• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Фізіотерапія в лікуванні та профілактиці захворювань

8 вересня – Міжнародний день фізіотерапії. Важливим чинником медичної реабілітації є фізіотерапія, яка ефективно використовується на всіх реабілітаційних етапах.

Фізіотерапія – область медицини, що вивчає лікувальні властивості природних та штучно створюваних фізичних факторів, розробляє способи їх застосування переважно для відновного лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань.  Це спеціалізована  галузь охорони здоров'я, сформована на науковій основі. Вона є спеціальністю, що протягом багатьох десятиліть існує, як самостійний розділ медичної науки. Сучасна фізіотерапія має в своєму розпорядженні  найбагатші природні і преформовані  фактори, які в більшості  випадків мають специфічний механізм дії, властивий тільки цьому методу. З появою сучасних фізичних методів лікування, що мають виражену знеболювальну, протизапальну та імуномодулюючу дію, з'явилася можливість застосування їх у гострий період, період загострення хронічного захворювання, травматичного ушкодження, а також у період реабілітації та для вторинної профілактики. Від своєчасності включення фізіотерапевтичних заходів до комплексу лікування  хворих  нерідко залежить наслідки захворювання в цілому.

Електролікування

Лікарський електрофорез – метод поєднаного впливу на організм постійного струму та лікарської речовини, що вводиться за його допомогою в організм. Лікарські речовини, введені за допомогою гальванічного струму, викликають безперервне та тривале подразнення нервових закінчень шкіри з включенням рефлекторних механізмів; вступають в обмінні процеси у зоні впливу. Вони впливають на фізіологічні процеси, надходячи в кров та лімфу, розносяться по всьому організму. Переваги методу лікарського електрофорезу:  створення шкірного депо, у якому лікарські речовини перебувають від 3 до 21 дня; вплив безпосередньо на патологічне вогнище; значне зменшення фізіологічних реакцій; безболісне введення лікарських речовин; неінвазивність методу; відсутність генералізованих алергічних реакцій.

Електросон – метод нейротропної терапії, що полягає у впливі на центральну нервову систему імпульсним струмом низької частоти та малої сили. Визначальна роль належить безпосередньому впливу імпульсного струму на структури мозку. При очно-соскоподібному розташуванні електродів імпульсний струм через очниці проникає в порожнину черепа, поширюється судинами і лікворними просторами. При електросні найбільшого впливу імпульсного струму піддаються підкірково-стволові утворення, розташовані поблизу основи мозку: таламус, гіпоталамус, гіпофіз, ретикулярна формація стовбура мозку, лімбічна система. В результаті значно покращується функціональний стан центральної нервової системи, корково-підкіркових взаємин, покращується вегетативне забезпечення різних функцій організму. Лікувальні ефекти: аналгетичний, седативний, гіпотензивний, гормональний, імунний, обмінно-трофічний.

Ампліпульстерепія – лікувальний метод, в якому  застосовується імпульсний струм синусоїдальної форми частотою 5000 Гц, модульований по амплітуді низькою частотою в межах 10-150 Гц. Важливою лікувальною  дією ампліпульстерепії є вплив її на чутливу та рухову (в режимі міоелектростимуляції) сфери нервової системи.

Ультрависокочастотна (УВЧ) терапія – метод, при якому застосовують вплив на ділянки тіла хворого безперервним або імпульсним електричним полем високої (27,12 МГц) або ультрависокої частоти (40,68 МГц). Лікувальні ефекти: аналгетичний, протизапальний, трофічний, десенсибілізуючий, стимулюючий процеси регенерації  у пошкоджених тканинах у т.ч. у кістковій тканині.

Дарсонвалізація – вплив з лікувальною метою імпульсним змінним синусоїдальним струмом високої частоти (110 кГц), високої напруги (20 кВ) та малої сили (0,02 мА). При місцевій дарсонвалізації між електродом і шкірою утворюється тихий або іскровий розряд, який подразнює рецептори шкіри або слизові оболонки. Виявляє знеболювальну, протизапальну, протинабрякову, протисвербіжну, спазмолітичну дію, стимулює процеси регенерації у пошкоджених тканинах, у шкірних покривах та слизових оболонках, підвищує тургор та еластичність шкіри, попереджає передчасне старіння волосся, стимулює проліферацію.

Дециметровохвильова терапія (ДМВ – терапія) – метод електролікування, що полягає у впливі на тканини організму електромагнітним полем надвисокої частоти 461,5 МГц (довжина хвилі 5,5 дм) та потужності до 60 Вт, а також 915 МГц (довжина хвилі 3,3 д за потужності до 30 Вт. Під впливом ДМВ у тканинах організму виникають виражені місцеві реакції: підвищується місцева температура на 1-2 градуси, значно посилюється мікроциркуляція, підвищуються ферментативні процеси та обмін речовин, стимулюється діяльність залоз внутрішньої секреції – глюкокортикоїдна функція надниркових залоз, тиреотропна функція. При застосуванні ДМВ-терапії виникають виражені протизапальні, знеболювальні, десенсибілізуючі, трофічні ефекти.

Ультразвукова терапія – лікувальний метод, у якому використовують механічні коливання частотою понад 20 кГц. Ультразвук має на організм механічну, теплову та фізико-хімічну дію. Мікровібрація на клітинному та субклітинному рівнях підвищує проникність клітинних  мембран. Тепло, що утворюється в тканинах, змінює дифузійні процеси, швидкість біохімічних  реакцій і викликає  виникнення температурних градієнтів.  Фізико-хімічна дія проявляється у генерації вільних радикалів, активуванні окисно-відновних процесів, утворенні біологічно активних речовин, зміні pH середовища. Для ультразвуку характерна дія на прискорення розсмоктування продуктів розпаду в осередку запалення, помірно розширює кровоносні судини, посилює кровообіг, прискорює регенеративні та репаративні процеси, 

Ультрафонофорез лікарських засобів – поєднана дія ультразвуку та лікарської речовини. Ультразвукові коливання підвищують фармакологічну активність лікарської речовини, сприяють її підвищеному проникненню через потові та сальні залози. При цьому також можливий черезшкірний та міжклітинний шлях проникнення лікарських речовин у глибину біотканини. Для ультрафонофорезу використовують водні розчини лікарських засобів чи мазі.

Магнітотерапія – лікувальна дія на організм хворого постійним, змінним, пульсуючим імпульсним магнітним полем, що біжить або обертається, за допомогою індукторів електромагнітів, індукторів-солоїдів. Лікувальні ефекти: поліпшення кровообігу та метаболічних процесів у різних органах та системах, протинабрякове, знеболювальне, що стимулює регенерацію тканин організму, протизапальне.

Квантова терапія або низькоінтенсивна  лазеротерапія. Електромагнітні  хвилі оптичного діапазону

 Встановлено, що квантова дія реалізує пристосувальні здібності, приховані в організмі, як на рівні клітини, так і всієї живої системи, швидко стимулюючи імунітет і рухаючи захисні механізми організму на активну протидію відхиленням (або змінам) при різних захворюваннях.

Переваги квантової терапії:  підвищення ефективності застосування медикаментів; значне зниження доз ліків, що призначаються, або повна відмова від них; скорочення у 2–3 рази реабілітаційного періоду;  скорочення термінів  лікування широкого кола захворювань; розширення можливостей амбулаторного лікування; високий  профілактичний потенціал;  відсутність побічних ефектів, неінвазивність та екологічна безпека. висока мобільність, можливість використання у різних умовах.

Ультрафіолетове випромінювання

Застосування  УФ-випромінювання для лікувальних та профілактичних цілей із довжиною хвилі 235-380 нм. Це  випромінювання  проникає в  поверхневі шари тканини на глибину 0,1-1 мм. Поглинаючись шкірою, УФ-промені призводять до виникнення фотохімічних та фотобіологічних реакцій.  Залежно від довжини хвилі УФ-випромінювання його біологічна дія проявляється по-різному. Спектр А – довгохвильове УФ-випромінювання, максимальна пігментоутворююча  дія при довжині хвилі 340 нм; найбільшу вітамін «Д»-утворюючу  дію мають УФ-промені В-діапазону (280-315 нм); найвищий бактерицидний ефект проявляється при використанні УФ- випромінювання С-діапазону (короткохвильове) з довжиною хвилі 100-280 нм. Лікувальні ефекти: бактерицидний, протизапальний, гіпосенсибілізуючий, репаративний, прискорення термінів консолідації кісток, нормалізація мінерального обміну (фосфор-кальцієвого), стимулювання утворення віт Д.

 Ударно-хвильова терапія – це метод лікування захворювань,  заснований на впливі на тканини та органи фізичних властивостей акустичної (звукової) хвилі. Ударна терапія застосовується для лікування різних захворювань: урологічних, гінекологічних, дерматологічних, неврологічних, ревматологічних та ортопедичних. Екстракорпоральна ударно-хвильова терапія також використовується для реабілітації та в спортивній медицині. УХТ проводиться за допомогою спеціальних апаратів, що генерують звукові хвилі заданої частоти та тривалості.

Фізіотерапія, як частина медичної реабілітації, частіше має синдромальний, патогенетичний характер. Впливи фізичними факторами здійснюються на певні ділянки – зони проекції органів з урахуванням рефлекторних механізмів дії фактора. Лікувальні ефекти досягаються через вплив на центральну і вегетативну нервову системи, гормональний зсув, корекцію імунного статусу й метаболізму. Оптимізуються місцеві відновні процеси, при різних патологічних станах розвивається адаптація в цілому організмі, що дозволяє вважати фізіотерапію адаптаційним методом  лікування.

О.О.Костенко, лікар ФРМ Центру реабілітаційної медицини КП «ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk