• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Як запобігти отруєнню грибами

В Україні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних – до 2 тисяч.

Не лише отруйні гриби можуть завдати шкоди здоров’ю людини, але й неправильно приготовані їстівні.

Аби запобігти отруєнням дикорослими грибами, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації нагадує мешканцям області основні правила збирання і споживання грибів.

Пам’ятка для грибника

 - Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.

- Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

- Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях.  Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.

 -  Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.

- Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.

- Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.

- Не вживайте сирих грибів.

- Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

- Не забувайте, що гриби - швидкопсувний продукт.  Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді  протягом 30 хвилин.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Група ризику

Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
  • людям літнього віку;

- людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки.  У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.

Симптоми отруєння

Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація. 

Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

 

Допомога при отруєнні

- При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;

- промити шлунок простою водою;

- прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);

- пити багато рідини (підсолену  воду, прохолодний чай);

- не вживати алкоголь та будь-яку їжу. 

 

Пам’ятайте

У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.

Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально. 

Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях                   (печериці, гливи тощо).

 

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk