• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Полтавщина першою в Україні запровадила послугу соціального відновлення ветеранів разом із родинами, – Дмитро Лунін

Питання реалізації послуги соціального відновлення для захисників та їхніх родин обговорили за круглим столом за участі Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович й начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна.

«Про медицину й реабілітацію багато говорять, це очевидно. Зрозуміло, що робити з пораненням чи травмою, – лікувати. Але далеко не всі розуміють, що треба відновлювати психологічний стан, емоційний стан, душевний та сімейний. Ці речі теж руйнуються – ми цього не бачимо, але ці травми подекуди глибші, ніж фізичні. Тому постає питання, як прийняти себе нового, як родині налаштувати новий побут і нове життя? У цьому потрібен фаховий соціальний супровід та підтримка», – зазначила Оксана Жолнович.
Апробували нову соціальну послугу в межах обласної Комплексної програми реабілітації, інтеграції та соціального захисту Захисників та Захисниць України, членів сімей загиблих Полтавської області.
«Полтавщина першою в Україні запровадила послугу соціального відновлення ветеранів разом із родинами: дружинами та дітьми. Влітку перші 15 сімей уже пройшли реабілітацію. Не тільки фізична, а й ментальна реабілітація дуже важлива, тому що нашим захисникам потрібно інтегруватися, соціалізуватися й почати жити новим життям. Саме така програма дає змогу як родинам, так і ветеранам це зробити, – розповів Дмитро Лунін. – Послуга включає два етапи. Перший передбачає відновлення в санаторно-курортних закладах під супроводом мультидисциплінарної команди фахівців. Другий – підтримку в громаді, за місцем проживання. Із родинами взаємодіють психологи, соціальні працівники і педагоги».
Оксана Жолнович наголосила, що  програму треба імплементувати й масштабувати, за шаблоном розвивати в усіх регіонах країни, вносити нові ідеї та застосовувати практики, долучати кращих спеціалістів.
Дмитро Лунін акцентував, що кожна громада на місцевому рівні має розробити програми підтримки військових.
У роботі з захисниками й захисницями треба правильно реагувати на їхні запити й потреби, щоб скласти індивідуальну програму відновлення. Адже дуже важливий період, коли ветерани адаптуються до мирного життя. На цьому акцентувала психолог програми соціального відновлення Людмила Таран.
«Задіяли різні форми роботи: групову та індивідуальну. Працюємо з різними новітніми і вже досить відомими технологіями. Маємо на меті, щоб ветерани та їхні родини вміли володіти навичками саморегуляції. Надаємо психоедукативні знання: що таке стрес, травма, як реагувати. Налагоджуємо контакт у сім’ї», – розповіла Людмила Таран.
Дитячий психолог програми соціального відновлення Ольга Різніченко зауважила, що унікальність проєкту полягає в тому, що учасниками стали не лише ветерани, а й їхні родини: дружини і діти.
«Це не секрет, що нашим дітям теж треба відновлення. Вони так само потерпали і потерпають від цієї ситуації. І тому коли родина разом, у них є час перезавантажити стосунки, поспілкуватися ближче», – сказала Ольга Різніченко.
Нині Мінсоцполітики продовжує розвивати й інші проєкти на рівні громад, аби військові, ветерани та їхні родини отримували якісну соціальну підтримку після повернення додому, розуміючи, на яку допомогу можуть розраховувати. Для цього відбувається навчання фахівців соціальної роботи в різних громадах України.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk