• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Уперше в Україні реалізовали унікальний інноваційний проєкт «ViRтуальність_забутих_предків: імерсивний світ шаманського поховання катакомбної доби»

 У 2023 році вперше в Україні було реалізовано унікальний інноваційний проєкт «ViRтуальність_забутих_предків: імерсивний світ шаманського поховання катакомбної доби» – створення віртуальної реконструкції поховання шаманки доби ранньої бронзи. Працювала над ним команда науковців КЗ «Центр охорони та досліджень пам’яток археології» Полтавської обласної ради за підтримки Українського культурного фонду, та зі співфінансуванням Департаменту культури та туризму Полтавської ОВА.

Археологічна спадщина України нині незаслужено стоїть у тіні, хоча має значний потенціал збагатити сучасну та майбутню культури. Якщо глянути на більшість доступних для загалу матеріалів, ви можете подумати, що археологія — «німа наука», яку складають лише уламки горщиків, кісток та інших малозрозумілих предметів. Тож нині важливо переосмислити історико-культурну спадщину, й зокрема археологічну, щоб надати минувшині сучасну форму, легку для розуміння новими поколіннями. Нашим завданням було зробити все можливе, аби стародавні речі та комплекси заговорили зрозумілою мовою.

Цей проєкт є історією однієї доленосної експедиції полтавських археологів, її важливі для науки знахідки, та наші спроби «оживити» їх за допомогою технологій сучасності.

Шістнадцять років тому археологи Центру розкопали і дослідили курган поблизу Гребінки у Полтавській області. Саме там були виявлена стародавня поховальна камера служниці культу (доба ранньої бронзи, ІІІ-ІІ тисячоліття до н.е.)  – молодої жінки приблизно 25 років, кількох її одноплемінників, а також багато унікальних артефактів — обрядових предметів ритуального значення.

 

Проєкт «ViRтуальність забутих предків: імерсивний світ шаманського поховання бронзової доби» передбачав, що експозиція стародавнього гребінківського комплексу буде створена з використанням різних технологій розширеної реальності (XR). А вже у жовтні було презентовано чотири інноваційні діджитал-розробки, яких ще не існувало в Україні: 

  • VR — інтерактивний квест шаманським похованням у віртуальній реальності. Його можна пройти за допомогою окулярів віртуальної реальності, наприклад, – у нашому Центрі.

 

  • Реконструкція ймовірного вигляду шаманки та знахідок з комплексу в технології AR, з можливістю побачити їх через смартфон.

https://shamankaar.codpa.org.ua/en/shaman/

 

  • WEBGL-мандрівка поховальною спорудою. Через браузер чи телефон можна віртуально побродити похованням, ніби в комп’ютерній грі, відкрити текстові описи до артефактів, світлини, послухати аудіо.

https://www.codpa.org.ua/projects/shamankawebgl/

 

  • 3D-реконструкці поховань катакомбних спільнот, виявлених у кургані: самої шаманки, її одноплемінників «воїна» та «художниці» та «велетня», представника інгульських катакомбників, а також — предметів, що були знайдені з ними. https://www.codpa.org.ua/category/3d-models/

 

Прочитати та подивитись етапи створення проєкту на Фейсбук сторінці Центру за хештегом – #віртуальність_забутих_предків

 

Або на сайті  https://www.codpa.org.ua

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk