• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Павло Казарін презентував у Полтаві книгу «Дикий захід східної Європи: як війна змінює нас»

На базі Центру ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася зустріч із журналістом та військовослужбовцем Павлом Казаріним. Він презентував книгу «Дикий захід східної Європи: як війна змінює нас», що стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС» (2022) у категорії «Есеїстика».

Вона була написана наприкінці 2021 року. Єдиним містом, у якому Павло встиг провести презентацію до війни, став Маріуполь. Подія відбулася на початку лютого 2022 року. Продовжити презентації своєї творчості читачам автор зміг лише цього року, зокрема в Житомирі та Полтаві – під час ротації.

«Я дуже радію, що ця змога – дістатися вашого чудового міста – у мене є. Я насправді дуже люблю Полтаву. У мене тут багато друзів. Один зі своїх нещодавніх днів народження я якраз святкував саме тут. Люблю затишні міста. Полтава – це якраз про затишок, комфорт, відчуття безпеки, а в наш час це дуже важливо», – поділився військовослужбовець.

У представленому виданні Павло Казарін спробував осмислити зміни, які сталися з ним та українським суспільством у період новітньої історії, серед іншого – зміни в українській ідентичності.

«Я переконаний, що ідентичність визначається сумою подій, які трапилися в нашому житті та які не трапилися. Дуже легко бути українцем, коли мама зі Львова, тато з Вінниці, ти завжди живеш в україномовному оточенні, українокультурному середовищі, і ніколи не запитуєш себе, де твоє місце в цій країні. Але наша держава мала багато регіонів, які були суто російськокультурними, російськомовними. Коли в тебе батько з Саратова, мама з Донецька, ти з дитинства намагаєшся відшукати, а що тебе поєднує, де точки спільного, – пояснив автор. – Після 24 лютого навіть ті люди, які не цікавилися питаннями ідентичності, не відчували необхідності занурюватися в простір української культури, почали відкривати для себе всі ці речі. І я розумію, про що йдеться, тому що я – один із тих людей, які 2014 року проходили через процес трансформації. Інколи в соцмережах помічаю тих людей, які нещодавно знайшли для себе ідентичність. Вони дуже завзяті… Когось це дратує, мене – навпаки. Тому що, по-перше, я такий був колись, і я розумію, що кожна така людина – це плюс один у нашу спільноту, не у ворожу. Це дуже важлива трансформація, і дуже добре, що вона відбувається».

Чимало спостережень, вражень від тих змін, що відбувалися й відбуваються в українському суспільстві, Павло Казарін озвучив під час спілкування у форматі «питання – відповідь». Говорили про різне: образ перемоги та майбутнє країни, мобілізацію та демобілізацію, Другу світову та війну ізраїльтян із ХАМАС тощо.

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик розповів, що цей дискусійний клуб започатковує практику зустрічей із військовими та видатними постатями сучасності на базі Центрів ветеранського розвитку області.

«Важлива дискусія про війну, про наші Сили оборони, про кожного з нас у цій війні, про світ навколо нас і наше місце в цьому світі, про наше майбутнє, про історичність моменту… Дякую за приїзд і проведення надважливої дискусії на Полтавщині. Те, що робить Павло, є надзвичайно важливим для нашого суспільства. Образи нашої перемоги і можливі сценарії закінчення війни мають бути усвідомленими всіма українцями. Ми маємо розуміти, що кожен із нас має закладати свою цеглину в мур нашої спільної Перемоги в цій війні!», – сказав Олексій Бруслик.

Після завершенню презентації Павло Казарін підписав присутнім придбані книги.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk