• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Відбулося чергове засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, віл та наркозалежності

Чергове засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності пройшло у змішаному режимі під головуванням директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської облвійськадміністрації, заступника голови Ради Віктора Лисак за участю членів Ради та колег з ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» – начальника відділу координації діяльності Центрів контролю та профілактики хвороб Олени Семиренко та лікаря-фтизіатра відділу управління та протидії туберкульозу Юрія Єфременка. Онлайн підключилося також більше сотні керівників закладів охорони здоров’я Полтавщини.

Першим було розглянуто питання щодо моніторингу досягнення основних показників протидії туберкульозу на регіональному рівні.

Директор КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради» Володимир Печериця окреслив епідеміологічну ситуацію з туберкульозу в Полтавській області за 9 місяців 2023 року:

«Захворюваність на всі форми туберкульозу, включаючи рецидиви, в порівнянні з аналогічним періодом  минулого року зросла на 18,7% і склала 46,3 на 100 тис. населення проти 39,0 за 9 місяців минулого року (по Україні цей показник склав 37,4 та 34,6% відповідно).

Збільшення рівня захворюваності пов’язано, в тому числі, і з виявленням туберкульозу у людей, які через військову агресію російської федерації були змушені залишити свої домівки в регіонах з активними бойовими діями (внутрішньо-переміщені особи). Частка ВПО склала 7% від всіх зареєстрованих випадків туберкульозу (нових та рецидивів). Значно більшу частку в структурі захворюваності (майже 12%) становлять військовослужбовці. 

Захворюваність на ко-інфекцію ВІЛ/туберкульоз у першому півріччі 2023 року також збільшилась на 32,8% і склала 5,7 на 100 тис. населення.

Антиретровірусною терапією охоплено 93,2% хворих з поєднаною патологією ВІЛ/ТБ (за даними інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб»). Профілактичне лікування ко-тримоксалозом отримувало 95% таких пацієнтів».

У посиленні контролю за лікуванням хворих, з доведенням випадків до завершення повного курсу хіміотерапії та виліковування туберкульозу, дуже допомагають Проєкти з медико-соціального супроводу хворих, які працюють в області.

Багаторічні партнери з Благодійної організації «Світло надії» в рамках реалізації проєкту Глобального фонду для боротьби з туберкульозом та малярією «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні» здійснюють медико-психосоціальний супровід хворих на туберкульоз (як чутливий, так і лікарсько-стійкий) на стаціонарному та амбулаторному етапах лікування.

Працівники Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, за фінансової підтримки міжнародної організації РАТН в рамках реалізації проекту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», здійснюють психосоціальний супровід хворих на туберкульоз на амбулаторному лікуванні. Протягом 9 місяців 2023 року медико-соціальним супроводом було охоплено 555 пацієнтів.

Пересувними флюорографами за 9 місяців поточного року здійснено 241 виїзд до територіальних громад області. Під час цих виїздів обстежено понад 13,5 тисяч осіб, туберкульоз виявлено у 17 осіб,  інша патологія (онко, пневмонії, плеврит тощо) виявлено у близько сотні осіб.

Для покращення послуг з тестування, профілактики та лакування ВІЛ-інфекції ведеться активна співпраця з представництвом в Україні Міжнародного центру з питань освіти та підготовки у сфері охорони здоров’я (I-TECH) Університету штату Вашингтон, яка впроваджена за фінансової підтримки Адміністрації  з ресурсів і послуг в сфері охорони здоров’я США в рамках надзвичайного плану президента США щодо подолання ВІЛ/СНІД (PERFAR) в ряді закладів області. Серед них:  КП ,,Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД», КМЛ «Лікарня Придніпровська», КП «Пирятинська лікарня Пирятинської міської ради», КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради», КНП «Лохвицька міська лікарня». Розпочато надання послуг з доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції в КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 Полтавської міської ради» та КП «2 міська клінічна лікарня Полтавської міської ради».

Регіональний представник благодійної організації «TBpeopleUkrain» Марина Макаренко розповіла про забезпечення виконання завдань щодо безперервного та постійного інформування населення області з питань профілактики, раннього виявлення туберкульозу через систему дошкільної, загальної середньої освіти та систему громадського здоров’я.

Учасники засідання дійшли спільної згоди про необхідність розширення спектру просвітницьких заходів з питань туберкульозу та інших соціально небезпечних хвороб для учнів закладів освіти. Було заплановано забезпечити ці заклади різноманітними освітніми матеріалами (друкованими, електронними) та методичним посібником для проведення тематичних занять.

Лікар-педіатр КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» Тетяна Голубєва розповіла про проведення на Полтавщині у грудні 2023 року заходів з питань профілактики та своєчасної діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу, в тому числі – в рамках Європейського тижня тестування.

Вона зокрема зазначила, що протягом 9 місяців 2023 року в Полтавському регіоні було обстежено 49 тисяч 402 особи на ВІЛ-інфекцію, у тому числі 21 126 осіб  за допомогою швидких тестів. У 259 випадках було отримано позитивний результат обстеження, 233 осіб (90%) від виявлених було взято під медичний нагляд, у тому числі 25 ВІЛ-експонованих дітей (народжених від матері з ВІЛ).

Під диспансерним медичним наглядом з приводу ВІЛ-інфекції  станом на 01.10.2023 року перебуває 3821 особа, з них 150 дітей до 14-ти років, з встановленим діагнозом – 45.  Антиретровірусне лікування отримують 3367 осіб.

Про проведення інформаційно-просвітницької роботи щодо первинної профілактики соціально-небезпечних захворювань серед учасників освітнього процесу у закладах освіти області повідомив Євген КОНЧАКОВСЬКИЙ – директор Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації.

Проведення дослідження серед секс-працівниць щодо впливу воєнного стану на їх соціально-економічне становище та доступу до послуг презентувала Марина Грідіна-Погоріла – директор філіалу від «Легалайф-Україна» в Полтавському регіоні.

Про стан забезпечення первинною профілактикою соціально-небезпечних хвороб серед студентів та молоді вищих навчальних закладів та необхідність надання правової допомоги представникам спільнот ключових груп населення рівними параюристами у Полтавській області розповіла Яніна Стемкова, директор Благодійної організації «Східний ресурсний центр ВОЛНА «Меридіан».

Керівниця КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради», секретар Ради Ніна Дурдикулієва проаналізувала виконання попередніх протокольних рішень/доручень засідань Ради. 

Також учасники засідання домовилися надати пропозиції до Плану роботи Ради на 2024 рік для подальшого вчасного та ефективного їх вирішення, що відбувалося у поточному році.

У підсумку засідання директор ДОЗ ОВА Віктор Лисак звернув увагу присутніх на необхідності підсилення подальшої співпраці з територіальними громадами закладів охорони здоров’я первинного рівня щодо організації та проведення заходів, спрямованих на своєчасне виявлення людей з підозрою на туберкульоз із послідуючим їх обстеженням на тест-системі Gene-Xpert молекулярно-генетичної діагностики, особливо звернувши увагу на ВПО та військових.

Також він наголосив на важливості укладання договорів центрів первинної медико-санітарної допомоги області з Національною службою здоров’я України на діагностику та лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, а також ретельного дотримання «маршруту пацієнта»

На завершення засідання Ради було прийнято відповідне рішення.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk