• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Щороку на Полтавщині вдається пролікувати близько шестисот хворих на хронічні гепатити

Захворюваність на вірусні гепатити у світі зростає. В Україні понад 1,3 мільйона осіб хворіють на вірусний гепатит С, а також майже 600 тисяч – на вірусний гепатит «В». Хронічний довготривалий перебіг загрожує інвалідизацію і може призвести до смерті пацієнта. Але більшість інфікованих гепатитами людей про свій діагноз не знають і відповідно не отримують лікування.

Із нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, що відзначається 28 липня, – коротка розмова з експертом ДОЗ за фахом «Інфекційні хвороби» Лідією Войтенко.

  • Лідіє Леонідівно, скільки людей, інфікованих вірусами гепатитів, вперше виявляється в області щорічно? Як на цю статистику вплинула широкомасштабна війна?
  • В області щороку вперше ми виявляємо хворих на хронічний вірусний гепатит С приблизно до 300 осіб. Хворих на хронічний вірусний гепатит В виявляється дещо менше – до 40-50 людей. Але вважати ці показники достовірним відображенням захворюваності, на жаль, не доводиться. Хворих із кожним роком стає більше.

Внесла свої корективи широкомасштабна війна: зросло виявлення хворих на гепатити серед військовослужбовців та тимчасово переміщених з окупованих територій та регіонів активних бойових дій.

За 6 місяців 2023 року в області виявлено хворих на хронічні вірусні гепатити майже чотири сотні осіб, тоді як у минулому 2022-му – 126. Серед «цьогорічних» хворих людей із хронічним гепатитом С – 294 особи. Хворих на гепатит В виявлено 33 особи.

Захворюваність на хронічні вірусні гепатити в Полтавській області вища, ніж статистичні показники по Україні. Сказати, що це погано – не правильно, адже на Полтавщині втілені всі заходи щодо своєчасного виявлення цієї хвороби. Кожен бажаючий може пройти обстеження насамперед у сімейного лікаря, а також у лікарів, до яких звертається пацієнт за допомогою. Вважаю наші показники результатом кращого виявлення цієї хронічної хвороби і, як наслідок, можливості призначити лікування пацієнту раніше.

  • Скільки в нашій області зареєстровано хворих на гепатити на цей час? Скільки (прогнозовано, за розрахунками) не виявлених?
  • Загалом в області хворих на хронічний вірусний гепатит С зареєстровано 2134 особи, на хронічний вірусний гепатит В – 572 особи.
  • Скільки людей із хронічним гепатитом вдається пролікувати, чи вдосталь ліків?
  • Щороку, попри дефіцит противірусних препаратів, проліковується близько 600 таких пацієнтів. Скажімо, вже за ці 6 місяців поточного року отримали противірусну терапію з приводу хронічного гепатиту С майже дві сотні людей. Також пролікували 38 хворих на хронічний вірусний гепатит В.

На жаль, тих, хто потребує проведення противірусної терапії, більше, ніж можливостей пролікуватися своєчасно. Лікування отримують як військовослужбовці, так і внутрішньо переміщені особи.

  • Лідіє Леонідівно, кількома реченнями нагадайте основні правила безпечної поведінки щодо вірусних гепатитів.
  • Щодо шляхів передачі вірусного гепатиту, на мою думку, їх уже знають всі. Фахівці про це говорять постійно у всіх можливих засобах масової інформації, поширюють інформацію через телебачення і соцмережі. Але не завжди люди пам’ятають про найвразливіші з точки зору інфікування ситуації.

Сьогодні серед молоді (й не лише) надзвичайно популярний татуаж, і саме в таких салонах потрібна особлива увага й обережність. Не соромтеся перед процедурою перевірити, чи не загрожує вам біда. Те ж саме стосується косметичних послуг, перукарні, безпечності статевих контактів.

Щодо гепатиту А, то ця хвороба вам ніколи не загрожуватиме, якщо дотримуватися гігієнічних навичок, пити чисту воду, мити руки. На жаль, у період військових дій це не завжди вдається. Та за можливості треба все ж звертати увагу насамперед на питну воду та на засоби особистої гігієни.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk