• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

28 жовтня-3 листопада 2023 року – Всесвітній тиждень інсульту

Щорічно в Україні відбувається більше 100 тис. випадків інсультів на рік (2021 р. – 134477 випадків, в 2022р. – 135604 випадки). Левова частка припадає на ішемічний інсульт – близько 80% від загальної кількості. Смертність від ішемічного інсульту досягає 15%, а від геморагічного – до 40%!

Що таке інсульт, а точніше – гострий мозковий інсульт? Це гостре порушення мозкового кровообігу внаслідок закриття мозкової судини (ішемічний інсульт), або розриву стінки судини з крововиливом в оболонки або речовину мозку (геморагічний інсульт). Це друга за масштабами причина смерті українців і провідна причина інвалідності серед дорослих.

Найбільш часті причини інсульту: високий артеріальний тиск (гіпертензія), цукровий діабет, вроджена аномалія судин головного мозку, гіперхолестеринемія, порушення ритму серця (фібриляція та тріпотіння передсердь, шлуночків), атеросклеротичне ураження судин головного мозку та судин шиї, тютюнокуріння, ожиріння, патологія згортання крові, вроджені та набуті вади серця.

Як виявити інсульт?

Це захворювання має специфічні прояви:

М – мовлення (у людини відбувається порушення мови, вона може бути утруднена або відсутня);

О – очі (порушення рухів очей, фіксація погляду в сторону);

З  – запаморочення;

О – обличчя (асиметрія «перекіс») обличчя, неспроможність посміхнутися;

К – кінцівки (слабкість або відсутність рухів в одній або двох кінцівках, інколи в усіх кінцівках.;

Якщо бачите порушення хоча б однієї із вищеназваних функцій, негайно викликайте екстрену медичну допомогу.

З 2020 року в Україні створена мережа лікувальних закладів, що надають спеціалізовану допомогу пацієнтам із гострим мозковим інсультом. Що це означає? Після виявлення у пацієнта ознак інсульту швидка медична допомога транспортуватиме його не просто в лікувальний заклад, до якої відноситься пацієнт за місцем проживання, а в спеціалізований, в якій є весь спектр діагностики та можливості лікування інсульту в залежності від діагностованого виду.

Що відбувається з пацієнтом після надходження в лікарню?

Його негайно оглядає лікар-невролог інсультного відділення та встановлює діагноз «Інсульт». Після цього пацієнту проводять нейровізуалізацію – СКТ (спіральна компʼютерна томографія) або МРТ (магнітно-резонансна томографія) головного мозку для діагностики виду гострого мозкового інсульту (геморагічний чи ішемічний) за створеним «зеленим коридором» – тобто позачергово та невідкладно. Залежно від форми діагностованого інсульту проводиться госпіталізація пацієнта в інсультне відділення та надається спеціалізована допомога.

Що таке спеціалізована допомога? Для ішемічного інсульту існує таке поняття як «терапевтичне вікно» або «вікно терапевтичних можливостей», тобто той час, у який можна відновити кровотік у головний мозок. За сучасними поглядами та стандартами, цей час складає всього 24 години. Після встановлення діагнозу «ішемічний інсульт» на підставі огляду лікаря та проведеної нейровізуалізації, пацієнту проводять реваскуляризаційне лікування: тромболітичну терапію або механічну тромбектомію, або поєднання цих видів лікування.

Тромболітична терапія – це внутрішньовенне введення препарату альтеплаза («Актилізе»), рекомбінантний людський активатор плазміногену тканинного типу, що сприяє розчиненню тромбу в судині. Але він має обмежені можливості. Статистично він може розчинити невеликий тромб – до 5 мм у дрібній судині.

При виявлені більших тромбів у великих судинах, проводиться механічна тромбектомія – хірургічна процедура видалення тромбу із судини, що проводиться через прокол у стегновій або променевій артерії. В судини головного мозку до ділянки тромбу заводяться спеціальні катетери та стент-ретрівер, і тромб видаляється із судин головного мозку.

Виконання цих лікувальних процедур в перші 24 години від початку захворювання у пацієнтів з ішемічним інсультом значно зменшує летальність та сприяє зменшенню рівня інвалідизації. Якщо лікувальний заклад має обмежені можливості проведення лікування (лише тромболітична терапія), пацієнт невідкладно направляється в іншу лікарню для проведення механічної тромбектомії, якщо така йому показана. Всі ці методи лікування безкоштовні для пацієнта – за нього заплатить лікарні Національна служба здоровʼя України.

А якщо у пацієнта геморагічний інсульт (крововилив в речовину мозку або під оболонки мозку)? При виявлені пацієнта з геморагічним інсультом, проводиться оцінка обʼєму крововиливу, його локалізації та визначаються причини крововиливу.

У перші 2 години від надходження хворого в стаціонар проводиться консультація нейрохірурга. При виявлені аневризми судин головного мозку або артеріо-венозної мальформації (АВМ), хворий скеровується в нейрохірургічне відділення для спеціалізованого хірургічного лікування. За сучасними стандартами, переважно використовується ендоваскулярне лікування патології судин головного мозку – через прокол у стегновій або променевій артерії, за допомогою спеціальних катетерів заводяться мікроспіралі в порожнину аневризми або спеціальний біоклей у ділянку АВМ, що усуває причину крововиливу. При неможливості ендоваскулярного втручання проводиться відкрите хірургічне втручання з кліпуванням аневризми чи видаленням мальформації.

Якщо у пацієнта діагностовано крововилив у мозкову речовину без аневризми чи мальформації,  і це призводить до порушення свідомості та становить загрозу життю пацієнта, проводиться відкрите хірургічне втручання та евакуація гематоми з мозку.

Важливим пунктом у лікуванні геморагічного інсульту є оцінка стану пацієнта за спеціальними шкалами (Hunt Hess, ICH, NIHSS, GCS, FOUR) можливості транспортування в нейрохірургічне відділення, оскільки недооцінка може призвести до погіршення результатів хірургічного втручання.

Важливо памʼятати, що інсульт – це часозалежне захворювання: за 1 хвилину часу від інсульту гине 1,9 млн. нейронів, 14 млрд. синапсів, 12 км мієлінізованих волокон, людина втрачає 3 тижні свого життя. За 1 випадок інсульту без належного лікування в середньому гине 1,2 млрд. нейронів, 8,3 трл. синапсів, 7140 км мієлінових волокон і людина втрачає 36 років свого життя. Тож МОЗОК – це ЧАС!!! Не зволікайте у випадку виявлення ознак інсульту та терміново телефонуйте 103. Надайте шанс на повноцінне життя пацієнту з інсультом.

Андрій Нос, лікар-ординатор нейрохірургічного відділення КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk