• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Новий спрощений механізм забезпечення засобами реабілітації

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку. 

Зміни, насамперед, спрямовані на покращення механізмів забезпечення протезами українців, що їх потребують, а також стосуються питань відшкодування коштів за допоміжні засоби реабілітації.

Ключові оновлення та зміни:

  • Рішення про потребу у протезі відтепер може ухвалюватись мультидисциплінарною реабілітаційною командою на базі закладу охорони здоров’я, де перебуває людина. Раніше таке рішення могли ухвалювати лише ВЛК, МСЕК або ЛКК. Тепер рішення може приймати команда, яка безпосередньо працює з людиною у лікарні тривалий час та може чітко визначати її потребу.
  • ВЛК, МСЕК, ЛКК і мультидисциплінарні реабілітаційні команди мають користуватися єдиною формою документу, в якій повинні бути зазначені детальні функціональні характеристики засобу реабілітації. Ключова мета – полегшити пацієнту процес протезування, а протезному підприємству його роботу, визначивши в документі всі деталі.

ВАЖЛИВО: якщо в людини є чинний висновок МСЕК, довідка ЛКК або ВЛК, яка видана до набрання чинності змінами до постанови, то ніяких нових документів для забезпечення допоміжними засобами реабілітації оформляти не потрібно.

  • Розширено доступ до протезування - відтепер можна подавати заяву на протезування й у територіальному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Раніше таку заяву можна було подати онлайн, до управління соцзахисту населення, до ЦНАП, або через соціального працівника в лікарні, якщо він є у закладі.
  • Вартість протезу для дітей, що компенсується державою протезному підприємству, прирівняли до вартості протезу до дорослих. Адже вартість комплектуючих для виробів фактично однакова. Це дозволить протезним підприємствам виготовляти в Україні більш якісні дитячі протези, використовуючи сучасні комплектуючі. За виготовлені вироби підприємства отримають повне відшкодування.
  • Покращено механізми контролю за якістю встановлених протезів – передбачено можливість фото- та відеофіксації виробу та передачі цих даних до Фонду, за наявності згоди особи.
  • Передбачено можливість ремонтувати протезний виріб за кошти державного бюджету, а саме – замінювати куксоприймач та елементи кріплення, у межах гарантійного сроку. Ремонт пошкодженого внаслідок бойових дій чи збройної агресії рф протезу також покривається за рахунок коштів державного бюджету.
  • Встановлені за кордоном протези можуть обслуговуватись, зокрема, ремонтуватись, в Україні коштом державного бюджету у межах гарантійного терміну за умови реєстрації такого виробу та особи, що його отримала, в ЦБІ.
  • Скорочено перелік документів для забезпечення допоміжними засобами реабілітації - більше немає потреби подавати довідку з місця роботи, навчання чи служби.
  • Вжито заходів для запобігання необгрунтованому підвищенню вартості протезів. Період, за який протезне підприємство має виконувати калькуляцію вартості протезу та сформувати попереднє замовлення у територіальному відділенні Фонду складає 7 днів.
  • Спрощено процедуру призначення крісел колісних з електроприводом – немає потреби отримувати рішення обласного МСЕК. Таким чином, призначення крісел колісних з електроприводом буде відбуватися за загальною процедурою, як і будь якого іншого засобу реабілітації.
Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk