• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Розпочався етап стратегічного впровадження та розвитку реформи шкільного харчування

На брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини директор Департаменту освіти і науки ПОВА Євген Кончаковський і заступник директора Департаменту освіти Полтавської міської ради Леся Марталішвілі розповіли про особливості впровадження реформи харчування в системі закладів освіти Полтавщини.

«Тема шкільного харчування надзвичайно актуальна. Реформа розпочалася в 2020 році, але через об’єктивні причини (ковід і повномасштабне вторгнення) була поставлена на паузу. Реформа харчування в системі закладів освіти пов’язана із запровадженням Нової української школи, тому включає в себе нові підходи, – розповів Євген Кончаковський. – У 2020 була прийнята обласна програма «Дітям Полтавщини – якісне харчування» на 2021-2024 роки. У 2021 році на умовах співфінаннсування – 70% з обласного і 30 % із місцевих бюджетів – було придбано 37 пароконвекторматів і 87 універсальних машин різних типів для харчоблоків закладів освіти області».

Заступник директора Департаменту освіти Полтавської міської ради Леся Марталішвілі входить до робочої групи з впровадження стратегії реформи шкільного харчування при Офісі Президента України і бере участь у втіленні проєкту в життя. Розповідає, що реформа стосується абсолютно кожного в Україні.

«Якщо добре харчується дитина в закладі, спокійні батьки, педагоги, розвивається бізнес, добре працюють управліннці, місцеві громади отримують надходження до місцевих бюджетів. Усі зацікавлені, щоб діти були ситі та здорові, – розповіла Леся Марталішвілі. – З 2020 року за ініціативою Олени Зеленської в Україні стартував цей проєкт. Перший етап реформи – створення нормативно-правової бази – закінчився, розпочався етап стратегічного впровадження та розвитку. 27 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв операційний план виконання реформи на 2023-2024 роки».

Ключові позиції реформи: підвищення спроможності місцевої влади, покращення матеріальної бази закладів освіти, навчений кадровий потенціал, гарна комунікація про принципи здорового харчування.

Полтавська область увійшла до пілотного проєкту зі створення в регіоні кулінарного хабу. Він запрацював із червня 2023 року в Кременчуці, на базі Центру професійно-технічної освіти №1. Практичні заняття у новоствореному хабі вже пройшли 22 майстри з Гадяча, Полтави, Решетилівки та Кременчука. Тепер вони каскадним методом будуть навчати за новітніми технологіями готувати їжу інших майстрів та працівників шкільних харчоблоків.

Директор Департаменту освіти і науки ПОВА Євген Кончаковський розповів про типи кухонь, які існуватимуть у закладах освіти. Базова – це коли школа має власний харчоблок, опорна – коли їжа готується в одному закладі і швидко перевозиться на кілька в межах одного населеного пункту, а також фабрика-кухня – це коли в одному місці готується одразу 8-12 тисяч порцій, потім їжа швидко охолоджується до 3 градусів та перевозиться в інші заклади за 50 км.

На думку фахівців, перші два види кухонь для області більш доцільні. Наступного року планують реалізувати 23 проєкти з впровадження базової кухні (з повною заміною обладнання) та 2 – опорної. Крім того в Решетилівці планують побудувати фабрику-кухню.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk