• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Актуальна інформація про реабілітацію дітей з інвалідністю

На обліку в органах соціального захисту населення перебуває 5,5 тис. дітей з інвалідністю.

Комплексна реабілітація дітей з інвалідністю є складовою для їх всебічного розвитку, засвоєння знань, умінь, навичок, досягнення і збереження максимальної незалежності, формування та розвитку фізичних, розумових, соціальних, професійних та інших здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу. Комплексний підхід створює умови для якісного життя як у вузькому родинному колі, так і в суспільстві в цілому.

Органами соціального захисту населення реалізуються державні програми з безоплатного забезпечення дітей з інвалідністю реабілітаційними послугами:

- отримання реабілітаційних послуг за державною бюджетною програмою «Реабілітація дітей з інвалідністю»;

- комплексна реабілітація в державних реабілітаційних установах, що відносяться до сфери управління Міністерства соціальної політики України;

- комплексна реабілітація дітей з інвалідністю в центрах реабілітації системи соціального захисту населення Полтавської області.

Направлення на проходження курсу реабілітації здійснюється відповідно до медичних показань в обсягах, визначених індивідуальною програмою реабілітації, яка оформлюється лікарсько-консультативною комісією, зокрема, при встановленні дитині інвалідності.

Надання реабілітаційних послуг в рамках державної бюджетної програми «Реабілітація дітей з інвалідністю» передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. № 309.

До переліку реабілітаційних установ, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики включено 104 реабілітаційних заклади. Реабілітаційну установу, у якій дитина проходитиме реабілітацію, обирає один із батьків чи законний представник дитини з інвалідністю.

З переліком реабілітаційних установ можна ознайомитися на офіційних веб-сайтах Міністерства соціальної політики України http://surl.li/mufsg , Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю https://www.ispf.gov.ua/diyalnist/reabilitaciya-ditej.

Послуги з реабілітації надаються безкоштовно в межах граничної вартості реабілітаційних заходів для однієї дитини, та визначаються за ступенем обмеження життєдіяльності і не можуть перевищувати:

для дітей з І та ІІ ступенем обмеження – 16 тис. гривень;

для дітей з ІІІ ступенем обмеження – 25 тис. гривень.

 

На 2023 рік для Полтавської області за вказаною програмою затверджені видатки в сумі 5,4 млн. грн. для надання реабілітаційних послуг орієнтовно 270 дітям з інвалідністю.

 

Комплексна реабілітація дітей з інвалідністю в державних реабілітаційних установах, що відносяться до сфери управління Міністерства соціальної політики України, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.01.2022 р. № 31.

 

Послуги з комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю надаються наступними реабілітаційними установами:

- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Мрія» (м. Миколаїв);

- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» (м. Луцьк);

- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь»» (м. Вінниця);

- Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» (с. Лютіж, Київська область);

- Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Віра, надія, любов» (с. Банчени, Чернівецька область).

Також, комплексну реабілітацію дітей з інвалідністю в області здійснюють п’ять центрів реабілітації системи соціального захисту населення, які розташовані у містах Кременчук, Полтава, Лубни, Миргород, Гадяч, а також відділення «Реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю» у Шишаках. У поточному році через місцеві центри комплексної реабілітації отримали послуги 1189 дітей.

Центри проводять заходи, направлені на корегування порушень розвитку дітей з інвалідністю, та/або дітей віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику (навчання основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, проводять медичне спостереження).

Для отримання дитиною реабілітаційних послуг одному з її батьків чи законному представнику необхідно звернутися до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або до центру надання адміністративних послуг (в містах обласного значення до управління соціального захисту населення) за місцем реєстрації або фактичним місцем проживання дитини та подати заяву та копії таких документів:

- паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу одного з батьків дитини, супроводжуючої особи або її законного представника;

- свідоцтва про народження дитини або паспорт громадянина України, що посвідчує особу дитини;

- індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

- виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;

- документа, який підтверджує статус дитини-сироти/дитини, позбавленої батьківського піклування (для дитини-сироти/дитини, позбавленої батьківського піклування);

- одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків дитини, одного з її батьків (законного представника), супроводжуючої особи.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk