• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Захворюваність на туберкульоз, ВІЛ та вірусні гепатити в області зростає за рахунок міграції населення

20 вересня директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної військової адміністрації Віктор Лисак провів засідання Обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності.

Крім членів координаційної ради, в режимі онлайн до засідання приєдналися керівники закладів охорони здоров’я області, фахівці КП «Центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», представники неурядових організацій, посадовці дотичних до теми служб і відомств. Участь в обговоренні питань порядку денного ради взяли фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України Олена Семиренко, Олександр Сивоздрав, Лілія Лапай, Руслан Каршун, Ольга Сакальська, Марина Александрова. Загалом учасниками зібрання стали більш як півтори сотні фахівців.

«Виявлення туберкульозу підвищується за рахунок збільшення кількості обстежень ВПО, військовослужбовців та активної співпраці з загальнолікувальною мережею», – зазначив директор КП Полтавський обласний протитуберкульозний диспансер ПОР» Володимир Печериця. За його словами, у 2021 році в області було виявлено 476 хворих на туберкульоз, у 2022 відповідно 699 (на 223 більше), а вже за перше півріччя цього року маємо 466 випадків (на 233 більше проти першого півріччя попереднього року). За 6 місяців 2023 року в Полтавській області захворюваність на всі форми туберкульозу, включаючи рецидиви, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 48,3% і склала 34,7 на 100 тис. населення проти 23,4 за 6 місяців 2022 року. Сплеск пов’язаний із тим, що на Полтавщині нараховується 206 тисяч тимчасово переміщених та велика кількість військових. Найбільший приріст захворюваності спостерігається у Полтавському (+49 %) та Лубенському (+62%) районах. На Лубенщині ефективно спрацював пересувний флюорограф. Найскладніша ситуація в Миргородському районі (-5%). Це свідчить про високу недовиявленість на первинній ланці, більше того – у районній лікарні немає фтизіатра.

Захворюваність на ко-інфекцію ВІЛ/туберкульоз у першому півріччі 2023 року також збільшилась (в 1,7 рази) і склала 4,2 на 100 тис. населення. Смертність від усіх форм туберкульозу в Полтавській області залишилась без змін у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року (4,0 на 100 тис. населення).

Із 571 звернення військових виявлено туберкульоз у 179 випадках (169 людей проліковано, 19 перебувають у стаціонарах).

На жаль, із числа ВПО декларацію з сімейними лікарями за місцем тимчасового проживання уклали лише близько 75 тисяч людей. Серед них виявлено 56 осіб із підозрою на туберкульоз, у 32 з яких діагноз підтверджено, всі вони розпочали лікування. Володимир Печериця розповів про варіанти лікування туберкульозу, психосоціальний супровід, транспортування біоматеріалу та моніторинг процесу лікування. На його думку необхідно активніше залучати керівників територіальних громад, яким підпорядковані Центри первинної медичної допомоги, соціальні служби, представників як державного, так і неурядового секторів до роботи з ВПО, ефективніше використовувати мобільні рентгенологічні установки.

Регіональний представник БО «TBpeopleUkraine» Марина Макаренко розповіла про можливість раннього виявлення туберкульозу за допомогою портативних рентген-апаратів.

Виконувач обов’язків директора КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД» Світлана Нестеренко доповіла, що у першому півріччі поточного року на Полтавщині обстежено на ВІЛ-інфекцію 27312 осіб (більше 7 тисяч – за допомогою швидких тестів), отримано 135 позитивних результатів. Під медичний нагляд взято 140 пацієнтів (6 із них виявлені у минулому році), зокрема 17 ВІЛ-експонованих дітей. Захворюваність на ВІЛ має тенденцію до зниження, але захворюваність на СНІД тримається на сталому рівні. Це свідчить про те, що багато випадків ВІЛ-інфекції виявляється на пізніх стадіях. Протягом першого півріччя померло 23 людей, 20 з них – на 4 стадії хвороби.

З приводу ВІЛ-інфекції в області отримують медичні послуги 176 пацієнтів із числа переміщених осіб.

Показник охоплення антиретровірусною терапією підвищився у поточному році до 90 % проти 88 % у попередньому році. Послуги за відповідним пакетом в області надає 21 заклад охорони здоров’я, працюють 22 кабінети Довіри (сайти АРТ-терапії). Усім людям з ВІЛ, які перебувають під медичним наглядом, доступні послуги з профілактики опортуністичних та супутніх захворювань, поєднаних патологій.

Станом на 1 липня цього року на обліку перебувало 36 вагітних жінок (2 – із числа ВПО), вони забезпечені препаратами АРВ-терапії. У цей період народилося 17 ВІЛ-експонованих дітей, всі вони охоплені профілактикою вертикальної трансмісії, забезпечуються адаптованими молочними сумішами (за згодою батьків). «Полтавська область належить до когорти регіонів із нульовим рівнем передачі ВІЛ від матері до дитини, – зазначила Світлана Нестеренко, – за що окрема вдячність усім партнерам, зокрема й неурядовим організаціям».

Координатор проєктів та програм відділу громадського здоров’я БО «Світло надії» Яна Кузіна розповіла про підтримку людей з ВІЛ під час війни.

Стан діагностики та лікування людей із гепатитами В і С презентувала експерт ДОЗ за напрямком «Інфекційні хвороби» Лідія Войтенко. За її словами, наразі в області зареєстровано 3529 хворих на хронічні вірусні гепатити: з хронічним вірусним гепатитом С – 2620, з хронічним вірусним гепатитом В – 797 осіб.

У першому півріччі 2023 року в області виявлено 294 особи з хронічним вірусним гепатитом С, захворюваність склала 16,5 на 100 тис. нас (по Україні 5,66 на 100 тис.). Хворих на хронічний вірусний гепатит В виявлено 33 (1,85 на 100 тис., по Україні – 1,3 на 100 тис.).

Після оптимізації маршруту пацієнта місцями проведення скринінгу та лікування хворих на хронічні вірусні гепатити, диспансерного спостереження є центри ПМСД з амбулаторіями загальної практики-сімейної медицини, лікарні планового лікування, кабінети довіри. Визначенням кагорти пацієнтів, які підлягають проведенню противірусної терапії, займаються також спеціалізовані заклади: КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/ СНІД Полтавської обласної ради», КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер», КП «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня» (доросле населення). Скасована процедура комісійного призначення лікування хворих. В районах та містах області фахівцями формуються заявки на лікування і передаються до КП «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня», де вирішується питання про передачу противірусних препаратів до місць проживання хворих.

Пацієнт може сам  обирати заклад (із більш як 40 на території області), де йому зручніше проходити обстеження та лікування. Швидкими тестами область забезпечена в повному об’ємі.

У 2023 році  розпочали лікування 158 осіб. Отримали повний курс лікування 195 хворих на гепатит С, 22 особи – на вірусний гепатит В (серед них 37 військовослужбовців, 18 осіб  з числа ВПО). Лідія Войтенко розповіла про інформаційну роботу серед населення щодо профілактики вірусних гепатитів, необхідності тестування тощо.

Про роботу сайтів замісної підтримувальної терапії поінформувала Раду заступник директора КП «Полтавський обласний центр терапії залежностей» Стелла Галіновська. Згідно цілей і завдань розвитку замісної підтримувальної терапії в Україні у Полтавській області на кінець року передбачалося охопити ЗПТ 1168 пацієнтів або 19% оціночної кількості осіб, які вживають опіоїди та мають залежність. Функціонує 13 осередків ЗПТ на базі 11 лікувальних закладів, послуги замісної терапії отримують 1184 людей. Цьогорічний план охоплення ЗПТ вже виконано.

Яніна Стемковська, директор БО «Східний ресурсний центр ВОЛНА «Меридіан» говорила про недопущення стигми і дискримінації людей з туберкульозом, ВІЛ та наркозалежністю. Ольга Моторненко, регіональний координатор БО "БФ "П«зитивні жінки Полтава» та Віталій Ковш, регіональний координатор ГО «АЛЬЯНСГЛОБАЛ» у Полтаві презентували свої організації.

Підсумки роботи засідання підвела керівник Полтавського обласного центру громадського здоров’я Ніна Дурдикулиєва. Вона проаналізувала виконання протокольних рішень попередніх засідань та подякувала активним учасникам обговорення – фахівцям Центру громадського здоров’я МОЗ України.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

 

 

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk