• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Особливості та виклики чергового епідсезону

Із 40-го тижня розпочалася щотижнева реєстрація захворілих у ході чергового епідемічного сезону захворюваності на ГРВІ, грип, COVID-19. Уже відпрацьовані усі розпорядчі документи щодо заходів із профілактики та боротьби з грипом та ГВРІ протягом сезону 2023-2024 років.

На жаль, цьогорічний епідсезон знову ускладнився кількома особливостями. По-перше, війна в Україні триває і можливий ріст захворюваності серед військових, ВПО та інших категорій населення. По-друге, продовжується міграція населення. По-третє, в популяції з іншими респіраторними захворюваннями знову активно циркулює збудник коронавірусу. При цьому епідемія COVID-19 вважається завершеною, а карантинні заходи відмінено.

Зараз дуже важливо своєчасно передбачити підвищення кількості захворілих на ковід. Потребують перевірки стан централізованого постачання кисню, аварійне енергозабезпечення закладів. Триває робота по перепрофілізації відділень у лікарнях відповідно до фази епідемічного процесу, визначенню  маршрутів пацієнтів як у лікарнях та і в ПМСД.  

Схожість клінічних ознак респіраторних інфекцій та ковіду потребує проведення відповідних заходів щодо розмежування потоків хворих, своєчасного тестування на ковід та негайного призначення противірусної терапії.

Із початку епідемічного підйому в області захворіло 53839 осіб, серед них на коронавірусну інфекцію – 4914 людей (9,1%). .

Головний лікар Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Наталія Свириденко наголошує: «Сезонне підвищення захворюваності на ГРВІ, грип та коронавірусну інфекцію відбувається восени щороку. Тому кожен із нас має заздалегідь готуватися до зустрічі з вірусами, а не тішити себе думкою, що вдасться уникнути захворювання чи перенести його «на ходу». Найнадійнйший спосіб не захворіти або перехворіти з мінімальними збитками для здоров’я – вакцинація. Крім того, має стати непорушним для кожного трудового колективу і кожної людини зокрема золоте правило: «захворів – сиди вдома та своєчасно звернись до лікаря». Бо, на жаль, і грип, і коронавірус можуть спровокувати низку ускладнень із непередбачуваним перебігом і результатом».

Із початку епідемічного підйому в області госпіталізовано 1344 особи. У тому числі 564 людей госпіталізовано з ковідом, їх питома вага складає 41 %. Загалом рівень госпіталізації склав 2,3%. Питома вага дітей в епідемічний сезон 2023-2024 років на цей час становить більше 50%. Як засвідчили лабораторні обстеження хворих, на цей час у жодному випадку не визначався вірус грипу. Фіксувалися аденовіруси, риновіруси та в переважній більшості ковід (штам ОМІКРОН).

За даними ДУ ««Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у області протягом 46-го тижня (станом на 20 листопада 2023 року) на гострі респіраторні інфекції включно з COVID-19 захворіло 7468 осіб (із них на COVID-19 – 673 ), що на 4,5% вище попереднього тижня. Показник захворюваності – 552,3 на 100 тисяч населення, що на 5,8 % більше базового рівня.

Дітей захворіло 3923, що складає 53% від усіх захворілих (питома вага звичайна для області).

Найвищий показник захворюваності станом на 20 листопада був у Щербанівській, Коломацькій, Пирятинській громадах.

Всього за минулий (46-й)  тиждень в області госпіталізовано  234 людей, серед них із СOVID-19 – 107 полтавців.

Виникнення ковід-інфекції на тлі гострої хірургічної, неврологічної, кардіологічної та інших патологій змушує виділяти у профільних відділеннях ізоляційні палати для тимчасового утримання хворих, яких за станом здоров’я неможливо перевести в інфекційні відділення.

Від початку епідемічного підйому в області померло 24 людини, це переважно хворі на ковід-інфекцію, причому із груп ризику (віком 60+, які мали низку тяжких супутніх захворювань).

Для організації медичної допомоги в лікарняних закладах маються та своєчасно поповнюються запаси лікарських засобів, зокрема противірусних. Зараз область отримала противірусний препарат «Молнупіравір» (торгова назва MOVFOR, MOLENA). Противірусні препарати мають бути раціонально розподілені у визначені місця, де має знаходитись запас ліків.

Захисний одяг для медків спрощений, але він є і повинен застосовуватись. Адже інфікування медичних працівників, на жаль, продовжується.

Довідково: Щеплення проти грипу від початку епідсезону 2023-2024 р. проводяться в 48 громадах Полтавщини (з 60-ти). Всього їх проведено 4999, найбільше – в Кременчуцькій (1031) та Полтавській (862) територіальних громадах; за 46 тиждень щеплено 976 осіб у 28 громадах.

За 9 місяців цього року в області зареєстровано 3 випадки вірусного гепатиту А (1 випадок у Горішніх Плавнях, 2 випадки в Полтавській ТГ). Захворюваність становить 0,22 на 100 тис. населення, що значно нижче ніж в Україні (0,77 на 100 тис населення). Полтавщина посідає за цим показником 20 місце з-поміж інших регіонів.

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk