• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

12 тисяч жителів Полтавщини минулоріч скористалися послугами сімейних лікарів із надання психологічної допомоги

Перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук та регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Юлія Ющенко з робочою поїздкою у Великобагачанському центрі первинної медико-санітарної допомоги. 

У межах поїздки ознайомилися з роботою закладу, зустрілися з сімейними лікарями та медичними працівниками, обговорили інтеграцію послуги з ментального здоров'я на рівні первинної медичної допомоги, надання допомоги пацієнтам у сфері психічного здоров’я.
«У Полтавській області близько 3,5 тисячі працівників пройшли навчання за програмою. І нині сімейні лікарі надають допомогу пацієнтам, можуть швидше зрозуміти причини – це розлади психічні, чи розлади сну тощо, – розповів Богдан Корольчук. – Це дієве навчання, що допомагає швидше діагностувати хворобу, вирішити її в сімейного лікаря чи спрямувати до профільного фахівця. Полтавщина активно включилася в роботу і масштабує проєкт, щоб кожен із сімейних лікарів міг надати психічну допомогу».
Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Юлія Ющенко розповіла, що через війну кожен п’ятий українець знаходиться під загрозою однієї із форм психічного розладу. Ці висновки зроблені за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я.
«Із початку повномасштабного вторгнення почала працювати програма медичних гарантій, де допомога в сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів. На контрактування з НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами» на первинній ланці медичної допомоги на Полтавщині укладено 41 договір із медичними закладами. Важливо, що сьогодні можна знайти сімейного лікаря, який надає психологічну допомогу», – розповіла Юлія Ющенко.
За даними НСЗУ, минулого року більше 12 тисяч жителів Полтавщини скористалися послугами сімейних лікарів із надання психологічної допомоги.
У Великобагачанському центрі ПМСД працює 9 лікарів та 28 медсестер. Вони теж пройшли навчання і з червня 2023 року надають допомогу за контрактом із НСЗУ.
«Найбільше кому може довіритися пацієнт – це сімейний лікар. Людина до нас приходить, розповідає про свої проблеми та переживання. На першому етапі ми надаємо поради, а за потреби можемо перенаправити до профільних фахівців, – розповіла лікар-терапевт Великобагачанської амбулаторії Ірина Якименко. – Навчання допомагає систематизувати ті знання, що мали до цього. Нині допомога надається на більш кваліфікованому рівні».
За словами лікарів, найчастіше звертаються внутрішньо переміщені особи, рідні військових, батьки маленьких дітей із порушеннями сну, тривожністю, скаргами на поганий настрій, пригніченість.
Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу. Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

Довідково: послуга є абсолютно безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Наразі вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України, переглянути їх можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ – для цього потрібно зателефонувати на 16-77.
Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, шукайте спеціаліста, найближчого до вашого місця проживання, за цим посиланням (https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-psychiatry) або за номером 16-77.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk