• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Громади Полтавщини активно утворюють Ради з питань ВПО

З урахування норм Постанови КМУ від 04.08.2023 №812 та рекомендацій, даних за результатами засідань Координаційного центру підтримки цивільного населення, територіальні громади області активно утворюють консультативно дорадчі органи з питань ВПО.

Рада з питань ВПО при органах місцевого самоврядування є універсальним механізмом колегіального представлення інтересів цільової категорії та сприяє посиленню інтеграційних процесів ВПО в приймаючі громади.

На рівні області утворено Раду з питань ВПО при Полтавській ОВА, яку очолює Лосієвська Ольга Геннадіївна, доктор психологічних наук, професор кафедри психології та соціології Східноукраїнського національного університету ім. В.Даля, керівник Університетського центру медіації, яка має статус ВПО.

Яка ж ситуація в громадах та районах?

Станом на 28 вересня 2023 року на рівні територіальних громад утворено 52 консультативно-дорадчих органи з питань підтримки ВПО різних формацій.

До складу 40 таких органів, відповідно до принципів партисипації входять внутрішньо переміщені особи, які проживають (зареєстровані) в межах відповідної територіальної громади та беруть активну участь у її житті та розвитку.

Наразі в області на рівні тергромад діють:

- 32 координаційні ради з питань ВПО,

- 3 координаційні центри із взаємодії та підтримці ВПО,

- 14 Рад з питань ВПО,

- 3 робочі групи з питань підтримки ВПО.

В кожному районі області також утворені Ради з питань ВПО, при чому Ради при Миргородській (Ярошенко Андрій Геннадійович) та  Лубенській (Кобзар Юлія Миколаївна) райвійськадміністраціях вже обрали своїх голів з числа переміщених осіб .

Нагадуємо про особливості таких органів?

Склад ради має бути сформований за принципом партисипації, відповідно до якого не менш ніж половина членів ради мають бути ВПО, які проживають в межах відповідної територіальної одиниці (громади чи району). Також до складу мають входити представники правозахисних громадських організацій, які провадять діяльність в межах територіальної одиниці та підтримують ВПО;

Голова ради обирається з числа ВПО шляхом голосування всіх членів ради;

ВПО, які мають бажання стати членами ради мають подати відповідний пакет документів до органу при якому утворюється Рада разом з мотиваційним листом з обґрунтуванням обрання його на посаду (опис активної участі в житті громади, досягнення тощо).

Рада достроково припиняє свою діяльність якщо не проводить засідання 2 квартали поспіль; без поважних причин не виконує більш ніж 60% заходів передбачених планом роботи.

Чергові засідання мають проводитись не рідше раз на квартал.

Зокрема на сьогодні у Великобудищанській, Великосорочинській, Драбинівській, Котелевській, Краснолуцькій, Мачухівській, Михайлівській територіальних громадах діяльність Рад з питань ВПО приведена у відповідність, а число членів Ради, які мають статус ВПО навіть більше, ніж половина від загальної кількості учасників, як задекларовано в нормах Постанови.

Окремо варто відмітити Ради ВПО при Миргородській, Ромоданівській, Лютенській,  Петрівсько-Роменській громадах, де вже відбулись установчі засідання та обрані голови Рад, які є внутрішньо переміщеними особами.
Водночас Рада з питань ВПО Миргорода на 77% складається з внутрішньо переміщених осіб.

До речі, всі утворені консультативно дорадчі органи нанесені на інтерактивну карту, яка буде оновлюватись по мірі актуалізації та містити довідкову інформацію про кожну раду. (https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1Xrk1TeihuocLoFwg1Dt8eRSDOfR_3IA&hl=uk&ehbc=2E312F).

Тож Полтавщина досить активно долучилась до процесів формування дорадчих органів з питань ВПО, що є абсолютно природнім, враховуючи значну кількість переселенців, які прийняла область з початку повномасштабного вторгнення.

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk