• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Здай кров – врятуй життя!

14 червня – Всесвітній день донора крові. Одними з проявів високогуманних і патріотичних почуттів, сприяючих розвитку і удосконаленню медичної допомоги населенню, є донорство – коли людина свідомо та безкорисно віддає частину своєї крові для спасіння життя і відновлення здоров’я інших людей.

Дана тема стала гострішою в період військового стану в Україні, який докорінно змінив життя кожного. Наші захисники гідно захищають нас, показуючи свою патріотичність, сміливість, незламність та єдність, а ми завзято віддячуємо їм своєю підтримкою. Щоденно до лікарень прибувають нові поранені бійці, цивільні люди, які постраждали від воєнних дій, а також не потрібно забувати про людей, що страждають тяжкими захворюваннями, які потребують крові та її компонентів. Не скасувала війна і планових ургентних операцій, онкологічних захворювань, ускладнених пологів.  Тільки завдяки донорам, небайдужим людям щедрого серця, лікарні забезпечуються необхідною кількістю компонентів крові.

Донором крові та/або компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України, віком від 18 до 60 років при наявності у них паспорта та ідентифікаційного коду. Здавати кров можуть тільки здорові люди, які не мають хронічних хвороб, тяжких серцево-судинних захворювань, виразкової хвороби шлунку або дванадцятипалої кишки, проблем зі щитоподібною залозою. В анамнезі не повинно бути інфарктів, інсультів, перенесених захворювань, таких як  гепатити, сифіліс, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, цукровий діабет. Після оперативних втручань, татуювань, татуажів, ін’єкцій повинно пройти не менше 6 місяців.

Щорічно 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові, який було засновано на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я ООН в 2005 році. В цей день ми висловлюємо подяку людям, які добровільно і безоплатно здають кров, необхідну для порятунку людського життя і підвищуємо обізнаність про необхідність регулярного донорства крові.

Регулярні донори крові – це особи, що здають кров щонайменше двічі на рік. Перед кожною донацією перевіряють стан їхнього здоров’я. Такі донори  рідше страждають на серцево-судинні захворювання та краще переносять кровотечу за різноманітних травм. Також ВООЗ дослідила, що люди які регулярно здають кров живуть на 5 років довше, оскільки після здавання крові активізується імунна система та система кровотворення. Донору регулярно і безоплатно роблять дослідження на гемоглобін, обстеження на ВІЛ-Інфекцію, сифіліс, гепатити В і С. 

При переробці донорської крові можна отримати наступні компоненти крові: плазму, різні види еритроцитів, концентрат тромбоцитів, кріопреципітат заморожений, тощо – кожен такий компонент використовують для конкретних потреб під час надання медичної допомоги. Тож у багатьох випадках доза зданої крові може задовольнити потреби більш ніж одного пацієнта.

Пам’ятайте: лише біля 500 мл донорської крові може врятувати життя трьох пацієнтів! Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка зазнала лиха! Знати, що твоя кров рятує життя – це не абиякий стимул ставати донором знову і знову.  

Будьте милосердні!  Вступайте в лави донорів!

 

Тетяна Герасименко, в.о.завідувача відділом комплектування донорських кадрів

Комунального підприємства «Полтавська обласна станція переливання крові» Полтавської обласної ради

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk