• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Полтавщина готується до впровадження Програми медичних гарантій

Чи готові заклади охорони здоров’я Полтавщини до переходу на структурні перетворення у медичній галузі обговорили на апаратній нараді в голови Полтавської облдержадміністрації.

Невідомий об'єктДиректор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак розповів, що нова система передбачає доступність та якість надання медичних послуг, зміну фінансування галузі, розбудову системи громадського здоров’я, впровадження електронного документообігу в лікарнях.

Центри первинної медико-санітарної допомоги реформування почали ще в 2018 році, підписавши договори з Національною службою здоров’я України та підключившись до системи eHealth. Станом на 27 листопада 2019 року 1108641 полтавець підписав декларацію із сімейними лікарями, а це 79,6 % населення області.

«Із 1 квітня 2019 року відповідно до ініціативи Уряду НСЗУ відшкодовує вартість лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку», – розповів Віктор Лисак. – По забезпеченню доступними ліками Полтавщина посідає 5-6 місце в Україні, заклади охорони здоров’я всіх форм власності виписали 388151 рецепт, із них відпущено 321286 ліків (87 %). В області 700 аптечних пунктів видають безплатні ліки, але кількість аптек постійно треба збільшувати, особливо в сільській місцевості».

Також проводиться регіоналізація та стандартизація лабораторної служби – забір біоматеріалу в структурних підрозділах Центрів ПМСД і доставка його в централізовані клінічно-діагностичні лабораторії, оснащені сучасними аналізаторами. Для цього придбано 35 автомобілів і 7 автомобільних пересувних комплексів, в яких проводяться електрокардіографія, визначення артеріального тиску, росту, ваги, індексу маси тіла та взяття крові на 9 біохімічних показників. Із серпня 2018 року пересувні діагностичні комплекси щотижнево здійснюють виїзди до сіл, де немає ФАПів та амбулаторій.

Із наступного 2020 року особлива увага в медичній галузі приділятиметься вторинній ланці медицини – стаціонарам, зміні принципів їхнього фінансування та появі пакетів медичних послуг.

«Оскільки Полтавщина бере участь у пілотному проєкті за програмою медичних гарантій для вторинної медичної допомоги, в області вже проведені заходи щодо зміни форми діяльності ЦРЛ, міських лікарень та лікувально-профілактичних закладів обласного значення. 56 лікарень уклали угоди з НСЗУ, а з нового року всі 94 медзаклади будуть працювати по-новому, – повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. – У межах підготовки до реформування вже автономізовано 98% лікарень, які на 76% забезпечені комп’ютерами та на 100% готові для роботи з НСЗУ».

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов доручив щомісяця заслуховувати керівників структурних підрозділів щодо готовності до медичної реформи, визначити основні шляхи її покращення, провести роз’яснювальну роботу серед населення. Щоб громадяни були в курсі, який перелік послуг із нового року буде фінансуватися НСЗУ, а які послуги будуть платними.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk