туризму ОДА зможе замовити виготовлення науково-проєктної документації, проведення ремонтно-реставраційних робіт та робіт із збереження (консервація, реставрація, протиаварійні роботи).

Досліджена площа пам’ятки становить більше 4000 квадратних метрів.

Як розповіла керівник Гінцівської міжнародної палеолітичної експедиції Інституту археології НАН України у Гінцях із 1993 року Людмила Яковлєва, тут знайдено рештки 4 жител.

«Нині за сучасними реконструкціями можна відновити ці будинки в 3D форматі. Віртуально їх підняти й таким способом відтворити. Екскурсії на території розкопок проводимо рідко, адже розкоп потребує відповідних умов утримання. Організовуємо їх на День археолога – 15 серпня. Людей збирається багато. Цього року попри карантин також було чимало охочих. Але щоб робити повноцінні екскурсії, потрібно встановити спеціальну огорожу. Також для збереження знахідок потрібно в ангарі, де ведуться роботи, забезпечити певний температурний режим та вентиляцію», – розповіла Людмила Яковлєва.

Катерина Рижеченко вислухала думки дослідників, їхні зауваження та пропозиції щодо подальшого розвитку локації.

Зокрема, дійшли згоди, що насамперед потрібно забезпечити належну охорону об’єкта та належне збереження археологічних експонатів.

Довідково. Більше 25 років поспіль ідуть дослідження стоянки українсько-французькою експедицією. Сучасні розкопки проводяться під дахом великого металевого ангару, збудованого благодійним фондом «Археологія Євразії» за підтримки благодійного громадського товариства «Гінцівська спадщина». Площа ангару – 25 х 40 м – перекриває центральну частину поселення з чотирма великими спорудами із кісток мамонта.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk