• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

На Полтавщині під час війни соціальні послуги надали 9800 переселенцям, які потребують сторонньої допомоги

Полтавщина входить до переліку областей, які прийняли найбільше внутрішньо переміщених осіб. Тому питання їх соціального захисту не втрачає актуальності.

Станом на 20 червня цього року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних на Полтавщині перебуває понад 208 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Із них 187 тисяч  приїхали в область після 24 лютого 2022 року. Хоча поступово кількість ВПО в Полтавській області зменшується. Із жовтня 2022 року з обліку знято 13 тисяч осіб.

Про це на апаратній нараді 26 червня розповіла директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної військової адміністрації Людмила Корнієнко. 

«2023 року в області для виплати внутрішньо переміщеним особам допомоги на проживання було спрямовано 2 мільярди 400 мільйонів гривень. Її отримали 138500 сімей», – повідомила Людмила Корнієнко.

В області діє Комплексна програма підтримки внутрішньо переміщених осіб, де також передбачені соціальні гарантії. Як приклад, грошова допомога онкохворим, виплати до 1 червня дітям з інвалідністю, які виховуються в сім’ях ВПО.

«Вимірювати рівень соціального захисту тільки грошовими виплатами не правильно. Повинна діяти й ефективна система соціальної підтримки, що передбачає надання соціальних послуг», – наголошує Людмила Корнієнко.

Ці послуги в територіальних громадах забезпечують 19 територіальних центрів соціального обслуговування та 36 центрів надання соціальних послуг. Із початку введення воєнного стану соціальними послугами охоплено 9,8 внутрішньо переміщених осіб, які потребували сторонньої допомоги, із них 3,5 тисячі осіб – протягом поточного року. Найбільш затребуваною формою соціальної підтримки є надання стаціонарного догляду.

«Нині 198 осіб (зокрема й 30 дітей з інвалідністю) перемістились з інших областей і мешкають на постійних умовах у будинках-інтернатах обласної комунальної власності. Безпосередньо в територіальних громадах, через мережу територіальних центрів постійно обслуговують 232 особи, які втратили здатність до самообслуговування», – говорить Людмила Корнієнко.

Викликом для нашої області стало забезпечення осіб з інвалідністю, які при евакуації втратили засоби реабілітації. Питання доодержання та безкоштовної видачі цих предметів вдалося оперативно вирішити через територіальні центри. 348 переселенців з інвалідністю забезпечені засобами реабілітації.

Через реабілітаційні центри, що працюють у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді, Гадячі та Шишаках сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю, надається комплексна реабілітація. Цього року її вже отримали 85 дітей.

58 територіальних громад ухвалили окремі чи доповнили діючі соціальні програми за напрямами підтримки внутрішньо переміщених осіб. У місцевих бюджетах передбачено 140 мільйонів гривень на підтримку ВПО. Найбільш ефективні заходи з соціальної підтримки переселенців реалізують у Котелевській і Терешківській громадах.

Щоб соціальні послуги були доступні і в сільській місцевості внутрішньо переміщеним особам, цього року вже створено 32 робочі місця.

Залучають до розвитку соціальних послуг на Полтавщині міжнародні організації. Цього року спільно з Програмою розвитку ООН у Пирятинській, Миргородській, Котелевській та Опішнянській громадах впроваджують проєкт із надання соціально-побутових послуг мобільними соціальними службами безпосередньо за місцем проживання громадян із використанням спеціалізованих автомобілів (вантажопасажирських мікроавтобусів).

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk