• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві представили новий напрямок енергоефективності – залучення приватного інвестора

За період із 2015 року «теплими кредитами» в Полтавській області скористалися 180 ОСББ та немало фізичних осіб. Завдяки державній, обласній та міським програмам по енергозбереженню споживачі не за свій кошт відшкодовують частки кредиту.

Попит на енергоефективні заходи на Полтавщині збільшився в 6 разів, а обсяг залучених коштів – у 30 разів. У цьому питанні регіон – у десятці лідерів, але до європейських показників економії енергоресурсів ще далеко.

Тому представники Держенергоефективності 19 липня провели в Полтавській облдержадміністрації семінар і розповіли про нові напрямки енергозаощадження.

– Місцеві бюджети працюють, міжнародні кредити беруться, гранти теж. А ось нині варто залучати до енергозбереження приватних інвесторів ЕСКО (енергосервісних компаній), – розповів начальник управління реформування сфери енергозбереження Держенергоефективності Роман Палагусинець. – У Полтавській області з ЕСКО вже укладені перші контракти. Це надає змогу без капіталовкладень, наприклад, будувати нові котельні. А повертати інвестору гроші можна до 15 років і лише з тих коштів, які зекономить бюджетна установа.

У залі були присутні «першопрохідці» даної програми (співпраці з ЕСКО) – представники Машівської ОТГ, які вже скористалися грошима інвесторів і нині заощаджують газ у школі та дитсадку.

– Ми провели ремонт котельні, замінили труби та інше в Плосківській школі та Калашниківському дошкільному закладі, – розповів перший заступник голови Машівської ОТГ Володимир Павленко. – Взяли у інвестора відповідно 700 і 500 тисяч гривень. І вже в перший рік відчули економію. По школі зекономили 35% коштів на оплату тепла, в садку на 20% впала потреба в газі.

Гроші інвесторам в ОТГ будуть віддавати поступово за 7 років, без процентів і без урахування подорожчання енергоносіїв.

Про переваги такого енергозаощадження розповів і головний спікер семінару – Олексій Корчміт, радник Голови Держенергоефективності.

– Навіть якщо у громад є свої гроші, енергозаощаджувальні заходи краще доручити ЕСКО компаніям, – говорить він. – По-перше, вони не роздувають кошторис, наприклад, як підрядник. Бо самі за все платять. По-друге, несуть відповідальність за виконані роботи. Тобто ремонтують котел чи міняють трубу протягом дії контракту. Всі технічні й фінансові ризики беруть на себе. По-третє, гарантують економію і гроші повертають собі тільки із зекономлених коштів. А вже після дії контракту все зроблене ЕСКО залишається вашій бюджетній установі, яка й надалі продовжує заощаджувати гривні.

Представникам органів місцевого самоврядування, об’єднаних громад, головам ОСББ під час практичних занять та дискусій на семінарі окреслили картину кореляції між очікуваною та фактичною економією енергоресурсів, розповіли про заплановані інвестиції на 2019 рік.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk