• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Необізнаність населення сприяє поширенню вірусного гепатиту

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом. Гепатит це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він розвивається через ураження вірусом гепатиту. Розрізняють кілька типів вірусів: А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки. Проте між ними є істотна різниця в шляхах зараження. Гепатити А і Е передаються фекально-оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої іжі або води.

Статистика невблаганна – в середньому, кожна дванадцята людина у світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.

Вірусні гепатити дуже поширені: в Україні нині дійшло до епідемічної ситуації. Чимало людей не знають про наявність у них гепатиту В чи С, не здогадуються, чому нездужають, мають слабкість, не можуть вилікувати інші наявні хвороби. Пацієнт тривалий час безрезультатно лікується у сімейного лікаря чи у вузьких спеціалістів, а причина – недіагностований гепатит В чи С.

Вірусні гепатити (ВГ) є значним тягарем для системи охорони здоров’я через широку розповсюдженість, особливості шляхів передачі, труднощі діагностування, розвиток серйозних ускладнень хвороби, обмежений доступ до лікування, а також низький рівень усвідомленої поінформованості загального населення та медичних працівників.

Серед вірусних гепатитів найбільшу проблему представляють вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС). Вони призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з ВГ.

Хвороби, зумовлені хронічними ВГ, а саме цироз печінки та первинний рак печінки (гепатоцелюлярна карцинома), є значним тягарем для системи охорони здоров’я, оскільки призводять до інвалідності, скорочення тривалості та якості життя працездатного населення та передчасної смертності. Зокрема, за оцінками, близько 57% випадків цирозу печінки та 78% випадків первинного раку печінки зумовлені впливом ВГВ та ВГС.

Гепатити В, С, D передаються через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. Зокрема це може статися під час переливання крові, медичних маніпуляцій, при передачі вірусу від матері до дитини, статевим шляхом та під час вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально .Також гепатити В та С поділяються на: гострі вірусні гепатити (ГВГ) та хронічні вірусні гепати (ХВГ), які відрізняються часом протікання.

Як і при інших вірусних захворюваннях для захисту від гепатитів А важлива профілактика.

  1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
  3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС). Підступність цих вірусних гепатитів в тому, що вони досить часто протікають безсимптомно та проявляються вже в пізніх стадіях, коли завдано великої шкоди організму і захворювання переходить у хронічне.

Саме тому важливі профілактичні заходи, серед яких і тестування. Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом!

Ми радимо пройти тестування, якщо ви:

  • ніколи не тестувалися та не знаєте свого статусу;
  • не вакцинувалися або не знаєте чи маєте усі необхідні дози вакцинації від ВГВ;
  • проходили процедуру скринінгу понад рік тому.

Найкращий та найбільш ефективний спосіб попередження інфікування вірусного гепатиту В – вакцинація трьома дозами вакцини. Першу дозу вакцини проти вірусного гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу – у 2 місяці, третю – у 6 місяців.

Пам’ятайте, що ваше здоров’я у ваших руках.

 

Єлізавєта Тагадюк, лікар-терапевт КНП «Кобеляцька міська лікарня»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk