• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Рак молочної залози: профілактика, симптоми, групи ризику

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Рак молочної залози найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю недугу. Однак хворіють на рак грудей і чоловіки.

У загальній нозологічній структурі захворюваності та смертності від злоякісних новоутворень жіночого населення рак молочної залози посідає перше місце.

Рак молочної залози – це захворювання, при якому здорові клітини молочних проток або залозистої тканини змінюються, стаючи злоякісними, і починають неконтрольовано зростати.

Рак може бути протоковий, коли пухлина походить із проток молочних залоз, і часточковий (лобулярний, від лат. lobula – часточка), тобто походить із залозистої тканини. Ці форми можуть бути як інфільтративними (пухлина проникає за межі базальної мембрани і може поширюватися організмом – метастазувати) та неінфільтративними (пухлина не виходить за межі базальної мембрани і не метастазує). Саркома молочної залози – злоякісна пухлина, що виходить зі сполучної тканини (зв'язки, фасції, судини, нерви). Зустрічається значно рідше, ніж рак молочної залози, і має агресивніший перебіг.

Серед доброякісних новоутворень визначають мастопатію, мастит, фіброаденому.

Мастопатія – це захворювання, в ході якого альвеоли грудей розростаються через порушення гормонального фону. Мастит – це запалення грудей, викликане інфекціями або травмами. Часто виникає у жінок після перших пологів. Фіброаденома характеризується новоутворенням у залозистих тканинах.

Стадії онкопатології молочної залози визначає лікар на підставі результатів комплексного обстеження та гістологічного дослідження. Розрізняють п'ять стадій пухлинного процесу при РМЗ.

Нульова стадія характеризується відсутністю ракових клітин поза вогнищем. Симптоми відсутні, хоча пухлину вже можна побачити при рентгенологічному обстеженні. Рекомендовано хірургічне лікування, у деяких випадках проводять гормональну чи променеву терапію. Прогноз сприятливий.

Перша стадія: рак грудей почав розвиватись. Пухлина має не більше 2см в діаметрі, при пальпації намацується важко. Вираженого збільшення лімфовузлів зазвичай немає. Рак грудей, виявлений на 1 стадії, у 90% випадків повністю виліковний.

Друга стадія: пухлина збільшується до 5 см. Ракові клітини проникають у пахвові лімфатичні вузли.

Третя стадія: діаметр ущільнення становить понад 5 см, спостерігається збільшення не тільки кількох підпахвових лімфовузлів, а й метастази в інших найближчих тканинах, зміни шкіри грудей, грудної клітки або внутрішніх лімфовузлів молочної залози.

Четверта стадія: рак грудей поширився на інші внутрішні органи.

Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії – у 95% жінок, на II стадії – у 80%, на III стадії – у 50% жінок.

Регулярні профілактичні огляди у лікаря суттєво підвищують шанси на ефективне лікування.

Групи ризику захворюваності на рак молочної залози:

  • є родичі першої лінії (мама, бабуся, сестра, тітка), які хворіли на рак грудей;
  • відсутність вагітностей та пологів;
  • перша вагітність у 30 років і старше;\вік старше 40 років;
  • ранній початок менструацій — у віці до 12 років;
  • пізня менопауза — після 55 років;
  • безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії в менопаузі;
  • цукровий діабет;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • гіпертонічна хвороба;
  • перенесений раніше рак грудей або рак яєчника;
  • вплив джерел радіації.

Рак молочної залози на ранніх стадіях (І-й і ІІ-й) має безсимптомний перебіг і не завдає болю. Привернути увагу мають дуже хворобливі місячні, болі в молочних залозах.

Симптоми, що дають підстави запідозрити рак молочної залози:

  • прозорі або кров’янисті виділення з грудей;
  • втягнення соска у зв’язку з проростанням пухлини в шкіру;
  • асиметрія та деформація грудей;-зміна кольору або структури шкіри
  • рудей (набряк, збільшення або зменшення розмірів);
  • ущільнення або новоутворення в молочних залозах;
  • ерозії, кірочки, лусочки, виразки в зоні соска, ареоли;
  • збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів.

Методи лікування раку молочної залози: хірургічний, хіміотерапія, променева терапія.

Профілактика раку молочної залози

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитися від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю й підтримувати нормальну масу тіла, дотримуватися збалансованого харчування), не приймати гормональних препаратів без призначень лікаря, дотримуватись грудного вигодовування (доведено позитивний вплив грудного вигодовування на організм жінки),  а також вчасно проходити огляд лікаря. Мамолога потрібно відвідувати не рідше одного разу на 1–2 роки. Жінкам старше 50 років варто здійснювати мамографічні обстеження щороку, жінкам з 40 до 50 років – кожні 2 роки. Жінкам до 40 років потрібно проходити УЗД молочних залоз.

Також усім жінкам старше 20 років варто щомісяця обстежувати молочні  залози самостійно.

У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно зверніться до свого лікаря!

Анна Заєць, лікар загальної практики сімейний лікар АЗПСМ №1 КП «Центр первинної медико – снітарної допомоги №1 ПМР»

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk