• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Міжнародний день людей з інвалідністю

03 грудня, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН, визначено Міжнародним днем людей з інвалідністю – дата, яка в черговий раз підкреслює важливість надання державної підтримки, створення належного безбар’єрного середовища та сприяння максимальній інтеграції осіб з інвалідністю в суспільне життя.

Питання надання соціальних гарантій, доступності соціальних та реабілітаційних послуг особам з інвалідністю є пріоритетними напрямками діяльності облвійськадміністрації та органів соціального захисту зокрема.

На сьогодні на Полтавщині проживає 73 тис. осіб з інвалідністю загального захворювання, з яких 5,5 тисяч – діти. Вперше встановлено інвалідність та призначено державну допомогу 337 дітям. Також взято на облік 605 сімей з числа внутрішньо переміщених осіб, де виховуються діти з інвалідністю.

Тому підвищення якості та доступності реабілітаційних послуг є одним із найважливіших напрямів державної соціальної політики та завдання для системи соціального захисту, яке забезпечується шляхом реалізації державних та місцевих програм.

Щомісячно 24 тисяч осіб з інвалідністю з дитинства та осіб з інвалідністю, які не мають права на пенсію, отримують державну допомогу.

В рамках обласної Комплексної програми соціального захисту населення надано грошову допомогу дітям з інвалідністю підгрупи А, дітям з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, онкохворим громадянам  та онкохворим дітям. В 2023 році вказані виплати отримали понад 3 тисячі осіб на загальну суму 20,6 млн. грн.

Відповідно до зазначеної програми Полтавщина чи не єдина з областей, яка протягом останніх 7 років надає компенсацію  за проїзд  на міжміських та міжобласних автобусних маршрутах для осіб з інвалідністю у розмірі 50-відсотків вартості квитка.

Крім того, в 23 громадах області користується широким попитом послуга «соціальне таксі», яка надається 28 спецавтомобілями, обладнаними підйомними платформами. Також за зверненням в одноденний термін, особи з інвалідністю можуть отримати в безкоштовне користування допоміжні засоби реабілітації.

Надання соціальних послуг особам з інвалідністю забезпечують 19 територіальних центрів соціального обслуговування та 36 центрів надання соціальних послуг. Протягом поточного року послугами охоплено 80,7 тис. осіб, в тому числі 13,4 тис. осіб з інвалідністю. Послугу стаціонарного догляду отримують 2,2 тис. осіб.

Основне навантаження щодо надання вказаної послуги несуть і обласні заклади соціального захисту - 14 будинків-інтернатів. Так, за період введення воєнного стану до інтернатних закладів влаштовано понад 600 осіб.

11 відділень стаціонарного догляду територіальних центрів громад надають соціальну послугу підтриманого проживання для майже 200 осіб.

На обслуговуванні на дому на сьогоднішній день перебувають 17 тис. осіб з інвалідністю та осіб похилого віку.

Для забезпечення соціального захисту дітей з інвалідністю, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду функціонують два дитячих будинки-інтернати обласної комунальної власності в Зіньківській та Новосанжарській територіальних громадах. У зазначених установах нині мешкають 226 вихованців, в тому числі 26 дітей з інвалідністю евакуйованих з Харківської та Запорізької областей.

Актуальність та ефективність зберігається і в державної програми щодо забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації.

У 2023 році 7200 осіб з інвалідністю отримали в користування допоміжні засоби реабілітації (протезно-ортопедичні вироби, крісла колісні, шведські стінки, інші засоби).

В рамках державної програми на надання реабілітаційних послуг 270 дітей з інвалідністю виділено 5,4 млн. грн.

Також за державною програмою Полтавській області виділено 1,9 млн. грн. для санаторно-курортного лікування 157 осіб з інвалідністю, у тому числі для 4 осіб у санаторіях спинального профілю,                  345 осіб з інваліністю виявили бажання отримати грошову компенсацію замість санаторно-курортного лікування.

Завдяки спільній роботі Департаменту і виконкомів Полтавської, Кременчуцької, Миргородської, Лубенської та Гадяцької міських рад забезпечено надання комплексних реабілітаційних послуг через мережу Центрів реабілітації дітей з інвалідністю.

В Шишацькій селищній раді на базі Центру надання соціальних послуг працює відділення «Реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю». 

Основною функцією Центрів є комплексна реабілітація для інтеграції дітей у суспільство та створення умов перебування дітей в сім’ях.

 

Директор Департаменту

Людмила Корнієнко

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk