• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Полтавщина соціальна: підсумки розвитку соціальних послуг в 2023 році

Розвиток соціальних послуг напряму пов'язаний із забезпечення їх доступності та підвищення якості, адже це не просто сервіси, які надаються за визначеним алгоритмом, а робота з кожною окремою життєвою ситуацією людини та родини.

Безперечно, повномасштабне російське вторгнення внесло свої негативні корегування в життя українського суспільства, наповнило складними життєвими обставинами пов’язаними із втратою близьких, домівки, роботи, здоров’я як фізичного, так і ментального. Тому затребуваність надання соціальних послуг, особливо для уразливих категорій громадян має тенденцію до зростання.

Для забезпечення надання повного спектру соціальних послуг, відповідно до потреб населення в області функціонує мережа установ та закладів соціального обслуговування, а саме 14 будинків-інтернатів, 19 територіальних центрів соціального обслуговування, 36 центрів надання соціальних послуг та 11 центрів соціальних служб.

Проведений аналіз діяльності надавачів соціальних послуг у 2023 році виокремлює наступні найбільш затребувані соціальні послуги: догляд вдома, натуральна допомога, соціальний супровід, стаціонарний догляд, соціальна адаптація, транспортні послуги, консультування та інші.

Відтак за минулий рік соціальними послугами охоплено майже 96 тис. осіб, в тому числі 5,5 тис. ВПО. Взяття на обслуговування забезпечено  одноденний термін.

Зокрема, понад 17 тис. громадян, які за станом здоров’я потребують постійної сторонньої допомоги отримують соціальну послугу догляду вдома.

Додатково виявлено та взято на обслуговування за місцем проживання
2,9 тис. одиноким громадян похилого віку, осіб з інвалідністю.

Понад 2 тисячі осіб отримують весь спектр необхідного обслуговування та підтримки на базі обласних інтернатних закладів, до яких з початку введення воєнного стану влаштовано 600 осіб, а тому числі 175 зі статусом ВПО.

З початку минулого року область долучилась до експериментального проєкту Мінсоцполітики з надання соціальних послуг окремим категоріям ВПО. Відтак понад 280 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю з числа переміщених осіб отримують соціальні послуги підтриманого проживання та  притулку на базі учасника проєкту – Спеціалізованого Миргородського санаторію „Слава”.

Облвійськадміністрацією надано всебічне сприяння в реалізації зазначеного проєкту, в тому числі щодо залучення підтримки міжнародних донорських організацій для поліпшення його матеріально-технічної бази.

У 2023 році розвиток соціальних послуг Полтавщини перебував у фокусі пріоритетів і наших міжнародних парнерів.

Зокрема, у співпраці з ПРООН в Україні в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу в області реалізовано пілотний проєкт міжнародно-технічної допомоги «Створення мобільної служби з обслуговування вдома одиноких непрацездатних громадян та паліативного догляду, натуральної допомоги» покликання охопити найвіддаленіші населенні пункти громад-учасниць шляхом запровадження сервісів мобільних соціальних послуг.

Громади-учасниці, які пройшли конкурсний відбір та здійснили ряд організаційних заходів: Миргородська, Котелевська, Пирятинська та Опішнянська у вересні 2023 року отримали спеціалізовані автомобілі з відповідним обладнанням для надання соціально-побутових послуг.

Наразі вже здійснюються виїзди мобільних соціальних служб територіальних центрів соціального обслуговування, центрів надання соціальних послуг, до складу яких входитимуть фахівці із соціальної роботи, соціальні робітники, перукарі, взуттєвики, швачки, робітники з обслуговування та ремонту будівель.

В рамках україно-швейцарського проєкту „Діємо для здоров’я” в області реалізовується ініціатива „Всетурбота” метою якого є надання інтегрованої медико-соціальної послуги „догляд вдома” громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, які за станом здоров’я потребують сторонньої допомоги.
У 2023 році понад 700 мешканців Козельщинської, Диканської, Котелевської та Полтавської територіальних громад охоплені послугами в межах ініціативи, яка в 2024 році буде масштабована ще і на Лубенську територіальну громаду.

В Пирятинській територіальній громаді за підтримки дитячого Фонду ООН (UNICEF) запроваджено унікальну соціальну послугу денного догляду дітей з інвалідністю, яка є успішною практикою для наслідування іншим громадам

Розвиток соціальних послуг є пріоритетним завданням і на наступний рік. Враховуючи вимоги сьогодення та з метою забезпечення комплексного підходу до надання соціальних послуг, у грудні 2023 року Комплексну програму соціального захисту населення Полтавської області, доповнено напрямом, який містить практичні заходи, підвищення доступності соціальних послуг мешканцям області.

 

Директор Департаменту Людмила КОРНІЄНКО

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk