• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Як зберегти ментальну міцність та попередити «вигорання» членів мобільних медичних та медико-соціальних команд

Цій темі був присвячений черговий тренінг із супервізією, що відбувся 25 жовтня у Центрі знань з неінфекційних захворювань КП ,,Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР’’ за підтримки україно-швейцарського проєкту „Діємо для здоров’я”.

Цього разу до двох мобільних медичних команд приєдналися ще дві команди проєкту „Всетурбота” Полтавської області, який стартував на Полтавщині у вересні поточного року. Для них тема тренінгу є також доволі актуальною.

Якщо мобільні медичні бригади щодня працюють у сільській місцевості: проводять огляди та діагностичні процедури, призначають лікування, безоплатно надають потрібні ліки та, за потреби, перенаправляють до вузькопрофільних спеціалістів, то діяльність бригад ,,Всетурботи’’ зосереджена на допомозі маломобільним громадянам із хронічними неінфекційними захворюваннями, які потребують медичного і соціального догляду саме вдома. Але потреби у збереженні ментальної міцності як членів мобільних команд, так і їх пацієнтів, однакові.  

Тому, відкриваючи тренінг, керівниця обласного центру громадського здоров’я та координаторка проєкту ,,Діємо для здоров’я’’ в Полтавській області Ніна ДУРДИКУЛИЄВА, провела опитування всіх учасників для визначення очікування від тренінгу.

         Йшлося про те, що виклики війни, підсилили потребу наших громадян, особливо з віддалених куточків області, у підтримці їхнього ментального здоров’я. Лікарі, медичні сестри, психологи, соціальні працівники та водії команд в ідеалі мають бути ,,універсальним солдатом’’. Окрім обстеження, консультування, призначення лікування та вирішення логістичних питань, вони мають привітно, по-дружньому спілкуватися з пацієнтами, відчути до них емпатію, задавати ненав’язливі запитання, щоб зрозуміти, що хвилює людину, чому вона потребує допомоги і якої саме. І не лише медичної. 

,,Важливо залучити громаду до надання психологічної допомоги тим, кому вона потрібна, або правильно перенаправити своїх пацієнтів, приміром на консультування з психологом чи до місцевих соціальних служб’’, – каже тренерка Наталія СУПРУНЕНКО, керівниця Центру психічного здоров’я КП „Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР”.

         Якщо допоможеш собі, зможеш допомогти й іншим. Методи та техніку самодопомоги в роботі з уразливими категоріями населення відпрацьовувала разом з учасниками тренінгу Людмила ДЕРЕВ’ЯНКО – психолог, фахівець із соціальної роботи Полтавського обласного центру соціальних служб. Вона їх скерувала до джерел отримання доказової інформації, корисної не лише в професійній діяльності, а й для підтримки власного ментального здоров’я, аби убезпечитися від емоційного ,,вигорання’’.

Це, по-перше, Всеукраїнська програма, ініційована першою леді Оленою Зеленською ,,Ти як?’’. На сайті програми є безліч різноманітних опцій – аудіо, відеороликів, інформаційних матеріалів для зручного використання. Також у нагоді їм стануть матеріали навчального курсу ,,Самодопомога Плюс’’, який є своєрідним керівництвом у стрес-менеджменті – мистецтві ефективно управляти стресом. Курс також містить аудіозаписи та ілюстрований посібник ,,Важливі навички в періоди стресу’’ (ним користуються і наші тренери).

Успішними кейсами у спілкуванні з пацієнтами поділилися члени мобільних медичних команд, які отримали певний досвід роботи під час виїздів.

,,Ми, сімейні лікарі, іноді ,,забираємо хліб’’ у психологів’’, – ділиться думками лікарка Марія ГВОЗДИК. – Частенько вже відчуваємо емоційний стан людини, яка прийшла на прийом, ,,дзвіночки’’, за якими можемо визначити, як делікатно з нею спілкуватися, шукати позитивні моменти, щоб людина більше розкрилася аби їй краще потім допомогти’’.   

Лікарці особисто дуже допомогло у її практиці запитання до однієї з пацієнток: Чи відчуваєте Ви себе у безпеці вдома? Воно дозволило пацієнтці розкритися, поділитися наболілим та замислитися про необхідність отримання подальшої психологічної допомоги. Бо не всім пацієнтам потрібно лише певне медикаментозне призначення для покращення стану здоров’я.

Члени мобільних команд проєкту ,,Всетурбота’’ під час своїх виїздів до населених пунктів пілотних громад області також стикаються з важливістю налагодження вдалої комунікації як з маломобільними людьми літнього віку, так і з їхніми родичами.

Під час тренінгу детально відпрацювали методи інтеграції супроводу осіб із потребами у психічному здоров’ї в роботі мобільних медичних команд та  команди проєкту „Всетурбота”.

Людмила ДЕРЕВ’ЯНКО розглянула з учасниками тренінгу основні принципи допомоги у сфері психічного здоров’я. Разом обговорили, які краще  використовувати методи комунікації, з повагою до пацієнтів проговорюючи, наприклад, як проходить їхній день, які вони мають фактори стресу, чим краще зацікавити людину аби вона замислилася, як поліпшити власний емоційний стан.

 Вчилися визначати домінатні ресурсні канали для проведення самодіагностики. Тобто згадували ситуації, коли відчували сильний стрес, що робили, щоб впоратися з цим станом та визначали, що допомагає найкраще. Використовуючи цю методику можна вдало спілкуватися зі своїми пацієнтами.

Також спільно та в групах відпрацьовували методи використання клінічних ситуаційних задач – кейсів, рольових ігор, відео, методики „симулятивний або стандартизований пацієнт”.

Наприкінці пройшли тест на стресостійкість. Адже стресостійкі люди мають переваги в трьох аспектах: труднощі, контроль і зобов’язання. Тест допомагає проаналізувати свої сильні та слабкі сторони в цих трьох сферах і зрозуміти, як розвиватися далі.

Під час тренінгу його учасники у повній мірі скористалися нагодою поділитися враженнями та досвідом своєї роботи, а також отримати нові унікальні знання, щоб уміти в подальшому надавати комплексну допомогу, орієнтовану на потреби кожного свого пацієнта.  

         Наприкінці тренінгу один із його учасників, соціальний працівник Сергій Колосовський від команди ,,Всетурбота’’, на запитання: ,,Що для вас було родзинкою?’’, відповів: власне сам тренінг і був для мене родзинкою!

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk