• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві провели тренінг для освітян пілотних навчальних закладів проєкту «Діємо для здоров’я»

Як використовувати «здорові розмови» для впливу на поведінку учнів та їх батьків, колег-педагогів? Як залучати до них співрозмовників? Як пропагувати здоровий спосіб життя та відмову від ризикованої поведінки? Про це та багато іншого йшлося на черговому тренінгу для освітян пілотних навчальних закладів проєкту «Діємо для здоров’я» у Центрі знань з неінфекційних захворювань (НІЗ).

Захід відбувся 6 грудня у Полтавському обласному центрі громадського здоров’я і зібрав чверть сотні учасників із усіх кінців області – Полтави, Кременчука, Гадяча, Миргорода, сільських закладів освіти Козельщинської, Котелевської, Великобудищанської територіальних громад. Вчителі, асистенти вчителів, практичні психологи та соціальні педагоги, медичні сестри, бібліотекарі – фахівці, здатні впливати на поведінку інших людей, комунікуючи з ними.

Перезнайомила учасників та розповіла про Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», дякуючи підтримці якого відбуваються ці навчання, керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоровя ПОР» Ніна Дурдикулиєва. «Реалізація комплексу заходів задля здоров’я населення області дозволила сформувати потужні команди однодумців, побачити можливості, а не зосереджуватися на труднощах», – зазначила вона.

Про освітній компонент проєкту поінформувала учасників його координатор в області Таїсія Ярошенко.

Роботу Центру знань з НІЗ та основні детермінанти здоров’я презентував завідувач Центру Володимир Голубєв.

Базові знання та ключові навички методу «Здорові розмови» засвоювали під керівництвом начальника Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад із надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» Наталії Супруненко. Опанували обов’язкові складові («сходинки») таких розмов, проаналізували варіанти їх початку та завершення, сигнали, які надходять від співрозмовника. І нарешті перейшли до практичного відпрацювання.

«Здорова розмова – це не виховна бесіда, – зазначає Наталія Супруненко, – і не сеанс психологічної допомоги. Це технологія впливу, яка у часі не повинна перевищувати 3 хвилини. При цьому запитання мають бути відкритими, поради – короткими й актуальними для людини, яка думає про зміни свого життя. Якщо у відповідь надходить позитивний сигнал, «зелене світло», розмову продовжуємо. Якщо ж реакція негативна – це знак припинити або конкретну частину розмови, або її всю. Але обов’язково треба залишити можливість продовжити спілкування іншим разом».

У практичній частині учасники тренінгу, використовуючи отримані знання, відпрацьовували навички, готували й проводили «здорові розмови» у командах. Підстави для таких розмов були найрізноманітніші: учень курить електроні цигарки; мама школярки не здогадується про шкідливі звички доньки; колега від перевтоми вживає енергетичні напої; школярка приходить на урок із легким запахом спиртного; діти не звикли мити руки перед відвідуванням шкільної їдальні тощо. Кожен пропонований варіант обговорювався дуже активно.

Враження

Заступник директора Миргородського ліцею ім. Зубковського Марина Сіряк та голова методкабінету природничих дисциплін наукового ліцею «Політ» при Кременчуцькій гуманітарно-технологічній академії імені Макаренка Ольга Богомаз завдяки участі у проєктах із профілактики неінфекційних захворювань підтримують ділові й дружні стосунки ще з 2020 року.

«Ми у захваті від участі у проєкті «Діємо для здоров’я» з перших днів його втілення на Полтавщині, – говорить пані Марина. – Відтоді Миргородський ліцей розширив співпрацю з проєктом за кількома напрямками: здорове харчування, ментальне здоров’я, фізична активність. Чотири роки тому Миргород і Кременчук об’єднали спільні інтереси, спільні зусилля, ми постійно спілкуємося й особисто, і колективами, обмінюємося досвідом».

Ольга Богомаз додає, що саме діяльність у напрямку збереження здоров’я, профілактики професійного вигорання, участь у тренінгах із самодопомоги та курс управління стресом для дорослих «Самодопомога плюс» мотивували її до подальшого навчання. Цьому сприяв і досвід особистого спілкування з Наталією Супруненко. Навесні 2023 року Ольга Богомаз вступила до магістратури за фахом «психологія» і вже успішно склала першу сесію.

Як підсумок тренінгу – цитата однієї з його учасниць: «Такі зустрічі – джерело моєї ресурсності. Запрошуйте частіше: у вас позитивно, весело, тепло і смачно».

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk