• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Глава держави: Україна має стати одним зі світових лідерів у виробництві всієї аграрної продукції та продуктів харчування

 

Президент Петро Порошенко на зустрічі зі студентами і викладачами Національного університету біоресурсів і природокористування України наголосив, що Україна має перетворитися на регіонального лідера, невід’ємну складову європейської цивілізації та наріжний елемент її безпеки. «Наша мета – перетворити Україну на державу вільних, щасливих і заможних людей», - сказав він.

Президент зауважив, що на зустрічі сьогодні зібралися ті, хто буде втілювати майбутнє українського агросектору. «Це царина, яка входить до п’ятірки моїх пріоритетів економічного розвитку», - сказав Петро Порошенко. Він наголосив, серед них ще ІТ-індустрія, високотехнологічне машинобудування, інфраструктура та логістика, туризм.

Президент зазначив: «Те, що ми зібрали минулого року 70 млн тон зерна, Україна увійшла до десятки найбільших виробників зерна світу, до трійки найбільших експортерів світу, це є наше з вами досягнення. Україна є і буде лідером». Водночас він наголосив, що це має бути не лише виробництво. «Україна має стати лідером і у переробній галузі. Я впевнений, що тоді у нас будуть і зарплати тут залишатися, і податки залишатися, додана вартість залишається. Все для цього є», - сказав він.

Президент також зазначив, що нині українські товари експортуються на найбільший ринок світу - ринок ЄС. Україна вже експортує до 42% своїх товарів та продукції. Він висловив переконання, що ця цифра найближчим часом може досягти 50%.

«Україна, як найбільша за площею сільгоспугідь країна Європи,  має стати одним зі світових лідерів у виробництві не лише зерна, а й всієї аграрної продукції та продуктів харчування», - переконаний Петро Порошенко. Він зазначив, що його стратегія полягає у вирішенні чотирьох конкретних напрямків.

«Перше. Нам потрібно підняти вартість орендної плати за землю. Це для того, щоб підвищувати рівень життя населення. В середньому 52 євро за гектар, який здають в оренду громадяни-власники паїв. Це просто нереалістичний показник ціни на оренду землі в Європі. Бо в Литві – це 81 євро. Чому ми не повинні заплатити селянину його чесну орендну плату?», - сказав Президент.

Він додав, що складається парадоксальна ситуація – зараз держава здає в оренду свої ділянки землі вдвічі дорожче, ніж селяни.  Ще в 2017 році була прийнята стратегія раціонального управління державними сільськогосподарськими земельними ресурсами і оренда державної сільгоспземлі має здійснюватися лише через відкриті аукціони із єдиними стартовими умовами, нагадав він.

«Ми маємо поширити ці стандарти і вимоги і на землі, які належать селянам. Лише відкриті аукціони із єдиними стартовими умовами можуть скасувати диктат великих орендарів.Внаслідок правильних реформ, ми можемо у 5 разів збільшити вартість оренди землі в Україні. Це буде справедлива позиція. Таким чином суттєво підвищити добробут селян», - підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, другий напрямок це спільна робота для полегшення доступу до кредитування. Він зазначив, що зараз лише 7% кредитного портфелю українських банків припадає на аграрний сектор. Але як тільки будуть проведені реформи, зацікавленість банкірів зросте.

«На сьогоднішній день, на жаль чим дрібнішим є сільгосппідприємство – тим менше шансів отримати кредит. ¾ коштів, які сільгосппідприємства витрачають на вирощування врожаю – це їхні власні кошти», - зазначив Петро Порошенко.

«Ціною великих зусиль, попри надзвичайний опір і інформаційну війну ми оздоровили банківський сектор. Там вже є ресурси. На сьогоднішній день це буде тим першим пріоритетом, який поставить Президент. Тепер тут є конкуренція і вона штовхає банки до пошуку нових клієнтів, в тому числі в агросекторі», - сказав він та додав, що традиційні проблеми банківського кредитування аграріїв – низька якість застави під такі кредити, висока ризикованість кредитів – залишаються.

«Але ми плануємо пом’якшити ці проблеми – зокрема, через розробку більш дієвих механізмів страхування врожаю, через розвиток кредитної кооперації, через державну компенсацію принаймні частини сплачених відсотків по кредитах», - повідомив Глава держави.

«Наступна проблема - це зношеність інфраструктури. У той час, коли значна частина світу страждає від голоду, у наших фермерів тільки через застарілі елеватори, портові перевалки, через очікування, несправедливі тарифи псується помітна частина врожаю», - констатував він.

За його словами, ще одна інфраструктурна проблема – створення і оновлення систем іригації. З більш ніж 2 млн. гектарів зрошуваних земель реально здійснюється полив лише на 600-650 тисяч гектарів. Тому необхідно вирішити проблему відсутності систем іригації, дощувальних машин, їхнього ремонту і належного стану.

«Четверте, і на мою думку, головне - це низька додана вартість продукції. Низький рівень переробки. Приклад: на 9 млрд доларів експортованої продукції рослинництва, приходиться лише 1 млрд доларів продукції тваринництва. З одного боку, за останні 10 років наші врожаї зерна зросли вдвічі, минулого року ми вийшли на рекордну цифру – 70 млн. тонн зерна. З іншого боку, тваринництво переживає кризу, поголів’я великої рогатої худоби скоротилося приблизно в 7 разів», - зауважив Петро Порошенко.

 За словами Президента, через розвиток технологій і зростання продуктивності по окремих видах продукції тваринництва ми продовжуємо утримувати нормальні позиції. «Але ті тенденції, які є зараз у тваринництві, вони загрожують не лише сільському господарству, але і продовольчій безпеці країни», - додав він.

Петро Порошенко назвав причини такого становища. «Існуючі державні дотації неефективні. Ми разом з нашими партнерами в Уряді, дякуючи підтримці Прем`єр-міністра Володимира Гройсмана, запропонуємо новий і ефективний спосіб вирішення цієї проблеми. Низька рентабельність, фактор сезонності, ризики епідемій, проблема з територіями для випасу, високі поточні витрати, тощо. В результаті необхідність посилення державної політики у тваринництві є очевидною. Бо зараз не працює середній і малий бізнес», - сказав Президент.

Водночас, він зауважив, великі інвестиційні проекти, що тут здійснюються, дають результат. «Минулого року ми увійшли до 10 найбільших експортерів молочної продукції в світі. Але нам треба працювати над підвищенням стандартів її якості до стандартів Євросоюзу. І поступово переорієнтовувати нашу молокопродукцію з пострадянських, російських ринків до європейських», - наголосив він.

«Усе це не порожні обіцянки, які так полюбляють роздавати деякі політики. Уже закладено фундамент для реалізації великої кількості з цих речей. Вони досяжні лише за умови нашої єдності та співпраці. Підвищення рівня життя, в тому числі на селі, не візьметься нізвідки в один момент. Над цим треба щоденно працювати, втілюючи задумане крок за кроком», - підкреслив Петро Порошенко.

«Економіка України зараз на підйомі. Тож історичний шанс на зміни, який тепер отримала Україна, має бути реалізований. Наш обов’язок – об’єднати усіх, хто готовий працювати заради процвітання Україну, заради безпеки і добробуту громадян. Коли ми єдині – для нас немає нічого неможливого», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко висловив переконання, що єдність і бажання зберегти наш європейський курс дадуть можливість протягом наступних п’яти років завершити усі фундаментальні зміни, започатковані в попередні п’ять років. «Ми здолаємо бідність, забезпечимо Україні і кожному її громадянину безпеку і добробут», - наголосив він.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України

Image
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk