• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

На Чутівщині відбулося обласне свято «Маріїна долина»

У селі Черняківка Чутівського району провели обласне свято «Маріїна долина», присвячене краянці, художниці Марії Башкирцевій. Також приурочили захід до Дня Конституції України й Дня молоді.

Представники влади і місцевого самоврядування, громадськість відвідали меморіальний музей Марії Башкирцевої, створений при Черняківській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів 1995 року й оновлений днями.

– Тільки позавчора закінчили ремонт музею й провели невелику реекспозицію, – розповіла директор Черняківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Валентина Хоменко. – Марія Башкирцева народилася у Гавронцях Диканського району. Прожила там недовго, бо батьки розлучилися ще коли вона була дуже маленькою. Дитячі роки дівчинка провела у маєтку свого діда – маминого батька – Степана Бабаніна в Черняківці. У Гавронці ж їздила ненадовго, в батьків маєток. Будинки, де мешкали Бабаніни й Башкирцеві не збереглися. У нас у музеї є оригінали цеглин з їхніх маєтків. Зберігаються копії картин Марії, книги про неї, світлини.

Урочисте відкриття свята відбулося в урочищі «Маріїна долина». Привітали краян із прийдешніми Днем Конституції України та Днем молоді заступниця директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Ірина Удовиченко, народний депутат України Андрій Река, голова Чутівської райдержадміністрації Сергій Апряткін та голова Чутівської районної ради Володимир Филенко.

– Полтавщина славиться іменами багатьох талановитих жінок. Чутівській землі пощастило, що тут жила художниця, скульпторка, письменниця Марія Башкирцева. Її називали українською парижанкою. Всі ми знаємо про її унікальний жанр живопису та про її щоденник, який досі вивчають у філологічних вишах Франції, як зразок жанру. Недаремно на Чутівщині започаткували обласне свято. З 1996 року воно мало статус районного, а з 2000-го стало обласним, – розповіла Ірина Удовиченко.

Вона нагадала, що кожного року в межах свята відбувається обласна виставка-конкурс робіт жінок-художниць Полтавщини «Осяяні красою і талантом». Цього року в ньому взяли участь 33 мисткині.

– Жителі Черняківської сільської ради, Чутівщини знають і пам’ятають, що на цій землі провела частину свого дитинства видатна художниця Марія Башкирцева. Завдяки їй нас знають далеко за межами України, – зазначив Володимир Филенко. – Конституція України – основний документ, який засвідчує, що Україна – незалежна держава. Водночас маємо пам’ятати, що Основний Закон починається із нас із вами, його потрібно дотримуватися.

Андрій Река вручив грамоту Верховної Ради начальнику юридичного відділу Чутівської районної ради Аллі Понятенко. Сергій Апряткін і Володимир Филенко нагородили почесними грамотами райдержадміністрації та районної ради медпрацівників і держслужбовців.

Артисти Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя підготували театралізовану композицію «Імпрезо пам’яті Марії Башкирцевої». Режисером проекту став заслужений артист України Олександр Любченко. Образ Марії Башкирцевої втілила заслужена артистка України Тетяна Любченко.

У межах свята виступили заслужена артистка України Вікторія Ягодка, оркестр театру імені М.В. Гоголя (керівник Олександр Сурженко), артисти Полтавської обласної філармонії, студенти Полтавського музичного училища імені М.В. Лисенка. Ведучим заходу був провідний актор театру імені М.В. Гоголя Богдан Чернявський. Учасниці модельної агенції «Століття краси» представили колекцію одягу шляхетних панянок. Працювали виставки майстрів декоративно-прикладного й ужиткового мистецтва, атракціони для дітей.

Image
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk