• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві видали книгу за спогадами військового хірурга Афганістану

У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація книги Михайла Шика «Афганістан очима хірурга. Кандагар 1987- 1988».

Військовий лікар із Полтави Михайло Шик перебував у Афганістані 13 місяців, був начальником Кандагарського військового госпіталю. Увесь час вів записи в щоденнику, які опрацював і систематизував уже вдома. Саморобна книга в єдиному екземплярі зі сторінками тексту, набраного на друкарській машині, нагадувала радянський підпільний самвидав. Вона була передана Полтавському обласному краєзнавчому музеєві ім. В.Кричевського для експозиції, присвяченій Афганістану.

Книгу видали накладом 200 примірників за кошти обласних громадських організацій ветеранів війни в Афганістані. Її подарують школам та бібліотекам Полтавщини. Один із авторів ідеї – колишній воїн-“афганець” і АТОвець Іван Петренко розповів, що книгу приурочили до ювілейної дати – 40-ї річниці з початку військових дій на території Афганістану.

«Рукопис потрапив до нас із виправленнями, підтираннями. Але коли я його прочитав, мене вразила правда і щирість. Той досвід не має права на забуття. На жаль, ми пішли шляхом скорочення військових сил. І коли розпочались воєнні дії на сході, ми були зовсім неготові. Так, велика частина втрат у Іловайську і Дебальцевому – це воєнно-санітарні втрати. Ми вирішили видати цю книгу, і мені хотілося, щоб вона була виконана бездоганно», – зазначив він.

На презентацію завітали голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Олександр Расько, рідні, колеги та побратими Михайла Шика, який помер у 2001 році. Уривок книги прозвучав у виконанні студентів базового медичного коледжу.

«Це не просто художня сповідь, а практична настанова для лікаря. Попри те, що це вже історія, книга дає зрозуміти – те, що було тоді, повторилося зараз для нашої країни. Цей досвід, досвід ведення хворих з політравмою потрібен нашим лікарям, які працюють зараз на передовій і рятують життя наших воїнів”, – наголосив заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, проректор УМСА Валерій Похилько.

Image
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk