• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Правоохоронці Полтавщини зафіксували 188 заяв і повідомлень про порушення виборчого процесу

Про перебіг передвиборчої кампанії на Полтавщині розповіли на тематичній прес-конференції представники Громадянської мережі ОПОРА Костянтин Донченко й Святослав Бабіля. Про кількість зафіксованих порушень виборчого законодавства поінформував начальник Головного управління Національної поліції в Полтавській області, полковник поліції Андрій Замахін.

– Можемо говорити про активність партій, які йдуть за списками, й кандидатів-мажоритарників. Найбільша активність партій проявляється саме в зовнішній рекламі – розміщенні біл-бордів, сіті-лайтів. ОПОРОЮ зафіксовано, що із 22 зареєстрованих на виборах партій активність проявляють 12. Інші ж менш активні або є одиничні випадки. Деякі партії використовували концертні заходи: за їх підтримки відбувалися концерти в області. Інші організовували заходи під час зустрічей із виборцями. Для мажоритарників основним методом проведення агітації було саме проведення концертів, зустрічей із виборцями. Зафіксовані неодноразові запрошення всеукраїнських артистів, груп на заходи, організовані кандидатами-можоритарниками, – розповів Костянтин Донченко. – Також особливість цієї кампанії – зафіксовано досить багато чорного піару проти кандидатів. Особливо він зріс за останній тиждень і напередодні дня тиші. Зафіксовано й використання символіки певних партій кандидатами, які не є їх самовисуванцями. Крім того, на деяких виборчих округах спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки надання подарунків виборцям, установам організаціям з боку або за прямої участі кандидатів.

– До Головного управління Національної поліції у Полтавській області надійшло 188 заяв і повідомлень про порушення виборчого процесу. Із них 12 матеріалів внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань: 3 – за ознаками ст. 157 Кримінального кодексу України, 9 – за ознаками ст. 160 ККУ. Працівники поліції склали 24 адмінпротоколи, які нині вже направлені до суду. Вже маємо 3 рішення суду. Одне з них щодо накладення штрафу в розмірі 600 гривень. Решта рішень не підтвердилася. Один матеріал нам повернули на додаткове опрацювання, – поінформував Андрій Замахін. – Із 15 липня весь особовий склад поліції переведений на посилений варіант несення служби. Поліція Полтавщини почала забезпечувати охорону публічного порядку з моменту завезення бюлетенів на окружні виборчі комісії. Відучора ми почали заступати на ДВК. Вчора представники поліції заступили на 261 виборчу дільницю. Нині йде процес отримання бюлетенів на окружних виборчих дільницях. Працівники поліції заступають на охорону публічного порядку. Поліція забезпечуватиме охорону публічного порядку, доки ДВК підіб’ють підсумки голосування, відвезуть і здадуть виборчі бюлетені на окружні виборчі дільниці. Сил і засобів у нас вистачає.

Андрій Замахін розповів, що правоохоронці провели командно-штабні навчання, відпрацювали алгоритм дій під час виборчого процесу та врахували недоліки, які виникали під час несення служби упродовж президентських виборів. Провели й тренінги з представниками Громадської мережі ОПОРА. Андрій Замахін закликав усіх учасників виборчого процесу дотримуватися чинного законодавства.

– В області функціонують 1259 дільничних виборчих комісій. Вони утворені відповідно до законодавства. Там працюють більше 17 тисяч членів ДВК. Своїм правом подати кандидатури до виборчих комісій скористалися 6 фракцій Верховної Ради, 10 партій і 70 кандидатів-мажоритарників, – додав Костянтин Донченко.

– Звертаємо увагу, що незаконна агітація у день тиші заборонена. Якщо ви стали свідком таких дій, звертайтеся до правоохоронних органів. Нагадуємо виборцям, що голосувати можна лише за себе й тільки на підставі власного документа – паспорта, а в окремих випадках, передбачених законом, іншого документа. Виборчий бюлетень можна отримати лише за себе. Одержання чи видача бюлетенів іншим особам, які не мають на це права, – кримінальна відповідальність для виборця, який той бюлетень одержав, і членів комісії, які його надали, – нагадав регіональний координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області Святослав Бабіля.

Він нагадав, що за підкуп виборців також передбачена кримінальна відповідальність.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk