• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Про користь масажу для здоров’я людини

7 лютого – День масажиста в Україні.

Масаж ‒ одне з чудових відкриттів людства. Цей засіб підтримання та поліпшення здоров’я здавна застосовувався в різних куточках земної кулі. Протягом багатьох століть він покращує загальний стан пацієнтів, підвищує життєвий тонус, звільняє від хвороб. Як лікувальний, гігієнічний і косметичний засіб, він був відомий стародавнім китайцям, індусам, єгиптянам та іншим народам.

Із однаковою ефективністю масаж має застосовуватися в побуті здорових людей, спортсменами різної кваліфікації та у лікарнях, поліклініках, санаторіях, диспансерах, центрах реабілітації. У світі існує багато різних систем масажу, зовсім не схожих одна на одну. Але всі вони мають одну мету – поліпшити стан або можливості організму людини.

Масаж стимулює функціональну здатність ЦНС, підсилює її регулюючу і координуючу функції, стимулює регенеративні процеси, відновлює функцію периферичних нервів, попереджуючи судинні і трофічні розлади, загалом діє болезаспокійливо. Він підсилює кровопостачання і кровообіг, стимулює лімфообіг, обмінні процеси, активізує шкірне дихання і шкірно-м'язовий тонус. Вплив масажу на м'язову систему полягає у збільшенні скорочувальної здатності, сили і працездатності м'язів, швидкості перебігу відновлювальних процесів у них, нормалізації їх тонусу; розсмоктуванні крововиливів і набряків, прискоренні процесів регенерації; відновленні еластичності м'язів. Поліпшуючи кровопостачання суглобів і оточуючих тканин, масаж стимулює створення і циркуляцію синовіальної рідини, попереджуючи набряк.

Лікувальний масаж є фізичним впливом на певну зону тіла людини. Може виконуватися руками або спеціальними пристроями, що дозволяють глибше впливати на тканини організму. Його значення для загального здоров'я людини важко переоцінити, адже найголовніше його призначення – позбавлення від болю і нормалізація роботи нервової системи, від чого залежить загальне самопочуття.

Лікувальний масаж є відмінним засобом відновлення після травм, поліпшення здоров'я хребта, добре допомагає при незначних розладах нервової системи і хронічної втоми. Він може бути прекрасною профілактикою виникнення різних недуг, самостійним методом лікування або додатковим засобом при основній терапії багатьох захворювань.

Регулярне виконання масажу надає стимулюючу дію на тканини організму, покращує кровообіг і лімфовідтік, що сприяє поліпшенню стану і кольору шкіри, зменшенню запалень і позбавлення від застійних явищ, допомагає тримати м'язи в тонусі, подовжує молодість і додає енергії.

Сучасний спосіб життя більшості людей – малорухливий. Сидяча робота і відсутність регулярних фізичних навантажень провокують порушення у функціях опорно-рухового апарату, викликають проблеми з хребтом. Масаж спини допомагає поліпшити кровообіг у м'язах, зняти в них напругу, локалізувати біль і з часом відновити правильне положення хребта і його працездатність.

Правильне положення хребта визначає правильну роботу внутрішніх органів, а його викривлення провокує збій у функціях всього організму.

Частим супутником офісних працівників і людей із неправильною поставою є шийний остеохондроз, який супроводжується головними болями, загальною слабкістю. Кращим помічником в цій ситуації є масаж шийно-комірцевої зони, який повністю допомагає прибрати больові відчуття і дискомфорт, зняти напругу і відновити правильне положення хребців, налагодити кровопостачання головного мозку, що позбавить вас від усіх неприємних симптомів. Але якщо ця проблема проявилася одного разу, вона не зникне назавжди. Вам доведеться час від часу повторювати курс масажних процедур для профілактики рецидивів.

Лікувальний масаж є однією з небагатьох оздоровчих процедур, які, приносячи приємні відчуття, безпосередньо впливають на якість життя людини і його загальне самопочуття.

Таким чином, масаж позитивно діє на різноманітні системи й органи хворої людини і, що важливо, цілеспрямовано змінює їх функціональний стан, сприяючи відновленню нормальної діяльності організму. Тому масаж як ефективний метод функціональної терапії застосовують при різних захворюваннях і травмах у лікарняний і післялікарняний етапи реабілітації хворих (дорослих і дітей).

Р.О.Литвинов, фізичний терапевт, ерготерапевт Центру реабілітаційної медицини КП «Полтавська обласна клінічна лікарня імені М. В. Скліфосовського»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk