• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

«Все турбота» на Полтавщині вже охопила під тисячі клієнтів

У змішаному форматі відбулася зустріч фахівців Департаменту охорони здоров’я та Департаменту соціального захисту населення обласної військової адміністрації з обговорення реалізації в області ініціативи «Всетурбота», що впроваджується у рамках україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Проєкт реалізує агенція One Health Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDS) та сприяння Університетських клінік Женеви.

У обговоренні взяли участь начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги  Департаменту охорони здоров’я Олександр Кузьмін, фахові експерти Департаменту за відповідними напрямками,  керівник Обласного центру громадського здоров’я Ніна Дурдикулиєва.

Медико-соціальні команди ініціативи «Всетурбота» виявили неабиякий попит і потребу інтегрованої соціально-медичної послуги «догляд вдома» серед старших людей та пацієнтівіз хронічними чи важкими захворюваннями, які мають обмежену мобільність, можуть бути самотніми і не виходити з дому. Відповідаючи на цю потребу, із 1 вересня «Всетурбота» розпочала надавати цю послугу вразливим группам населення у двох пілотних громадах Полтавщини – Диканській та Козельщинській. Це люди віком 60+, які живуть вдома; внутрішньо переміщені особи; люди з невстановленою або встановленою інвалідністю та обмеженою мобільністю; клієнти, які живуть із доглядальником або членом родини.

Результати втілення ініціативи «Всетурбота» у цих громадах за більш як два місяці роботи презентувала учасникам обговорення Анна Карашівська, керівниця ініціативи, у режимі онлайн.

Станом на 3 листопада команда у складі  медичної сестри, соціального працівника, соцробітника та водія автомобіля відвідали вдома 493 мешканців Диканської та Козельщинської громад. До візитів періодично залучалися мобільні медичні команди проєкту. Клієнтам за потреби надавалися підгузки, пелюшки, урологічні прокладки, вологі серветки, ходунки, протипролежневі матраци.

Як показав аналіз, серед майже п’яти сотень клієнтів найзапитуванішою послугою є допомога зі щоденними клопотами за місцем проживання. 44 відсотки відвіданих людей потребують допомоги у пранні, перестеленні ліжка, купанні. Тут можливе залучення громадами волонтерів. Серед немедичних потреб найзапитуванішими є ходунки, вологі серветки.

У режимі онлайн до обговорення долучилися фахівці Диканської громади і майже одразу з’ясувалося, що проблему з ходунками можна вирішити найближчими днями, залучивши благодійників.

Аналіз медичного блоку показав, що найбільше маломобільних клієнтів мали гіпертонію, інсульт, діабет ІІ типу, наслідки коронавірусу. Так, підвищений артеріальний тиск (від 142 до 168 мм рт.ст.) було виявлено у півтори сотні відвіданих людей. Інформація про це передана сімейним лікарям.

Вміст глюкози у крові у більшості пацієнтів переважно в нормі. Проте задекларованих людей із цукровим діабетом серед відвіданих було 50, а вміст цукру виявився підвищеним більш як у 70. Тобто два десятки людей потрібно дообстежувати.

Про державну програму реімбурсації «Доступні ліки» не знали 61 клієнт із майже пів тисячі. Тепер про доступність знають усі – команда поширює відповідну літературу, дає пояснення. Більшість програмою користуються. Полтавську область відрізняє від інших регіонів віддаленість аптек у сільській місцевості. Ця проблема також має стати завданням для керівників громад.

Очні консультації у сімейних лікарів отримували більшість клієнтів, але є люди, які (за їх словами) не зустрічалися з сімейним лікарем рік і більше.

Анна Карашівська розповіла, що у рамках «Всетурботи» планується серія тренінгів для медичних сестер, а також для тренерів, щоб розвивати у громадах інтегровану медичну послугу «догляд вдома» по закінченні проєкту.

До обговорення презентації долучилися головний спеціаліст ДОЗ Іван Шумейко, експерт ДОЗ із паліативної та хоспісної допомоги Людмила Самолеліс, завідувачка центру «Ветеран» КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського» Світлана Левченко. Координатор «Всетурботи» в області Олена Довгань назвала статистику роботи у кожній із двох громад. Команда тісно співпрацює з сімейними лікарями, доносить громадам і списки, і потреби конкретних людей. За потреби залучаються психологи та інші фахівці мобільних медичних команд проєкту «Діємо для здоров’я».

Наразі відгуки про роботу в громадах надходять позитивні. Із 1 грудня на Полтавщині до ініціативи доєднуються Полтавська та Котелевська громади.

Підсумувала обговорення Ніна Дурдикулиєва. За її словами, проєкти приходять і завершуються, а їх напрацювання мають і далі приносити користь людям. «Ми зацікавлені в отаких обговореннях і подальшому плануванні, адже подібна медико-соціальна послуга в області реалізується вперше. Завдяки цьому проєкту ми заплануємо тренінги, де фахівці отримають цінні знання й навички, щоб продовжувалася співпраця з соціальними службами, з первинною медичною ланкою і турбота про маломобільних громадян залишалася актуальною щодень», – зазначила Ніна Дурдикулиєва.

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk