• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Соціальні гарантії багатодітним сім’ям

На Полтавщині понад 9,2 тисячі сімей мають статус багатодітних. На які соціальні гарантії можуть розраховувати ці сім’ї?

Сім’я – найбільша цінність кожного цивілізованого суспільства і не лише тому, що є найкращим середовищем для зростання та розвитку нового покоління, а й тому що уособлює в собі одвічні цінності та моральні засади соціуму.

В умовах воєнного стану сім’ї з дітьми потребують додаткової підтримки та уваги, а багатодітні сім’ї - особливо.

Наразі в Полтавській області понад 9,2 тисячі сімей мають статус багатодітної. Тобто це родини, в яких подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей до 18 років, і в тому числі повнолітніх  дітей, які продовжують навчатися за денною формою до 23 річного віку.

Статус багатодітної сім’ї також має один з батьків, який самостійно виховує трьох і більше дітей.

Документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї є посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім‘ї. Посвідчення дітям з багатодітних сімей видаються з шести років.

З метою покращення матеріального стану багатодітних сімей, створення належних умов для виховання дітей державою передбачено виплату щомісячної допомоги на третю і кожну наступну дитину.

На сьогодні розмір такої щомісячної допомоги ставить 2100 грн, яка виплачується до досягнення дитиною 6 років.

Допомога надається незалежно від отримання сім’єю інших видів допомог. Таку допомогу в області отримує 5 тис. багатодітних сімей.

Поряд з цим, сім’ям, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний доход нижчий від встановленого рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для сім’ї, може бути призначена державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям.

Розмір допомоги визначається як різниця між встановленим рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом.

У 2024 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму становить:

для працездатних осіб  -1665,40 грн;

для дітей до 6 років  - 3588,20 грн,

від 6 до 18 років  - 4474,40 грн,

від 18 до 23 років (за умови навчання за денною формою) - 4239 грн;

для осіб, які втратили працездатність, осіб з інвалідністю –2361 грн.

В січні поточного року допомогу малозабезпеченим сім’ям отримали 1,1 тисяча багатодітних сімей, середній розмір якої становить 13,7 тис. грн на місяць.

Відповідно до Закону України ,,Про охорону дитинства” багатодітним сім'ям  передбачена 50% знижка плати за житлово-комунальні послуги, в межах встановлених соціальних норм, а також 50% знижка вартості твердого палива та скрапленого газу. Такі пільги надаються за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід багатодітної  сім’ї на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (4240 грн).

Крім того, за рахунок коштів обласного бюджету дітям з багатодітних сімей надається встановлена державою пільга з проїзду, шляхом відшкодування 100% вартості придбаних квитків на проїзд на обласних та міжобласних автобусних маршрутах.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk