• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Відбувся тренінг у межах україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я»

У Полтаві відбувся черговий тренінг у межах україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». У Центрі знань з неінфекційних захворювань КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР» зібралося більше двадцяти представників із партнерських навчальних закладів. Це однодумці, для яких важливо в наш непростий час відпрацювати навички своєї стресостійкості, вміти впоратися з емоційною напругою та навчити цьому інших.

Відкриваючи тренінг, координаторка Проєкту в Полтавській області, керівниця обласного центру громадського здоров’я Ніна ДУРДИКУЛИЄВА, після знайомства з учасниками тренінгу, повідомила, що його тема для всіх є надзвичайно важливою. Це підтвердило й результати проведеного анкетного опитування. Воно показало, що на першому місці серед бажаних для розгляду, стабільно перебуває тема збереження ментального здоров’я.  

Для людей, які працюють у закладах освіти, дуже важливо вміти відшукати свій внутрішній ресурс для збереження та відновлення здоров’я, віднайти натхнення для подальшої вдалої взаємодії зі своїми учнями та колегами, запобігти вигоранню. 

Учасники поділилися своїми очікуваннями, серед яких: обмінятися досвідом з колегами, оволодіти знаннями та практичними навичками саморегуляції та психологічної підтримки, під час особистих та групових психологічних консультувань навчитися адаптуватися до сьогоднішніх умов, віднаходити для цього ресурсні канали.

Завідувач Центру знань з неінфекційних захворювань Володимир ГОЛУБЄВ розповів про роль факторів ризику, і зокрема – стресу,  у виникненні неінфекційних захворювань.

Координатор освітнього компоненту проєкту Таїсія ЯРОШЕНКО звернулася до колег: ,,Ви тримаєте освітній фронт. Ви зараз навчаєте Націю, яка буде підіймати Україну після Перемоги. І нам важливо успішно долати виклики війни, які стосуються кожного, навіть коли опускаються руки через численні переживання. Більшість досвідчених педагогів, які мають стаж по 35-40 років, та й молоді фахівці, стикаються з професійним вигоранням. Як зробити так, щоб в колективі панувала здорова атмосфера, щоб робоче місце надихало?’’,.

Вона ознайомила з інтервенціями програми ,,Здорове робоче місце вчителя’’, які цьому допоможуть. У рамках Програми Президента України ,,Здорова Україна’’  працівники 21 з партнерських навчальних закладів загальної середньої освіти Полтавської області незабаром у себе реалізовуватимуть компоненти програми.  Це особливий підхід у збереженні та зміцненні здоров’я, коли педагоги співпрацюють задля покращення процесу захисту та промоції здоров’я свого та своїх учнів, спільної безпеки, благополуччя та стійкості.  У своїй презентації пані Таїсія окреслила основні кроки зі стрес-менеджменту на робочому місці, попередження вигорання, ознайомила з матеріалами на цю тематику, які можна використовувати.  І завершила: ,,Якщо ми дбаємо, щоб не розрядився наш телефон, то слід навчитися дбати про себе. Адже це – необхідність, а не розкіш’’.

Ґрунтовно, на цікавих прикладах та з практичними кейсами провела основну частину тренерка Наталія СУПРУНЕНКО – начальниця Центру психічного здоров’я КП ,,Обласний заклад із надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради’’.

Деякі цитати з тренінгу. Що допомагає бути в ресурсі? Комусь допомагає радість спілкування з дітьми та рідними, віра в Бога, Перемогу, подорожі, хобі, творчість, природа, перегляд детективних фільмів, музика, уява, розумне ,,балування’’ своєї внутрішньої дитини (замість цукерки – яблуко) тощо.

Як розвинути власну резільєнтність та стресостійкість, сформувати емоційний інтелект? Як відновити здатність впоратися зі складними життєвими подіями та відновитися після труднощів чи стресу? Резільєнтність – вроджена риса кожного, дитині вона властива від народження. ,,Ми разом навчаємо дітей пристососуватися до життя, особливо зараз, під час війни’’.

Важливо не боятися хвалити себе за позитивні вчинки, бо діти відчувають нашу впевненість у собі, задоволення, позитивний настрій. Допомагає просто сказати собі: яка я молодець, що похвалила учня!

Використовуйте те, що надихає саме ВАС для відновлення своєї емоційної батарейки! Знайдіть свій персоніфікований ресурс.

Немає правильного вираження емоцій, будь-яка поведінка дорослої людини чи дитини є правильною при стресі. Плач – найбільш адаптивна та бажана реакція людини на стресову ситуацію.  

Від формування власного емоційного імунітету формується колективний. Як це відбувається вже багато років в Ізраїлі. Вони навчають стресостійкості з дитячого садочку, у них це постійно скрізь транслюється.    

Під час тренінгу навчилися методам та прийомам першої психологічної й емоційної допомоги, самодопомоги, роботі з гострими реакціями та травмами під час кризових ситуацій. Головне, допомагаючи іншому, самому зберігати спокій.

Під час практичних кейсів у ролях відпрацювали поведінку з надання першої емоційної допомоги учням. Наприклад, під час повітряної тривоги важливо створити власний ритуал виходу учнів з класу. Щоб діти не нервувалися, не метушилися,  знали що робити. Тут у нагоді стануть спільне виконання пісень, танці, руханки тощо.

Завершуючи тренінг і видаючи сертифікати його учасникам, Наталія СУПРУНЕНКО сказала: ,,Тепер, якщо мені буде потрібна емоційна підтримка, я звернуся до вас’’.

#тияк

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР’»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk