• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Інсульт: шанс на повноцінне життя

Інсульт вже став епідемією століття, адже він – одна з найпоширеніших причин смерті та основна причина втрати працездатності серед дорослого населення у світі.

За даними МОЗ, у минулому році кількість інсультів в Україні збільшилася на 16%. За прогнозами, через війну середній вік пацієнтів із діагностованим інсультом може знизитися орієнтовно на 10-15 років. До речі, все частіше інсульт почав діагностуватися у дітей.

Нагадуємо, як надати першу допомогу при інсульті та яким має бути маршрут пацієнта в цьому випадку

Інсульт – це судинна катастрофа, що пов’язана із порушенням мозкового кровообігу.

Пильну увагу слід звернути на людину, якщо у неї виникли наступні симптоми інсульту. Їх легко запам’ятати за абревіатурою МОЗОК. А саме:

М – мовлення. Раптове порушення мовлення, людина не може відповісти на запитання.

О – очі. Раптова втрата зору чи чіткого бачення.

З – запаморочення. Втрата рівноваги чи запаморочення в голові.

О – обличчя. Поява асиметрії на обличчі, людина не може посміхнутися.

К – кінцівки. Раптова слабкість чи оніміння кінцівок. Людина не може підняти вгору обидві руки або одна рука занадто слабка, тому людина не може нею рухати.

Пам’ятайте, що інсульт – це часозалежне захворювання. За 1 хвилину часу через інсульт людина втрачає 3 тижні свого життя. Тож, МОЗОК – це ЧАС!!!

Якщо хоч один із симптомів зійшовся, то необхідно зателефонувати до екстреної медичної допомоги за номером 103. Не чекайте, щоб побачити, чи ці симптоми зникнуть! Кожна хвилина має значення! Чим довше інсульт не лікується, тим більша ймовірність пошкодження мозку та інвалідності.

Де лікують інсульт

Нині в Україні діє 229 медичних закладів, які надають послуги за пакетом ,,Медична допомога при гострому мозковому інсульті”. У Національній службі здоров’я наголосили, що інсульт – пріоритетна послуга у Пакеті медичних гарантій. А це означає, що НСЗУ сплачує за неї за вищим тарифом.

На Полтавщині створено мережу закладів охорони здоров'я для надання медичної допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом, які відповідають вимогам пакету медичних послуг НСЗУ.

Пацієнтів із підозрою на гострий мозковий інсульт бригади екстреної медичної допомоги терміново доставляють – в межах ,,вікна терапевтичних можливостей” – до одного з 9-ти визначених медичних закладів. Це: КП ,,Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради”, КНП ,,1-А міська клінічна лікарня Полтавської міської ради”, КНМП  ,,Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька””, КНМП ,,Кременчуцька перша міська лікарня ім. О.Т. Богаєвського”, КНП ,,Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні” Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, КНП ,,Гадяцька міська центральна лікарня” Гадяцької міської ради, КНП ,,Миргородська  лікарня інтенсивного лікування” Миргородської міської ради, КП ,,Лубенська лікарня інтенсивного лікування” Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, КНП ,,Лохвицька міська лікарня”.

У 2023 році бригади екстреної медичної допомоги області надали медичну допомогу понад 10 тисячам хворих на гострі порушення мозкового кровообігу. З них госпіталізовано – понад 8 400 хворих (83,1%).

Основна причина, за якою хворих залишено вдома, це – письмова відмова хворого з наявним підписом в карті виїзду згідно форми 110/о. Про кожен випадок відмови хворого від госпіталізації інформація передана сімейному лікарю.

Однією із основних причин пізньої доставки хворих є несвоєчасне звернення за медичною допомогою. Доставка хворих в межах ,,вікна терапевтичних можливостей ”  (менше 270 хв.) дала змогу провести госпітальний тромболізис у 676 випадках, а значить дати пацієнтам шанс повернутися до повноцінного життя.

Бригади ЕМД у 100% випадків надають медичну допомогу хворим на гострий мозковий інсульт, відповідно до затверджених стандартів. Вони в повному обсязі забезпечені необхідними засобами та медичними препаратами для того, щоб врятувати життя пацієнтів.

Але не забувайте, що небезпечно зволікати у випадку виявлення ознак інсульту та слід терміново телефонувати з номером 103!

Надайте шанс на повноцінне життя пацієнту з інсультом!

 

КП ,,Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР”

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk