• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Дмитро Лубінець: Державі необхідно сформувати нову політику у забезпеченні прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування!

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець презентував Спеціальну доповідь «Щодо стану додержанням соціальних та економічних прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування, в умовах дії правового режиму воєнного стану». 

Це перша Спеціальна доповідь Уповноваженого за соціально-економічним напрямком.
Увага до Спецдоповіді була від партнерів, народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, представників військових адміністрацій та територіальних громад.
Від Полтавщини участь у презентації взяли начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін, його перший заступник Богдан Корольчук, представник Уповноваженого у Полтавській області Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислав Носенко та керівники окремих структурних підрозділів ОВА.
Люди, які є недієздатними або мають обмежену цивільну дієздатність часто опиняються поза увагою не тільки держави, а й близьких людей. Для суспільства їхні проблеми і доля непомітні.
За даними Центральної виборчої комісії, станом на 24 лютого 2022 року в Україні задокументовано 35 372 особи, які визнані недієздатними.
На обліку в громадах станом на 1 жовтня 2023 року перебувало 34 342 особи, які визнані недієздатними та 1749 осіб, цивільна дієздатність яких обмежена.
У Спеціальній доповіді приділено увагу трьом ключовим проблемним аспектам:
-забезпеченню прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, органами державної влади та органами місцевого самоврядування;
-забезпеченню прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, судом;
-реалізації прав повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, зокрема на соціальний захист, охорону здоров’я, працю, захист їхніх майнових прав.
Також проаналізовано відповідність національного законодавства щодо опіки та піклування вимогам міжнародного та європейського законодавства.
Під час підготовки Спецдоповіді працівники Офісу Омбудсмана здійснили 17 моніторингів, під час яких перевіряли міські ради, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, центри надання соціальних послуг, ЦНАПи, заклади охорони здоров’я.
Досліджено питання функціонування органів опіки та піклування за даними 1348 територіальних громад.
Встановлено, що в 109 із 1348 ТГ відсутні органи опіки та піклування або інформація щодо них не може бути надана.
«Державі необхідно сформувати нову політику у забезпеченні прав такої вразливої категорії громадян, розробити концепцію правового та інституційного захисту осіб, які потребують опіки та піклування, з урахуванням вимог Конвенції про права осіб з інвалідністю та вже діяти», - зауважив Уповноважений.
У Спеціальні доповіді надано рекомендації Верховній Раді України, Уряду, центральним органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, виконання яких сприятиме забезпеченню прав цих громадян. Зі свого боку Уповноважений здійснюватиме контроль за станом їх виконання.
Ознайомитися зі Спецдоповіддю можна тут.
Омбудсман вдячний проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні», що впроваджується Радою Європи в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023-2026 роки за технічну та експертну підтримку у підготовці Спеціальної доповіді.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk