• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Важливість грудного вигодовування для гармонійного розвитку дитини

1 серпня – Міжнародний день грудного вигодовування і лактації.

Із молоком матері немовля отримує поживні речовини та вітаміни, а також антитіла – захист від хвороб. Грудне вигодовування забезпечує багато переваг для здоров’я немовлят, матерів, сімей та суспільства загалом. Воно є видоспецифічною, унікальною біоактивною сполукою, яку неможливо відтворити штучним шляхом. Воно містить живі клітинні компоненти, імунореактивні речовини, гормони та інші харчові сполуки, необхідні для оптимального росту, здоров’я та розвитку новонародженого. Грудне молоко є ідеальним харчуванням для немовляти, сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку, а також закладає основу для подальшого інтелектуального становлення особистості.

За медичними даними, лише 2-3% жінок не можуть годувати дітей грудьми через патології в анатомічній будові грудей, перенесені операції на грудях чи ендокринні захворювання. У різні часи щодо грудного вигодовування були різні рекомендації. Однак останні рекомендації фахівців – неонатологів, педіатрів, дієтологів – ще раз підтверджують тезу, що нове - це добре забуте старе. Кожна жінка повинна знати, що її молоко є єдиною й найбільш повноцінною їжею для її дитини в продовж перших 6 місяців життя. Тому вона повинна прагнути виконувати правила успішного грудного вигодовування, щоб забезпечити для своєї дитини здоров’я, а відповідно і кращі умови для росту й розвитку її організму.

Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. За винятком конкретних протипоказань (певні хвороби, наприклад, ВІЛ), грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднюючих речовин.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя – покриває третину цих потреб.

Ранній початок грудного вигодовування (протягом години після народження дитини) забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують.

Грудне вигодовування може дати імунітет дитині на майбутнє від багатьох небезпечних хвороб. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

При цьому грудне вигодовування не є альтернативою вакцинації. Воно не здатне захистити дитину від інфекцій, проти яких проводиться щеплення. Наприклад, дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, при інфікуванні кашлюком може тяжко захворіти і навіть померти.

Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку. Дослідження доводять, що діти, яких годували грудьми, демонструють вищі результати академічної успішності та інтелектуального розвитку.

Рекомендації ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо грудного вигодовування:

  • забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти;
  • якнайшвидше почати грудне вигодовування, найкраще – протягом першої години життя дитини;
  • забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб матір змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);
  • забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду;
  • не використовувати жодних сумішей, пляшечок, сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування;
  • поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.

Якщо взаємини між мамою й малям доброзичливі, а доступ до грудей безперешкодний, то дитина бачить у материнських грудях і маминих обіймах гарантований захист від всякого лиха і нещастя.

 

Ніна Карпенко, завідувачка акушерського відділення комунального підприємства «Полтавська центральна районна клінічна лікарня Полтавської міської ради»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk