• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

26 вересня – Всесвітній день контрацепції

Народження дитини дуже важлива подія в житті кожної жінки. Проте, щоб вагітність принесла радість, жінка повинна морально та психологічно бути готовою до материнства, а також не мати проблем зі здоров’ям, які можуть зашкодити народженню здорової дитини.

Якщо ж жінка з якихось причин ще не готова стати матір’ю, їй необхідно відвідати лікаря-гінеколога, щоб підібрати відповідний метод контрацепції.

Такі методи контрацепції, як календарний, температурний і запобігання вагітності за допомогою перерваного статевого акту є недостатньо надійними. Найбільш ефективними сучасними методами контрацепції є комбіновані оральні контрацептиви та внутрішньоматкова спіраль.

Вибір способу контрацепції залежить від ряду індивідуальних особливостей кожної жінки: її гормонального статусу, наявності різних захворювань, віку, статури, інтенсивності статевого життя, і багатьох інших особливостей.

Кожен метод контрацепції вимагає консультації з фахівцем. Спосіб контрацепції, який не підходить Вам, може виявитися неефективним, а також викликати різні ускладнення з боку гормональної, сечостатевої, серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту, та інших органів і систем організму.

Не можна підбирати контрацепцію самостійно, оскільки у кожного методу є свої протипоказання і побічні дії.

Сучасні оральні контрацептиви дуже ефективні і безпечні за умови, що вони правильно підібрані. Окрім їх прямого призначення – запобігання небажаній вагітності, вони мають ряд позитивних ефектів: допомагають нормалізувати менструальний цикл, покращують стан шкіри, допомагають позбутися надлишкового оволосіння.

 Бар’єрні методи контрацепції

Найпопулярнішим і широко використовуваним механічним методом контрацепції є презерватив. Цей метод практично нешкідливий і повністю захищає від небажаної вагітності та венеричних захворювань. Використання презерватива доступне кожному. Застосування цього методу є не тільки елементарним і не вимагає особливих знань, але й указує на культуру сексуальної поведінки партнерів, які бережно ставляться до здоров’я один одного.

До бар’єрних методів контрацепції відносяться також діафрагми. Цей метод використовується тільки жінками. Діафрагма вводиться в піхву і механічно перегороджує шлях сперматозоїдів до матки. Підбір діафрагми проводиться лікарем-гінекологом індивідуально для кожної жінки, тому що від розміру піхви залежить і розмір введеної діафрагми.

Внутрішньоматкові засоби контрацепції

«Спіралі». Ще недавно ці засоби запобігання вагітності випускалися у формі спіралі, завдяки чому і отримали свою назву. Зараз це, як правило, невеликі пластикові фігурки, що імітують букву Т, які покриваються срібним дротом. Вони розміщуються в порожнині матки. Це не викликає ніяких дискомфортних відчуттів, якщо здійснювати розміщення в певні дні менструального циклу, що заздалегідь обговорюється лікарем. Витягується ВМС досить просто, за допомогою тонких ниток, які виходять в піхву.

Цей спосіб контрацепції підходить не всім жінкам. Якщо є запалення в порожнині матки або жінка жодного разу не народжувала, краще використовувати інший метод. Якщо протипоказань до установки ВМС немає, не можна вважати, що жінка на 100% застрахована від небажаної вагітності. У перший рік-півтора дія цього контрацептиву найбільш надійна, а після 3-4-х років ефект значно менший, після п’яти років ВМС обов’язково потрібно змінити.

ВМС, що містить гормони

«Мірена». Застосування даної ВМС здійснюється імплантацією гестагену зі спеціального контейнера з гормоном в порожнину матки. Цей метод не має побічних ефектів і викликає поступове припинення овуляції, що робить настання вагітності неможливим. Після того, як ВМС виводять з порожнини матки, менструальний цикл відновлюється і може настати бажана вагітність.

Метод застосування системи «Мірена» призначається коли звичайні внутрішньоматкові спіралі не можна застосовувати при запаленнях і різних патологіях. В таких випадках цей спосіб контрацепції може надати навіть лікувальну дію.

ВМС «Мірена» рекомендується для жінок, які вже народжували.

Гестагенні оральні контрацептиви

Дані препарати не містять естрогенів, застосування яких дають ускладнення. Їх можуть вживати навіть жінки в період годування груддю. Ці таблетки необхідно пити постійно, будь-яке переривання вживання може викликати настання вагітності.

Будь-які гормональні контрацептиви призначаються лікарем, не можна вживати певний оральний контрацептив тільки тому, що вони підійшли вашій подрузі. Організми у жінок різні і саме тому необхідний індивідуальний підхід до вибору методів. Також потрібно знати, що, якщо при прийомі даних препаратів припиняються менструації, необхідно відвідати лікаря і зробити УЗД, щоб виключити вагітність.

Гормональні комбіновані контрацептиви

Якщо ви хочете бути на 100% впевнені в тому, що небажаної вагітності не настане, вам можна порекомендувати цей спосіб контрацепції. Не лякайтеся слова «гормони», це зовсім не те, чого слід боятися. Комбіновані оральні контрацептиви містять статеві гормони, які найбільш наближені до натуральних, а для того щоб уникнути можливих ускладнень у вигляді варикозу і хвороб печінки, необхідно заздалегідь обстежуватися, здати всі аналізи і пройти огляд у гінеколога.

І ще раз хочеться нагадати про те, що жоден засіб не можна призначати собі самостійно. Всі гормональні контрацептиви призначаються в індивідуальному плані.

Таблетки необхідно приймати регулярно. У цьому випадку організм встановлює свій режим, і ефективність застосування засобу наближається до ста відсотків.

Контрацептивний пластир

Контрацептивний пластир використовується для запобігання небажаної вагітності. Це дуже тонкий пластир розміром близько 20 см. Його дія полягає у виділенні в кров певної дози гормонів, які перешкоджають овуляції, у зв’язку з чим вагітність стає неможливою.

Місце розташування пластиру не має значення. При дотриманні всіх інструкцій його ефективність досить висока і може досягати 99%.

Пластир вельми зручний у використанні і рідко дає побічні ефекти, яких можна уникнути, заздалегідь проконсультувавшись з лікарем.

Стерилізація

Не можна не згадати про такий метод контрацепції, як стерилізація. Її можна проводити як у жінок, так і у чоловіків. Ця операція є незворотною і проводиться тільки у людей, які мають дітей і усвідомлено не бажають більше народжувати. Метод стерилізації користується невеликою популярністю, оскільки більшості людей досить важко зважитися на цю операцію.

Оксана ПЕНДУС, лікар акушер-гінеколог КНП «Чутівська ЦЛ»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk