• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

ВІЛ/СНІД, туберкульоз, наркозалежність в умовах війни та постійної міграції населення

Відбулося друге засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності. Його в режимі онлайн провів 11 травня директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак.

У третю неділю травня світова спільнота відзначатиме Міжнародний день пам’яті померлих від СНІДу, а протягом тижня, що йому передує, традиційно проводиться Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатити. Віктор Лисак із цього приводу наголосив: «Наше завдання – довести до якомога більшої кількості людей інформацію про важливість такого тестування та про можливості пройти обстеження у всіх регіонах області. Адже негативні наслідки війни, підвищення навантаження на медичні заклади Полтавщини, у тім числі й через значну кількість внутрішньо переміщених осіб, інші обставини цього складного періоду здатні спричинити істотний ризик поширення інфекцій».

Про захворюваність на ВІЛ-інфекцію/СНІД, забезпечення антиретровірусного лікування в умовах воєнного стану та міграції населення доповіла т.в.о. директора КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» Тетяна Голубєва. Вона наголосила, що попри війну усі медичні послуги із приводу ВІЛ-інфекції надавалося у повному обсязі. Наш регіон став приймаючим для внутрішньо переміщених осіб. Від початку повномасштабного вторгнення по березень нинішнього року у медичних закладах області з приводу ВІЛ-інфекції отримали медичні послуги майже 4 сотні осіб із числа ВПО. «На початок квітня цього року 185 із них продовжують лікування, медична допомога з приводу ВІЛ-інфекції надається у штатному режимі», – зазначила Тетяна Голубєва. У переліку цих послуг лікар назвала медичне спостереження та консультації, тестування й діагностику, профілактику ВІЛ для партнерів та ВІЛ-експонованих дітей, консультування жінок з ВІЛ під час вагітності та пологів, антиретровірусну терапію (АРТ), лікування та профілактику ускладнень (туберкульозу, гепатитів, грибкових та бактеріальних інфекцій), консультування наркозалежних із ВІЛ.

За словами лікаря, через війну багато вагітних із Харкова та області приїжджали народжувати у Полтаву.

У першому кварталі цього року в області обстежено на ВІЛ 14 тисяч 183 особи (майже 4 тисячі – за допомогою швидких тестів). Отримано 95 позитивних результатів, 77 людей взято під медичний нагляд, із них 10 ВІЛ-експонованих дітей.

Залишається високим показник смертності – переважно через пізнє діагностування, недостатнє охоплення тестуванням на первинному рівні. За оцінками експертів, кількість осіб з ВІЛ-інфікцією в області становить 5205. До медичного нагляду залучено 3842 мешканці області (74%), отримують АРТ 3296 людей (86% від взятих на облік), мають невизначене вірусне навантаження (безпечні у побуті завдяки якісному лікуванню) 3126 – 95% від тих, хто отримує АРТ. На початок квітня на диспансерному обліку перебуває 140 дітей до 14 років: з них зі встановленим діагнозом ВІЛ – 45, СНІД – 6. Також на цей час перебувало на обліку з приводу ВІЛ 26 вагітних.

Співдоповідала щодо здійснення соціального супроводу ВІЛ-позитивних мешканців області координатор проєктів та програм відділу громадського здоров’я БО «Світло надії» Іванна Данилишина.

Про реалізацію в області проєкту USAID PATH «Підтримка зусиль з протидії туберкульозу в Україні» та організацію обстежень осіб із груп ризику та ВПО доповів директор КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради», координатор із напрямку «Туберкульоз» Володимир Печериця. За його словами, у минулому році захворюваність на всі форми туберкульозу (з рецидивами) зросла на 49% порівняно з попереднім роком. Цьогоріч тенденція росту захворюваності зберігається.

«У першому кварталі 2023 року зареєстровано 243 випадки (нові і рецидиви), що майже удвічі більше проти минулого року на цю дату. Рівень захворюваності склав 18,1 на 100 тисяч населення (9,0 за той же період минулого року). Таку тривожну статистику можна пояснити як міграційними процесами, пов’язаними з війною,  так і кращим доступом до діагностики. Та попри це ВООЗ наголошує на недовиявленні до 30 % туберкульозу», – відзначив Володимир Печериця. Головний фтизіатр області розповів про заходи, які були проведені для більш раннього виявлення, діагностики та профілактики туберкульозу, налагодження взаємодії між закладами охорони здоров’я первинного рівня, фтизіатричною службою та Центром контролю й профілактики хвороб. Протягом року фахівці обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру здійснили 143 виїзди пересувних флюорографів, обстежили майже 12 тисяч людей у різних регіонах області, виявили 37 випадків туберкульозу легень.

Світлана Вороніна (БО «Світло надії») назвала основні бар’єри щодо соціального супроводу та підтримки людей із туберкульозом в умовах воєнного стану: загроза обстрілів та бойових дій спричиняє небезпеку, обмежує доступ до лікування, провокує економічні та соціальні проблеми. Після 24 лютого минулого року БО «Світло надії»  охопила соціальним супроводом понад 1000 людей із туберкульозом. Переважно це люди, які мають лікарсько-стійку форму, а близько 500 осіб – чутливий туберкульоз.

Про стан забезпечення первинною профілактикою соціально-небезпечних хвороб в області шляхом впровадження механізмів соціального замовлення, закупівлі соціальних послуг за рахунок коштів місцевих бюджетів членам ради та учасникам онлайн-зібрання розповіла Яна Кузіна (БО «Світло надії»). Серйозною проблемою в лікуванні інфекційних захворювань є відсутність документів у людей, які живуть з ВІЛ, туберкульозом, вживають ін’єкційні наркотики та потребують замісної підтримувальної терапії. Багато людей втратили документи через бойові дії, що спричиняє додаткові проблеми при потребі медичних та соціальних послуг, отриманні гуманітарної допомоги. Про те, як вдається допомагати таким людям, поділилася досвідом Марина Грідіна-Погоріла (філіал «Легалайф-Україна» в Полтавському регіоні). Яніна Стемковська (БО «Східний ресурсний центр ВОЛНА «Меридіан») розповіла про інформаційно-комунікаційні заходи на подолання стигми та дискримінації людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ.

Насамкінець керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я». секретар Ради Ніна Дурдикулиєва проаналізувала виконання рішень попереднього засідання і зазначила, що протягом Європейського тижня тестування на ВІЛ у травні потрібно залучити якомога більше людей до масових обстежень. Віктор Лисак із цього приводу зазначив: «Ми зобов’язані забезпечити всіма профілактичними заходами як місцеве населення, так і внутрішньо переміщених людей. Тому  потрібно максимально залучити до цього територіальні громади».

 

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»                               

 

 

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk