• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Олексій Бруслик: «Необхідно активізувати роботу з ідентифікації та передачі самозаліснених і придатних для створення лісів земель»

У Полтавській ОВА провели нараду з головами громад щодо охорони, захисту використання та відтворення лісів України в особливий період.

Заступник начальника ОВА Олексій Бруслик наголосив, що громадам треба прискорити процес визначення ділянок для заліснення території.

«Полтавщина вважається сільськогосподарським регіоном, тому є потреба в лісорозведенні. З метою виконання указів Президента України про збереження й відтворення лісів в особливий період необхідно активізувати роботу з ідентифікації та передачі самозаліснених і придатних для створення лісів земель у постійне користування державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України» та комунальним лісогосподарським підприємствам із метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості країни», – розповів Олексій Бруслик.

Директор Слобожанського лісового офісу ДП «Ліси України» Іван Гришко розповів, що Полтавська область належить до лісодефіцитних регіонів.

«Із загальної площі області сільськогосподарські землі становлять 77%. Розораність території – 61,7%, що більше, ніж у середньому по Україні і значно перевищує аналогічні показники країн Європи. Водночас площа вкритих лісом земель – 9%, що майже вдвічі менше від середньої по Україні, – розповів Іван Гришко. – Співвідношення екологічно сталих угідь до ріллі, що склалося на Полтавщині, є далеким від оптимального і негативно впливає на стійкість екосистем. Протягом останніх 20 років на території області проводили масштабні роботи з лісорозведення, завдяки яким було створено 15,8 тисячі гектарів нових лісів».

Роботи із захисного лісорозведення не припиняють. У межах президентської програми за минулий рік та 6 місяців 2023 року лісгоспи висадили 341 га нових лісів, запланували на осінь додатково засадити 778 га. Масштабні лісокультурні роботи потребують додаткових площ малопродуктивних земель та неугідь.

Із початку запровадження екологічної ініціативи Президента України органи місцевого самоврядування видали 44 дозволи на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земель запасу під залісення на загальну площу 837,6147 га, із них фактично направлено в роботу і затверджено проєкти землеустрою по 28 дозволам на загальну площу 485,8901 га (58%).

За сприяння Полтавської обласної військової адміністрацій протягом 2021-2022 років було розроблено 62 технічні документації із землеустрою щодо інвентаризації земель запасу лісового фонду та самозаліснених земельних ділянок загальною площею 890,4833 га, які були передані в постійне користування лісгоспів для ведення лісового господарства.

Із початком збройної агресії російської федерації роботи з приймання нових земель під залісення фактично були призупинені. Головні чинники, які вповільнюють процес передачі земельних ділянок, – це складність ідентифікації самозаліснених та земель запасу.

За період 2021-2022 рр. із 60 тергромад Полтавщини визначили та запропонували конкретні земельні ділянки, придатні для цілей лісорозведення, 18 громад.

Роботи з передачі земель запасу лісового фонду та самозаліснених земельних ділянок цьогоріч фактично не проводили. Фахівці Слобожанського лісового офісу ДП «Ліси України» ідентифікували 19 земельних ділянок безхазяйних лісів на території Зіньківської громади орієнтовною площею 467 га. До міської ради направлено клопотання на отримання дозволів на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок.

Тергромади і РВА мають визначити такі ділянки на території, ДП «Ліси України» готове брати всі матеріальні витрати щодо проведення землевпорядних робіт і будуть самі виходити з пропозиціями.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk