• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві розпочалася чергова серія тренінгів для медиків первинної ланки

Ці навчання за підтримки Уряду Швейцарії стосуються впровадження Пакету основних втручань щодо неінфекційних захворювань в умовах гуманітарної кризи (PEN-H) у практику закладів первинної медико-санітарної допомоги.

Учасники першого дводенного  тренінгу – два десятки сімейних лікарів та медичних сестер із Полтави, Кременчука, Горішніх Плавнів, Котельви, Карлівки та Нехворощі. До участі в заході, організованому в рамках україно-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні»  (коротка назва – «Діємо для здоров’я»), вони успішно пройшли відбір через тестування.

Під час дводенного тренінгу фахівці первинки обмінюватимуться досвідом та відпрацьовуватимуть практичні навички консультування людей у громадах щодо здорової поведінки, використання різних інструментів для ведення та профілактики неінфекційних захворювань, розглянуть чимало практичних кейсів та вправ на тему серцево-судинних захворювань, артеріальної гіпертензії, цукрового діабету тощо.

Керівник Полтавського обласного центру громадського здоров’я Ніна Дурдикулиєва відкрила перший із серії тренінгів та тренерів проєкту Людмилу Піляй та Наталію Бородінчик. Учасникам навчання вона розповіла про завдання та мету україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», що втілюється в області з 2020 по 2024 рік, та основні його напрямки.

На Полтавщині за сприяння проєкту вже працює Центр знань з неінфекційних захворювань, де проходять навчання різні категорії населення; близько 2 тисяч мешканців області вже обстежили дві виїзні команди медиків; два десятки закладів освіти коштами проєкту змогли оновити обладнання для кухні, їдальні, гігієнічних потреб ВПО; 5 громад області  (Полтава, Лубни, Диканька, Котельва, Козельщина) розробили і втілили різноманітні міні-гранти за окремим фінансуванням – від контролю якості повітря у громаді до шкільних медичних кабінетів та дитячих острівців здоров’я.

Керівник амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 6 із Полтави Людмила Піляй провела історичний екскурс у становлення громадського здоров’я – від реформатора античної медицини Гіпократа, який започаткував основи гігієни, вперше запровадив водопостачання і водовідведення, аж до створення Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Найкрасномовніший приклад вдалої профілактики – «фінське диво», що втілюється урядом Фінляндії 30 років. І ті заходи, які в Україні тільки починають втілюватися – боротьба з тютюнокурінням, інформаційні кампанії щодо обмеження споживання жирної, смаженої їжі, алкоголю, заміна натрієвої солі на більш корисну калієву, пропаганда «тарілки здорового харчування» тощо – дали неймовірні результати. У Північній Карелії, регіоні з найвищими показниками смертності від неінфекційних захворювань, за 30 років смертність від серцево-судинних хвороб зменшилася у сім разів, а загальна тривалість життя зросла на 13 років! Цей позитивний досвід було втілено на державному рівні.

Інший приклад: у 1969 році у Великобританії курили 47 відсотків населення – такий тягар не здатна витримати жодна система охорони здоров’я. Пів століття тому на рівні держави введена заборона реклами тютюну, куріння в закритих приміщеннях і громадських місцях, маркування цигарок, і тепер курців у Британії всього 20 відсотків. До 2030 року їх має лишитися не більше 5 відсотків.

В Україні за останні роки далася взнаки пандемія коронавірусу, а з початком повномасштабного вторгнення життя і здоров’я мільйонів людей опинилося під загрозою.

«Наше завдання – своєчасна діагностика захворювань та їх ускладнень, правильне і вчасне лікування, профілактування  в умовах гуманітарної кризи», – говорить сертифікований тренер, сімейний лікар Людмила Піляй.

Ще один модератор заходу, медична сестра Наталія Бородінчик, перезнайомила учасників і розпочала практичні кейси.

Попереду на фахівців чекає серія цікавих і корисних завдань, дискусій, обговорень, розробка потенційних активностей. Бажаємо успіху й плідної роботи.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk