• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Ціни на хлібобулочні вироби на Полтавщині залежатимуть від урожаю 2019 року та вартості зерна у світі

Станом на 05.08.2019 в області збирання ранніх зернових культур завершено – повідомив на апаратній нараді в облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

Він сказав, що характерною ознакою цьогорічного збирання були «високий рівень організації й технологічного забезпечення», зокрема тому вдалося зібрати 1,5 млн. тонн зерна ранніх зернових культур із площі 342,2 тис. га.

«Середня врожайність становила 45,1 ц/га, що на 6,4 ц/га більше, ніж минулого року, – розповів Сергій Фролов. – Із хлібом ми вже є, а щодо цінової ситуації, то вона залежить від закупівельної ціни на зерно, вартості його переробки на борошно, вартості хлібопечення, і насамкінець – розміру торговельних надбавок. Нині ціна на продовольче зерно урожаю цього року менша від рівня минулого року на 17%».

Сергій Фролов розповів, що напередодні апаратної наради зустрівся із деякими виробниками зерна і борошна Полтавщини, щоб обговорити ціну на хлібні вироби для населення. За його словами, він не почув «застережень, щодо факторів, які вплинуть на різке збільшення ціни».

Директор Департаменту відзначив, що останніми роками «склалась певна традиція, що більш потужні виробники закуповують зерно, тобто не шукають готове борошно, щоб втримувати ціну і бути конкурентоздатними».

На нараді були присутні представники хлібопекарських підприємств. Зокрема, директор ТОВ «Полтавський хлібокомбінат «Кулиничі» Олександр Козуб. На запитання щодо можливості зменшення ціни на хліб виробництва його підприємства він відповів так: «Ні не буде, але ціни не зростуть. По пшениці немає питань, але є по житу. Зараз житня мука дорожча, ніж пшенична. І це серйозно позначиться на хлібі так званої простої рецептури, чи як ми його називаємо – соціальному хлібі. Найімовірніше, ціни на нього будуть рости, якщо Аграрний фонд і Державна продовольчо-зернова корпорація України не домовляться. Якщо ми зараз закупили 9 тисяч тонн зерна пшениці, то знаємо, що по виробництву пшеничного хліба в нас не буде проблем. А жито ми не закуповуємо: нема, де його зберігати, немає традицій, скажімо так, його зберігати».

Жита в області цього року намолочено 9,1 тис. тонн із площі 3,4 тис. га, середня врожайність дещо (- 2,5 ц/га) нижча за торішню і становить 26,8 ц/га.

Ця культура не користується популярністю серед аграріїв не тільки Полтавщини, а всієї України. Тому із року в рік посівні площі зменшуються. Ситуацію намагаються вирішувати за допомогою імпорту з Білорусі.

Т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло сказав, що ситуація із житом – давня проблема, на яку керівництво області звертає увагу. На його думку, необхідно підготувати відповідне звернення вже до нового Кабінету Міністрів України.

Сергій Фролов звернув увагу і на те, що зменшення ціни на продовольче зерно цього року призвело до доволі низької прибутковості його виробництва – лише 5% рентабельності. Він вважає, що така тенденція може призвести до того, що аграрії області збільшуватимуть посіви кукурудзи, соняшнику, сої за рахунок зменшення посіву продовольчої пшениці.

Це дещо дисонує із ситуацією, яка нині складається на світових ринках. «Головними чинниками, які сформують загальну картину глобального ринку у 2019/20 маркетинговому році, – сказав Сергій Фролов, – стануть доволі високий попит на пшеницю та проблеми зі збутом кукурудзи, що негативно відіб’ється на цінах на останню».

Сергій Фролов не виключає, що ціни на пшеницю у світі впливатимуть на цінову політику в Україні.

Індекс споживчих цін у Полтавській області на хліб та хлібопродукти у 2018 році становив 115,9 %. За перше півріччя 2019 року він підвищився лише на 1,3 %, що порівняно аналогічним періодом минулого року менше на 3,4 %.

Згідно з дослідженнями роздрібних цін, які проводить Український дослідний інститут продуктивності агропромислового розвитку, ціни на хліб, борошно та макаронні вироби в області станом на 25.06.2019 є нижчими за середні ціни в Україні.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk