• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Фактори ризику, симптоми та профілактика інсульту

Із 28 жовтня по 3 листопада триває Всесвітній тиждень боротьби з інсультом.

Кожен рік більше ніж 110 тисяч українців стають жертвами інсульту, третина  з них – молодше 65 років. Інсульт посідає  друге місце в списку хвороб, від яких помирають  українці. Нажаль, Україна  є лідером в Європі по смертності від серцево-судинних захворювань, зокрема від інсульту. В Україні 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн. хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. – на цукровий діабет. 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але не звертаються до лікаря.

Кількість хворих, які перенесли  мозковий інсульт, збільшується з кожним роком і вже зросла настільки, що лікарі  почали говорити про справжню епідемію. Половина людей, які вижили після гострого інсульту, стають залежними від оточуючих. В Україні сягнули вгору показники захворюваності на інсульт у працездатному віці.

Згідно з даними ВООЗ, фактори ризику, пов’язані з інсультом, можна поділити на чотири категорії.

  1. Основні модифіковані фактори (підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, підвищений рівень фізичної активності, ожиріння, куріння, миготлива аритмія та інші захворювання серця).
  2. Інші модифіковані фактори ризику (соціальний статус, психічні розлади, хронічний стрес, зловживання алкоголем, вживання наркотиків, певні медикаменти).
  3. Немодифіковані фактори ризику (вік, спадковість, національність, раса, стать).
  4. «Нові» фактори ризику ( гіпергомоцистеїнемія, васкуліти, порущення згортання крові).

Перші ознаки інсульту:

  • раптова слабкість м’язів, заніміння в області обличчя, руки, ноги або однієї половини тіла;
  • раптове порушення мовлення та розуміння мови;
  • раптова або часткова втрата зору на одне чи обидва ока;
  • раптовий незвичайний сильний головний біль;
  • раптова втрата рівноваги, головокружіння, нудота у поєднанні з іншими вищеописаними ознаками.

Людину з першими ознаками цих захворювань слід негайно доставити в медичну установу. Щоб врятувати життя пацієнта з гострим інсультом телефонуйте – 103

Як запобігти інсульту?

  • Знати і контролювати свій артеріальний тиск.
  • Відмовитися від куріння якомога раніше чи не починати курити взагалі.
  • Додавати в їжу якомога менше солі, відмовитися від консервів і напівфабрикатів, які містять її в надмірній кількості.
  • Дотримуватися основних принципів здорового харчування – їсти більше овочів і фруктів, відмовитися від доданого цукру і насиченого тваринного жиру.
  • Не вживати алкоголь. Ризик розвитку інсульту найбільш високий в перші години після прийняття спиртного.
  • Контролювати рівень холестерину в крові.
  • Регулярно займатися спортом. Навіть помірне фізичне навантаження – прогулянка або катання на велосипеді – зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі й інсульту. За даними досліджень, ризик інсульту у чоловіків і жінок, які регулярно займаються фізкультурою, скорочується на 25-30 %. Сучасна медицина вважає, що дефіцит фізичної активності є важливим фактором розвитку серцево-судинних захворювань. Існують переконливі докази того, що фізична активність позитивно впливає на багато факторів ризику серцево-судинних захворювань, включаючи фактори ризику інсульту.
  • Дотримуватися режиму праці та відпочинку.
  • Підвищувати толерантність до стресу.

Олена Синицька, лікар-невропатолог поліклінічного відділення КНП «Глобинська міська лікарня»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk